2019-2020 yılları arasında graffiti yapmaya başlamıştım. Duvar boyamaya geçmeden önce kağıtta kendimi geliştirmem gerekiyordu. Ben de bu süreçte çok fazla çalışma yaptım. Çalışmalarda ise marker kullandım. Türkiye ekonomisinde uygun fiyatlı olarak alınabilecek iki marker markası var, Sharpie ve BIC. BIC markasının Marking adı altında ürettiği kalemler diğerlerine göre çok daha kaliteli. İki marker da benim kullandığım zamanda 5-6 TL idi set olarak. 20'li set BIC Marking 60 TL, 28'li set Sharpie 80 TL idi (İki kalem için de indirim kovalamıştım, fiyatlar aşağı yukarı böyleydi.). Fiyatlarının çok değiştiğini düşünmüyorum. Karşılaştırmaya gelirsek:
| Sharpie | BIC Marking |
| Renk Kalitesi | Pastel Renkleri çok başarılı, canlı renklerde çok sönük kalıyor. | Renk ayırtmeksizin başarılı, benim aradığım tüm tonlar vardı. |
| Fiyat | ₺80/28 | ₺60/20 |
| Fırça Kalitesi | Bazı renklerde (İsimlerini bulamıyorum.) fırçalar çok sert. 0.4 mm gibi çiziyor. Benim için bir eksi. | Fırçalar ne sert ne yumuşak. Olması gerektiği gibi.
(Sharpie'nin normal fırçaları da aynı.) |
| Boya Kalitesi | Aynı noktayı yüzlerce kez tarasam da kağıdı yıpratmayan bir boya kalitesi. Kağıda yayılmıyor.
İkinci kat tarayınca ton değişiyor. Büyük alanları boyarken sorun olabiliyor. | Kağıt Sharpie'de olduğu gibi yıpranmıyor. Tek sorunu boya çok da az olsa dağılıyor. Kat attıkça ton değişmiyor. |
BIC Marking bence çok daha başarılı. Aralarında çok büyük bir fark yok. Profesyonel kullanımda Sharpie daha başarılı olabilir. Benim gibi amatörler için BIC Marking daha iyi.
Umarım arada kalanlara yardımcı olabilmişimdir.