Sıfırdan El yapımı Class-AB sistem (stk)

Daha fazla  
Merhabalar kendime toplam 150 200W'lık sistem yapmak istiyorum.
[Stk465]
Stk465'i keşfettim devresini Online siteden aldım (hazır Çin'den üretilip gelmiş). Devreyi kurdum ancak Crossover distortion var.
3 ayrı devre kurdum hepsinde aynı sorun var ama başka bir yerden aldığım entegrede sadece tek kanalında aynı distortion var.
Sonrasında anladım ki Crossover distortion entegre kaynaklı çünkü değiştirmediğim direnç değiştirmediğim kondansatör kalmadı.
Şimdide kendi PCB mi tasarlıyorum bu crossover distortion olmaması için ne yapmam lazım veya yine class ab sınıfı ama Crossover distortion yapmayacak bir entegre.
Varsa tavsiyeniz eklemem gereken bir eleman veya çıkartmam gereken bir şey önerilerini heyecanla bekliyorum.
[Hoparlör]
Hoparlör kabinleri de hazır almayacağım kabinleri de hoparlöre ve stk ya uyumlu yapmak istiyorum.
Planım şu yönde sağ ve sol kanalları tiz ve Mid'ler olarak ayırmak bir de subwoofer kullanmak.
Toplamda 5 hoparlör ve hepsi için ayrı AMP ve filtre kullanmak istiyorum.
Elimde 2 adet TN131.00* ve 4 adet FSF030.70** mevcut kendi sitesinde bütün bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Bu hoparlörlere nasıl bir kabin tasarlayabilirim yardımcı olabilir misiniz?
Yeni hoparlör önerilerine açığım :).
[Mixer]
Bu sistemde aktif crossover filtre yapmak istiyorum ayarlı hangi entegreleri kullanabilirim.
Her hoparlörü kendi frekansında sürmek amacım ve kulağıma göre ayar yapabilmek.

TN131.00* = Single Product | Lavoce Italiana Pro Audio Speakers
FSF030.70**= Single Product | Lavoce Italiana Pro Audio Speakers

Piyasada ki STK serisi entegrelerin %99 u orjinal değil malesef. Bu entegreleri Sanyo firması üretiyordu. Keşke devreyi LM 3886 ile yapsaydınız. Hi-Fi kalitesinde %0.01 distorsiyon oranı vardı. 2x36 volt 300-400 watt lık trafo ile yarım regüle güç kaynağı ile bile gayet başarılı tatmin edici sonuçlar alabilirdiniz. Distorsiyonu önlemek için devrenin şaselemesi çok önemli. Regüle devresindeki kondansatörlerin ayaklarına 470nf polyester kondansatör takmayı denediniz mi?

Piyasada ki STK serisi entegrelerin %99 u orjinal değil malesef. Bu entegreleri Sanyo firması üretiyordu. Keşke devreyi LM 3886 ile yapsaydınız. Hi-Fi kalitesinde %0.01 distorsiyon oranı vardı. 2x36 volt 300-400 watt lık trafo ile yarım regüle güç kaynağı ile bile gayet başarılı tatmin edici sonuçlar alabilirdiniz. Distorsiyonu önlemek için devrenin şaselemesi çok önemli. Regüle devresindeki kondansatörlerin ayaklarına 470nf polyester kondansatör takmayı denediniz mi?
En başta problemin entegrede olduğunu düşünememiştim sorun ya devrede ya da elemanlarda diye düşünmüştüm kafayı yedim. Sonradan araştıra araştıra stkların orjinal olmadığını ve kalitesiz olduğunu anlayınca biraz hayal kırıklığına uğradım. Böyle bişeyle hiç karşılaşmamıştım. Tda ve Lm serilerini çok kullandım biraz daha komplex devrelere yönelmek istedim biraz.
Bunu yapmıştım köprü diyotların bacaklarına bağlamıştım ama bunu trafodan gürültü geliyor zannettiğim için yapmıştım. 0,1uf 330v

Ekran Alıntısı.PNG

yaptığım devrelerde bunlar üçüncüsünün resmini bulamadım.
Ekran Alıntısı1.PNG

Ekran Alıntısı3.PNG

Görünüşe göre devrende bir sıkıntı yok. Ama dediğim gibi entegre kalitesiz. Ayrıca bu entegreleri alüminyum soğutucu olmadan çalıştırma. Trafo yeterli güçte mi? Amper ihtiyacını karşılayabiliyor mu? Bazen karşılayamadığı durumlarda da distorsiyon oluyo. Regüle devresindeki kondansatörleri 6800mf veya daha üstü olmasını tavsiye ederim. Eğer yine çözüm bulamazsan 200W Amfi Devresi 2SC5200 2SA1943 (Yeni PCB) – Elektronik Devreler Projeler devreyi dene. Entegre devrelerden alacağın verimden çok çok daha iyi performans alırsın.

Bu ilk resimde soğutma bloğum görünüyor. 20cm X 8cm gibi bir ölçüsü var gayet yeterli soğutucağını düşünüyorum. Hatta termal macun sürüp çalıştırıyordum :). Trafoyu 180W'lık 2X 22v olarak sardırdım piyasada bulunmuyor normlade veya ben bulamadım. 4700uf 150vluk kondansatör kullandım ama düşük mü gelir diyosunuz gücü. Fişi çektikten en az 30sn hala çalışıyor. 2SC5200 ve 2SA1943 duymuştum bunların daha düşük güçte olan halleri var mı acaba 30W civarında.

Bu ilk resimde soğutma bloğum görünüyor. 20cm X 8cm gibi bir ölçüsü var gayet yeterli soğutucağını düşünüyorum. Hatta termal macun sürüp çalıştırıyordum :). Trafoyu 180W'lık 2X 22v olarak sardırdım piyasada bulunmuyor normlade veya ben bulamadım. 4700uf 150vluk kondansatör kullandım ama düşük mü gelir diyosunuz gücü. Fişi çektikten en az 30sn hala çalışıyor. 2SC5200 ve 2SA1943 duymuştum bunların daha düşük güçte olan halleri var mı acaba 30W civarında.
Bu arada STK 465 nominal 28 volt ile çalışıyor. Benim görüşüm senin devrende sıkıntı yok besleme tarafıyla ile ilgili sıkıntın var. LM317 li bir tam voltaj regülatörü kullansan sorunun çözülür gibi. 28volt 5-6 amper yeter.Sitedeki devreyi alırsan kondansatörü yükseltmeyi unutma Dagu New LM317 DC 1.25~28V Adjustable Voltage Regulator Step Down Power Supply Module-buy at a low prices on Joom e-commerce platform

22VAC X 2 AC hali 22 Volt doğrultunca boşta 32Volt görüyorum. Yükte düşer büyük ihtimalle tam çalışma Volt'una gelir. Tahmini de dediğin gibi 6 amper civarı çekse 170 watt yapıyor bu da bendeki trafonun kaldırabileceği yük diye tahmin ediyorum. Şöyle bir problem var stk simetrik güç istiyor LM317 ve LM337 kullanmam lazım bir de bunların yüksek akım kaldıranı bulmak lazım.
LM338t 5amper kaldıran pozitif olanı buldum. Negatif olanı bulamadım. Bir de trafonun da daha yüksek Volt vermesi gerekiyor değil mi? Girişine uyguladığım Volt'un 3 eksiğinin üstüne çıkamıyor diye biliyorum regülatörler.

Şöyle bir konuyu hortlatayım.

STK402-100S 2x60w AB sınıfı.

Eski hurda Sony bir müzik setinden söküp gerekli düzeltme ve eklemeleri yaparak sesine bakmıştım.
Ses kalitesi özellikle bas kalitesi ve ayrıntılar inanılmaz. STK düşük frekanslarsa çılgın işler yapıyor şaşırıyor insan. Büyük hoparlörler olmadığı için depoya koydum şuan uyuyordur.
STK yapacaksanız eski müzik seti bulup orjinal STK ile yapın. Devre ilede uğraşmak istemezseniz orjinal devreyi kullanın ;)

Dosya Ekleri

• IMG-20240803-WA0029.jpeg
    IMG-20240803-WA0029.jpeg
    98,2 KB · Görüntüleme: 32

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı