Siber zorbalıkla nasıl mücadele edilir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Makaleler
24
Yer
Kars
Merhaba. Siber zorbalık sorunuyla nasıl mücadele edebilirim? 7 yıldır siber zorbalığa durmaksızın maruz kalıyorum, bu konuda siber güvenlik alanında öğrenci veya burada bir uzman varsa ya da yoksa bile, ancak bu konuda deneyimli kişiler varsa, benim için yapılması gereken en iyi adımların sıralanmasını rica ediyorum. Mesela internette %100 anonim nasıl olunur? Hesaplarımın hacklenme riskine karşı %100 nasıl korurum? Cihazlarımı nasıl tamamen ağ saldırılarına karşı korurum? Sanal ortamdaki sosyal itibarımı olabildiğince nasıl korurum veya temiz ve yeni ve pozitif bir imaj oluşturabilirim? Yaşadığım siber zorbalığın şiddetinin, gerçek hayatımı dahi olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğunu bilmenizi ve ona göre profesyonele yakın veya profesyonel tavsiye ve yönlendirme almak istiyorum. Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

7 yıldır neden söyleme gereği duymadın bunu merak ettim doğrusu. Yoksa burada da anonim değilsin seni zorbalayanlar mı takip ediyor?

7 yıldır neden söyleme gereği duymadın bunu merak ettim doğrusu. Yoksa burada da anonim değilsin seni zorbalayanlar mı takip ediyor?
Yok hocam burayla alakalı değil doğrudan. Her neyse, profesyonel öneriler ve genel öneriler ne yöndedir? Anlattıklarımdan da yola çıkılarak?

Genelde bu tarz konularım her zaman onaylanmıyordu, çünkü peşime düşen troller baya baş belası, hatta buradaki birçok Moderatör ve admini bile korkutacak cinsten. Çünkü onlar da biliyor bunların asla kimliklerinin, dava dahi açsan da bulunamayacak kadar kendilerini gizleyen tipler olduklarını ve yapışkan olduklarını. Her neyse, bu konu çok uzun ve karmaşık, gerekli tavsiyeleri almak istiyorum.

Ancak eski konularımın aksine bu sefer sadece kişisel ve duygusal ve özel kişisel konulara girmeksizin, daha genel ve tam profesyonel çözüm aramak adına konuyu "Konu dışı" bölümü yerine "Güvenlik" bölümüne bilerek açtım, çünkü bu bölümde bu alanda çalışan öğrenciler veya profesyoneller olabilir yada tecrübeli olanlar.

Son düzenleme:
Yok hocam burayla alakalı değil doğrudan. Her neyse, profesyonel öneriler ve genel öneriler ne yöndedir? Anlattıklarımdan da yola çıkılarak?

Genelde bu tarz konularım her zaman onaylanmıyordu, çünkü peşime düşen troller bayağı baş belası, hatta buradaki birçok moderatör ve admini bile korkutacak cinsten. Çünkü onlar da biliyor bunların asla kimliklerinin, dava dahi açsan da bulunamayacak kadar kendilerini gizleyen tipler olduklarını ve yapışkan olduklarını. Her neyse, bu konu çok uzun ve karmaşık, gerekli tavsiyeleri almak istiyorum.

Ancak eski konularımın aksine bu sefer sadece kişisel ve duygusal ve özel kişisel konulara girmeksizin, daha genel ve tam profesyonel çözüm aramak adına konuyu "konu dışı" bölümü yerine "güvenlik" bölümüne bilerek açtım, çünkü bu bölümde bu alanda çalışan öğrenciler veya profesyoneller olabilir ya da tecrübeli olanlar.

Gerçek hayatını olumsuz durumda etkileyebileceğini anladım. Lâkin nasıl bir zorbalık yapılıyor? Durduk yere de yapılmaz, herhangi bir bilgi verdin mi? Neden yapılıyor? Şantaj, korkutma, tehdit vs. bunların birçok çeşidi var. Belkide sen basit bir şeyden dolayı psikolojik olarak etkileniyorsindur. Bunun için psikolojiye görünmen gerekebilir. Sanal hayatı kafana takma, takıl geç. Son olarak ℅100 anonim olmak imkânsızdır.

Siber zorbalık sorunuyla nasıl mücadele edebilirim?
Muhatap olmayabilirsin, öncelikle kafaya takmaman gerekiyor.
Mesela internette %100 anonim nasıl olunur?
Senin durumunda bu kadara gerek yok, yaptığın gibi yüzünü, adresini ve ismini sosyal medyada paylaşmayı bırak ve hesaplarını değiştir.
Ortadan kaybolursan iki yıla şuan seninle uğraşan kimse seni hatırlamayacaktır.
Hesaplarımın hacklenme riskine karşı %100 nasıl korurum?
Üstteki adımı yaparsan ekstra olarakta bilmediğin şeyleri indirmezsen (zaten indirmiyorsun), kimse denizdeki damla olan senin hesaplarınla uğraşmaz, uğraştı diyelim geri alabilirsin veya başka hesap kullanabilirsin bu o kadarda mühim bir şey değil.
Sanal ortamdaki sosyal itibarımı olabildiğince nasıl korurum veya temiz ve yeni ve pozitif bir imaj oluşturabilirim?
Seni zaten herkes tanıyor ve durumunu bilenler normal şekilde yaklaşıyor/görmezden geliyor. Yeni bir imaj oluşturmak istiyorsan üstte yazdıklarıma bakabilirsin.
Kimliğini gizlemeden yeni bir imaj oluşturmak istiyorsan, interneti dertlerinden başkalarına bahsetmek için değil bildiklerini öğretmek için kullanabilirsin.
Hobin olan müziğe sosyal medyada daha fazla yer verebilirsin.

Son olarak ℅100 anonim olmak imkânsızdır.
İmkansız değil, basitçe gereksizdir.

Gereksiz olduğuna katılıyorum. Sonuçta arkadaş ajan değil ve bunu yapmasının bir mantığı yok. Ancak imkânsızdır. Devlet her zaman 18 yaşında istediğiniz makineyi istediğiniz programı kullanın yine bulurlar sadece uğraşmıyorlar.

Muhatap olmayabilirsin, öncelikle kafaya takmaman gerekiyor.

Senin durumunda bu kadara gerek yok, yaptığın gibi yüzünü, adresini ve ismini sosyal medyada paylaşmayı bırak ve hesaplarını değiştir.
Ortadan kaybolursan iki yıla şuan seninle uğraşan kimse seni hatırlamayacaktır.

Üstteki adımı yaparsan ekstra olarakta bilmediğin şeyleri indirmezsen (zaten indirmiyorsun), kimse denizdeki damla olan senin hesaplarınla uğraşmaz, uğraştı diyelim geri alabilirsin veya başka hesap kullanabilirsin bu o kadarda mühim bir şey değil.

Seni zaten herkes tanıyor ve durumunu bilenler normal şekilde yaklaşıyor/görmezden geliyor. Yeni bir imaj oluşturmak istiyorsan üstte yazdıklarıma bakabilirsin.
Kimliğini gizlemeden yeni bir imaj oluşturmak istiyorsan, interneti dertlerinden başkalarına bahsetmek için değil bildiklerini öğretmek için kullanabilirsin.
Hobin olan müziğe sosyal medyada daha fazla yer verebilirsin.

Bilgi için sağolun ancak bu önerileri tamamen anlattıklarıma göre ve genel olarak mı yoksa beni önceden tanıyor ve tanıdığınız için ona göre mi yazdınız?

Bilgi için sağolun ancak bu önerileri tamamen anlattıklarıma göre ve genel olarak mı yoksa beni önceden tanıyor ve tanıdığınız için ona göre mi yazdınız?
Yazıyı ucundan size yönelik yazdım, meseleleri derinlemesine bilmesem de sizi az biraz tanıyorum.
Genel problemin sizin olayları ele alışınızda yattığını düşünüyorum.
Başka uğraşlara yönelmelisiniz, insanların sizin hakkınızda dediklerine kafa yormamalısınız.
Zorbalığa dair sürekli paylaşım yaptığınızdan dolayı etrafınızdaki bu tiplerin sayısı azalmıyor, belkide artıyor. Onların yazdıklarını tutup çöpe atarsanız ve sosyal medyada bundan sürekli bahsetmeyi bırakırsanız; bir yere kadar devam edip etkileşimin kesildiğini görünce teker teker yakanızı bırakacaklardır.

Dediğim gibi, hobilerinize dair paylaşım yapmaya başlayın. İnsanların size yazdığı 3-5 önemsiz şey hakkında saatlerce kamera önünde kafa patlatmayın.
Mümkünse dışarıda daha fazla vakit geçirin, sabah saatleri balık tutmak gibi bir hobi edinebilirsiniz, yaşadığınız bölge buna müsait. O saatlerde fazla insan olmadığından sıkıntı çekmezsiniz.
Yavaş yavaş tek başınıza hareket etmeyi öğrenmeniz gerekiyor, siz bir bireysiniz. Bundan çeşitli bahanelerin arkasına saklanarak kaçamazsınız, çok geç olmadan kendi ayaklarınız üzerinde durmayı öğrenmeniz gerek.

Yazıyı ucundan size yönelik yazdım, meseleleri derinlemesine bilmesem de sizi az biraz tanıyorum.
Genel problemin sizin olayları ele alışınızda yattığını düşünüyorum.
Başka uğraşlara yönelmelisiniz, insanların sizin hakkınızda dediklerine kafa yormamalısınız.
Zorbalığa dair sürekli paylaşım yaptığınızdan dolayı etrafınızdaki bu tiplerin sayısı azalmıyor, belkide artıyor. Onların yazdıklarını tutup çöpe atarsanız ve sosyal medyada bundan sürekli bahsetmeyi bırakırsanız; bir yere kadar devam edip etkileşimin kesildiğini görünce teker teker yakanızı bırakacaklardır.

Dediğim gibi, hobilerinize dair paylaşım yapmaya başlayın. İnsanların size yazdığı 3-5 önemsiz şey hakkında saatlerce kamera önünde kafa patlatmayın.
Mümkünse dışarıda daha fazla vakit geçirin, sabah saatleri balık tutmak gibi bir hobi edinebilirsiniz, yaşadığınız bölge buna müsait. O saatlerde fazla insan olmadığından sıkıntı çekmezsiniz.
Yavaş yavaş tek başınıza hareket etmeyi öğrenmeniz gerekiyor, siz bir bireysiniz. Bundan çeşitli bahanelerin arkasına saklanarak kaçamazsınız, çok geç olmadan kendi ayaklarınız üzerinde durmayı öğrenmeniz gerek.
Ancak dediklerim hiçbir şey bahane değil yani. Ancak Norveç kadar sosyal bir ülkede büyümediğiniz sürece anlamayacaksınız gibi görünüyor bence. Birilerinin desteğine muhtacım yine de, ancak gerçek hayatta rehberlik ile o dediğiniz şey tamamen sağlanabilir, şu an yapacağım şeyler olsa da gerçekten sınırlı inanın bana. Bir bildiğim var ki söylüyorum.

Ancak dediklerim hiçbir şey bahane değil yani. Ancak Norveç kadar sosyal bir ülkede büyümediğiniz sürece anlamayacaksınız gibi görünüyor bence. Birilerinin desteğine muhtacım yine de, ancak gerçek hayatta rehberlik ile o dediğiniz şey tamamen sağlanabilir, şu an yapacağım şeyler olsa da gerçekten sınırlı inanın bana. Bir bildiğim var ki söylüyorum.
Tamam hocam diyelim ki dışarıda bir aktivite yapamıyorsunuz, bunun için başkalarının desteğine ihtiyacınız var.
Diğer bahsettiklerim hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ancak Norveç kadar sosyal bir ülkede büyümediğiniz sürece anlamayacaksınız gibi görünüyor bence.
Evet Norveçte yaşamıyoruz, devletimiz her konuda elimizden sonsuz imkanla tutmuyor olabilir.
Fakat Kuzey Kore'de de yaşamıyoruz, isanların birbirine kollarını açtığı bir yeri belki Anadolu köylerinden birinde dahi bulabilirsiniz. Sadece nereye bakacağınızı bilmek ve oraya bakmak gerek.
Bedensel bir engeliniz yok, korkularınız var. Dışarıdaki insanların düşüncelerini fazla öndemsiyorsunuz, dışarı çıkıp yolun ortasında bağırsanız dahi insanlar size zarar vermeyecek. Sadece bakış atıp yollarına devam edecekler.
Size benzeyen insanları bulup sosyalleşmeniz gerekiyor, nasıl yaparsınız bilmiyorum ama yapmalısınız. Bunun başka yolu yok.
Ömrünüzü o evde ailenizin elinizden tutup sizi dışarıya çıkartmasını bekleyerek geçiremezsiniz, sizin kapıyı açıp dışarıya çıkmanız, yoldan geçen insanlara selam vermeniz gerekiyor.
Dışarıdan bir gözle lütfen kendinize bakın, bir şeyleri yanlış yapmıyor musunuz? Hayatınızın belki 10 senesini kaybetmiş durumdasınız. Sizi düeltebilecek insanları Norveçte aramanıza gerek yok, sizi ancak siz düzeltebilirsiniz bunu farkına varın.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı