Sıfırdan BIOS yazma hobim var

Talebi yok ki olsa, hani talep pazar bir şey olsa yapayım BIOS vereyim, MSI, Gigabyte bunların kendi altında çalıştırdığı ekipleri var, Monster bile yurt dışında çakma modlatıyor. Tayvan falan, şu MSI Uzak Doğu üretici şirketlere, hani zaten pazarı olmayan bir şey. Bilemiyorum yaş gibi.

Ek iş olarak yapabilirsin eğer şu anki işin çok yoğun değilse. Ya da o kadar kazandırmayacaksa.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bence denemeden bilemezsin. Yani bilgin yok değil gayet de var. Neden o ekiplere destek vermeyesin ki? Ya da bağımsız iş yapabilirsin. Sorumluluk kabul etmediğini belirterek.

i5-9300H ve GTX 1650 konfigürasyonlu bir laptopta mesela dediğiniz kadar performans artışı olabilir mi hocam?
Hatta trajikomiktir bilginize , Özellikle de bu GEN2 ve GEN3 cihazların bazılarında 60 ile limitlerler LATENCY olayını .
Neden bunu yapıyorlar ki acaba? Performansı olmasına yönelik bir cihaz üstelik.

Hocam aklıma takılan bir soru var. MBR tipi BIOS'ları UEFI'ye çevirebiliyor musunuz?

MBR disk tablosuyla alakalı, GPT de, sanırsam legacy ya da CSM UEFI şeklinde düşündünüz yani Firmware.
Dönüştürme yapamazsınız ama bunlara bağlı modülleri yeniden yazar ya da düzenleyebilirsiniz.
Atıyorum NVMe SSD Legacy'de CSM bir BIOS çalıştırabilirsiniz, ROM, EFI modülesler vardır.
Bunu uydurma imkanınız vardır ama modülün editlenmesi gerekmektedir.
Onun haricinde sadece legacy olan BIOS sürümleri UEFI yapamıyorsunuz lakin UEFI ile çalışan donanımları cihazların ROM dosyalarını bulup ya da editleyip legacy BIOS'lara eklemek suretiyle çalıştırabiliyorsunuz NVMe örneği gibi. PCI bağlayabilirsiniz bu SSD ya da Controller PCI üstüne.
Yeni nesil teknolojilerden PCI türevinden hareketle uydurabilirsiniz yani, lakin cihazın çalışması için o veriyolunu tanılamak lazım bunun içinde hem sürücüsü hem modülü modlanıp BIOS'a eklenir. Yani EFI modüllerini legacy ROM modüllerine çevirebilme şansınız var.

Hocam aklıma takılan bir soru var. MBR tipi BIOS'ları UEFI'ye çevirebiliyor musunuz?

Hocam bilgim az olduğu için direk soruya geçiyorum. Foxconn G41MXP modelini kullanıyorum işlemcin Xeon X5460 (Xeon serisi olduğu için kısaca) olduğu haliyle modlu. Ben bu BIOS'ta ne dahili grafik brimine ayrılan Ram'i ayarlayabiliyorum ne de UEFİ bir kurulum yapabiliyorum. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Ayriyeten BIOS konusunda eğitim vermeyi düşünüyor musunuz?

İnternete yazdım şöyle bir şey karşıma çıktı, ne yazık ki kartınızın UEFI özelliği yok legacy, tıpkı microcode örneği gibi, aynı şekilde ilgili features dediğimiz kısmın show edilmesi gerekiyor, yani VRAM vesaire ayarı yapabilmek için kuzey köprüsünde olması lazım PCI-Express ile alakalı kısmın user ya da extended user olarak ayarlanması gerekiyor.
Anca o zaman ROM düzenlenip tekrar yazıldıktan sonra VRAM ayarı kısmı gözükecektir.
Yani tıpkı ilgili linkte olduğu gibi modlamanız gerekiyor BIOS'u, kendi modladığınız BIOS'u da tekrar yazmanız gerekiyor o kısmı açabilmek için.
Afudos, amibcp, uefıtool ile yapabilirsiniz ben size onunla alakalı konu açarım madem.

Hocam BIOS'u nasıl tekrar yazacağız.

Önce amıbcp ile editleyeceksiniz, ondan sonra kaydedip afudos ile yazaksınız. AMI olması lazım sizin BIOS, bu işlemler için zaten internetten rehberler bulabilirsiniz çok kolay.

Hocam BIOS'u nasıl tekrar yazacağız?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…