Sıfırdan koda başlama ( html, css, jc )

sonvolbukucu

Picopat
Merhabalar
Halihazırda lisans öğrencisiyim ve mesleğim bilgisayar yazılım gibi konularla alakalı değil. Ancak ben yine de PC ile tek bağım oyunlar olmasın, hobi olarak basit seviyede bir kodlama bilgisine sahip olayım istiyorum.
Aklımda olan diller "HTML, CSS, JavaScript". Konuyla ilgili hiçbir bilgim yok. Profesyonel olarak da işin içine girmeyi düşünmediğim için basit orta seviyede takılmayı amaçlıyorum.
Bu dillerden başlamak doğru bir karar mıdır yoksa başlangıç için başka bir yere mi yönelmeliyim? Eğer bu dillerden başla diyorsanız önerebilileceğiniz kaynak kitap, rehber site/YouTube kanalı var mı?

Alttaki kitap benim seviyemdeki ve amaçlarımdaki kişi için uygun mudur?

Uygundur, ben Python seviyorum mesela. Öneririm de. İmzamdaki yazıma bakabilirsiniz mesela Python hakkında.

Python kaynağı isterseniz:

HTML ve CSS bir programlama dili değildir. Soruna gelecek olursak ne konuda hobi edinmek istiyorsun web, masaüstü, mobil, oyun vb. Aklında bir şey varsa ona göre öneri yapayım.

Benim tercihim Python olurdu hem çok kolay bir dil hemde internette çok rahat bir şekilde kaynak bulabilirsin.

Basit bir şekilde öğrenmek için videolu dersler bakman daha sağlıklı olur Udemy veya Youtube üstünde Türkçe/İngilizca sıfırdan öğrenme üzerine fazlaca video var. HTML ile başlaman güzel çünkü hızlı sonuç alırsın ama benim sana tavsiyem. HTML,CSS,JS baktıktan sonra nesne yönelimli programlama (OOP) destekleyen dillere bakman (C# gibi) yazılım kafa yapısına girmene daha iyi yardımcı olur yine OOP içinde fazlaca video internette bulabilirsin.

Site önerisi olarak BTKAkademi önerebilirim. Hem sertifika kazanıyorsun hem bedava. Udemy üzerindeki kursları koymuşlar zaten. İstersen Udemy'e para verebilirsin tabi. Önerim Python başlaman. Ben ilk başta C++ C# falan deneyeyim dedim. Çok zor. Python'a geçtiğimde çok kolay geldi. Python vs C++ yazarsan aradaki farkı anlarsın aslında.
Bu arada ne yapacağın da önemli. Mesela nesne tabanlı programlamada C++ C# kullanılıyor. Metin görselleştirme kısmında Python kullanılıyor. Database yapımında Python kullanılıyor gibi gibi özellikleri var.

Uygundur, ben Python seviyorum mesela. Öneririm de. İmzamdaki yazıma bakabilirsiniz mesela Python hakkında.

Python kaynağı isterseniz:

Teşekkür ederim bir kenara not aldım bu linkleri.
HTML ve CSS bir programlama dili değildir. Soruna gelecek olursak ne konuda hobi edinmek istiyorsun web, masaüstü, mobil, oyun vb. Aklında bir şey varsa ona göre öneri yapayım.

Benim tercihim Python olurdu hem çok kolay bir dil hemde internette çok rahat bir şekilde kaynak bulabilirsin.

Anladım hocam. Yönelimim ne yöne olacak şuan kestiremiyorum. Html ve CSS ve JS daha anlaşılabilir dendiği için bunları düşünmüştüm. Python, c++ falan daha üst seviye ve zor diye sanıyordum.

Anlayacağınız amacım bu işe girmek, işe girdikten sonra ilgi alanıma göre bir yol bulmak. Ancak ilk adımın neyle olacağı düşündürüyor.

Konudan bağımsız bilgi verebilir misiniz, html css nedir? Terim olarak ne deniliyor bunlara ve dillerden farkı nedir?
Basit bir şekilde öğrenmek için videolu dersler bakman daha sağlıklı olur Udemy veya Youtube üstünde Türkçe/İngilizca sıfırdan öğrenme üzerine fazlaca video var. HTML ile başlaman güzel çünkü hızlı sonuç alırsın ama benim sana tavsiyem. HTML,CSS,JS baktıktan sonra nesne yönelimli programlama (OOP) destekleyen dillere bakman (C# gibi) yazılım kafa yapısına girmene daha iyi yardımcı olur yine OOP içinde fazlaca video internette bulabilirsin.
Teşekkür ediyorum hocam.
Site önerisi olarak BTKAkademi önerebilirim. Hem sertifika kazanıyorsun hem bedava. Udemy üzerindeki kursları koymuşlar zaten. İstersen Udemy'e para verebilirsin tabi. Önerim Python başlaman. Ben ilk başta C++ C# falan deneyeyim dedim. Çok zor. Python'a geçtiğimde çok kolay geldi. Python vs C++ yazarsan aradaki farkı anlarsın aslında.
Bu arada ne yapacağın da önemli. Mesela nesne tabanlı programlamada C++ C# kullanılıyor. Metin görselleştirme kısmında Python kullanılıyor. Database yapımında Python kullanılıyor gibi gibi özellikleri var.

Teşekkür ederim kaynaklar için hocam.
Ben Pythonu da C++ gibi zor sanıyordum. Amacım göz korkutmayan kolaylıkla bir giriş olduğu için onu hiç düşünmemiştim.
Şuan Python mu Html, CSS ve JavaScript mi kararsız kaldım. Benim düşündüğüm üçlü ayrı bir dil değilmiş yukarıda bir hocamdan anladığım kadarıyla. Peki html css falan başka bir isimdeki dilin alt terimleri midir hocam?
Yani ben html Css JS ile başlarsam hangi dili seçmiş olacağım?

Son düzenleme:
Teşekkür ederim bir kenara not aldım bu linkleri.

Anladım hocam. Yönelimim ne yöne olacak şu an kestiremiyorum. HTML ve CSS ve JS daha anlaşılabilir dendiği için bunları düşünmüştüm. Python, C++ falan daha üst seviye ve zor diye sanıyordum.

Anlayacağınız amacım bu işe girmek, işe girdikten sonra ilgi alanıma göre bir yol bulmak. Ancak ilk adımın neyle olacağı düşündürüyor.

Konudan bağımsız bilgi verebilir misiniz, HTML CSS nedir? Terim olarak ne deniliyor bunlara ve dillerden farkı nedir?

Teşekkür ediyorum hocam.

Teşekkür ederim kaynaklar için hocam.
Ben Python'u da C++ gibi zor sanıyordum. Amacım göz korkutmayan kolaylıkla bir giriş olduğu için onu hiç düşünmemiştim.
Şu an Python mu HTML, CSS ve JavaScript mi kararsız kaldım. Benim düşündüğüm üçlü ayrı bir dil değilmiş yukarıda bir hocamdan anladığım kadarıyla. Peki HTML CSS falan başka bir isimdeki dilin alt terimleri midir hocam?
Yani ben HTML CSS JS ile başlarsam hangi dili seçmiş olacağım?

Programlama dilleri arasında en basit dil bana göre Python'dır. Başkasına göre Visual Basictir ve bunlar yazma diline yakın bir seviyededir. C, C++, C# vb. diller ise orta seviye bir dildir. Makine dili ( Assembly ) kadar zor olmasa da Python vb. dillere göre zor dilleridr. Üst seviye diller ise tamimiyle konuşma diline yakın olan dillerdir. Visual Basic, Pascal, Python gibi.
Genelde 3 ana kategori altında örnek veriliyor ama Google'da küçük bir araştırma ile daha detaylı bilgiye sahip olabilirsin. Öğrenimi kolay olsun diyorsan "Üst Seviye (High Level)" bir programlama dili ile başlamalısın yukarıda 3 tane örnek verdim aralarında bence internette en çok kaynağa sahip olan Python.
HTML gelirsek, açılımı Hyper Text Markup Language olan HTML "İşaretleme Dili" olarak geçer. Birçoğu HTML programlama dili sanır fakat yanlış biliyorlar.

" HTML, web sitenizin sayfaları hakkında arama motorlarına gerekli bilgileri verir. Yazı ve görsel içeriklerin sayfa içerisindeki konumunu ve düzgün bir biçimde görüntülenmesini sağlar. "

Google'de daha detaylı bilgiye ulaşabilirsin.

CSS ise tamamıyla front-end kısmında kullanılan web sitelerine stil eklememizi ve görselleştirmemize olanak sağlayan bir şey. Photoshop'ta nasıl görselleri düzenleyebiliyorsak rengini, yazı tipini vb. şeylerini göze hitap edecek şekilde kullanıyorsak CSS'de web kısmında onun için kullanılıyor. Eğer illaki web alanında programlama yapmayı düşünüyorsan PHP, asp.net veya Java'ya benzeyen JavaScript dillerini kullanabilirsin.

Kısacası HTML ile belli başlı şeyleri oluştururken (tablo, div, header, body, footer vb.) CSS ile bunlara stil tanımlıyoruz. Renk, boyut, konum, font tipi vb. Yani HTML ve CSS ile bir program, oyun vb. şeyler yazamazsın. Web sitesi için ise sadece belli başlı şeyleri yapabilirsin. Arka planda çalışan (veritabanı, session, çerez vb.) bunlar için ayrı şeyler kullanman gerekir.

Bu konulara girdim mi çıkamayız anlattıkça anlatırım ben sana :) Eğer aklına takılan bir şey varsa sorabilirsin onun haricinde direk Google'ye yazıp çok daha detaylı bilgiler edinebilirsin bu diller hakkında.

Programlama dilleri arasında en basit dil bana göre Python'dır. Başkasına göre Visual Basictir ve bunlar yazma diline yakın bir seviyededir. C, C++, C# vb. diller ise orta seviye bir dildir. Makine dili ( Assembly ) kadar zor olmasa da Python vb. dillere göre zor dilleridr. Üst seviye diller ise tamimiyle konuşma diline yakın olan dillerdir. Visual Basic, Pascal, Python gibi.
Genelde 3 ana kategori altında örnek veriliyor ama Google'da küçük bir araştırma ile daha detaylı bilgiye sahip olabilirsin. Öğrenimi kolay olsun diyorsan "Üst Seviye (High Level)" bir programlama dili ile başlamalısın yukarıda 3 tane örnek verdim aralarında bence internette en çok kaynağa sahip olan Python.
HTML gelirsek, açılımı Hyper Text Markup Language olan HTML "İşaretleme Dili" olarak geçer. Birçoğu HTML programlama dili sanır fakat yanlış biliyorlar.

Google'de daha detaylı bilgiye ulaşabilirsin.

CSS ise tamamıyla front-end kısmında kullanılan web sitelerine stil eklememizi ve görselleştirmemize olanak sağlayan bir şey. Photoshop'ta nasıl görselleri düzenleyebiliyorsak rengini, yazı tipini vb. şeylerini göze hitap edecek şekilde kullanıyorsak CSS'de web kısmında onun için kullanılıyor. Eğer illaki web alanında programlama yapmayı düşünüyorsan PHP, asp.net veya Java'ya benzeyen JavaScript dillerini kullanabilirsin.

Kısacası HTML ile belli başlı şeyleri oluştururken (tablo, div, header, body, footer vb.) CSS ile bunlara stil tanımlıyoruz. Renk, boyut, konum, font tipi vb. Yani HTML ve CSS ile bir program, oyun vb. şeyler yazamazsın. Web sitesi için ise sadece belli başlı şeyleri yapabilirsin. Arka planda çalışan (veritabanı, session, çerez vb.) bunlar için ayrı şeyler kullanman gerekir.

Bu konulara girdim mi çıkamayız anlattıkça anlatırım ben sana :) Eğer aklına takılan bir şey varsa sorabilirsin onun haricinde direk Google'ye yazıp çok daha detaylı bilgiler edinebilirsin bu diller hakkında.

Kafamda çok daha net oturdu hocam teşekkür ederim.
Bahsettiniz web alanında kodlamayı öğrenmek istiyorum evet. O hâlde html css js için kitap temin ederek başlıyorum. Ancak çok sınırlı bir alanda kalmamak için Python da öğrenmeye başlayacağım.
Hepsini aynanda götürmek zor olursa önce bunları kavrayıp sonra pythona başlarım. Yol haritamı bir şekilde belirlerim ben artık sıkıntı yok :)
Teşekkür ederim tekrardan, eksik olmayın.

Kafamda çok daha net oturdu hocam teşekkür ederim.
Bahsettiniz web alanında kodlamayı öğrenmek istiyorum evet. O hâlde HTML CSS js için kitap temin ederek başlıyorum. Ancak çok sınırlı bir alanda kalmamak için Python'da öğrenmeye başlayacağım.
Hepsini aynanda götürmek zor olursa önce bunları kavrayıp sonra Python'a başlarım. Yol haritamı bir şekilde belirlerim ben artık sıkıntı yok :)
Teşekkür ederim tekrardan, eksik olmayın.

Rica ederim. Gerçekten kalitesine güvendiğiniz kitap varsa alın eğer yoksa direk YouTube'dan video izleyebilirsiniz. Kaliteli kanallar mevcut.

Html ve css zaten basit ve ezber diller, javascript ise bu zamanda çok doğru bi yönelim. Web uygulama piyasasına baktıgımızda %42 gibi bir oranla Reactjs başta kullanılırken diger js kütuphaneleri hemen arkasında yer alıyor. Bunun yanı sıra NodeJS ile backend konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Electron ile desktop uygulamaları yazabilirsiniz (discord electron temelidir), react native, ionic gibi yine JS temelli kütüphaneler ile mobil uygulamalara yönelebilirsin. Yine en basitinden nodeJS ve ESP, Raspbreyy ile akıllı ev sistemi bile yapabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı