Evet, Karabekir, Araboğlunun yâvelerini Türk oğullarına öğretmek için Kur’an’ı Türkçeye tercüme ettireceğim! Ve böylece de okutacağım! Tâ ki budalalık edip de aldanmakta devâm etmesinler” (Kâzım Karabekir Anlatıyor, Haz.: Uğur Mumcu, Tekin: 1993, s. 92-4; Cumhuriyet, 10-29 Haziran 1990)
Bir iddia atıyorsunuz ve bunu kanıtlayamıyorsunuz. Atatürkün dahi irtica ile ilişkilendirdiği isyanı siz içine kürtlüğü ve ingiliz işbirlikçiliğini ekliyorsunuz. Lütfen tarihi belgelere göz atınız.
Mustafa Kemal ise isyana irtica diyor isyan hadisesinin; "irticai", umumi mürekkep bir cereyan-ı efkâr ve bir silsile-i istihzaratın fiili bir işareti ve neticesi olduğu bir seneden beri cereyan eden ahval ve hâdi-sat ile bir defa daha sabit olmuştur. [Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, s.355]
Forumu ikiye bölen güzel bir konu olmuş. Hain nedir sorusunun cevabını bulmak lazım önce. Kime göre hain?
Hain olacak neler yapmış?
Hainliği nasıl tescillenmiş?
Bu sorulara cevaplarla yola çıkarak bulunabilir. Dönemin idari yönetiminin ve istiklal mahkemesi kararlarına bakmak lazım bir nevi aslında. Bu bağlamda direkt hain demek Çin sarayını basan Kürşad'ı da hain yapar. Çünkü Çinlilere göre, bu kurmaca günümüzde olsa terör saldırısı olarak nitelendirilir. Bu tartışmanın sonucu merakla bekliyorum. Benim fikrimi merak eden olursa: Terörist' olarak adlandırılabilir. Hain olması için bir vatanın evladı olması lazım. Ama resmi belge ve delillere bakarsak Şeyh Said hiçbir zaman Türkiye Cumhuriyetine bağlı bir vatandaşım demiyor. Hala Osmanlı'nın siyasi içtimai kanadını kin ve tahrikle güdüyor ve onları özneleştiriyor. Bu sayede hilafet makamına erişmek istiyor. Sonucu merakla bekliyorum hadi bakalım.
Benim şeyh saidi desteklediğim bir mesajımı alıntılayınız lütfen. Atamız dediğiniz adamın daha nutkunu ve onunla ilişkili olan kitaplardan daha bir satırı okumadığınızdandır herhalde bu cevaplarınız.