Şiir değerlendirmesi

Daha fazla  
Sana inandım

Son yol çıkışım, merdivenlerden bakışım,
Uçurumdan aşağıya son kez bakışım,
Son kez ufka bakışım, son kez sise bakışım,
Derin nefesimle sana son kez bakışım.

Ha gönül yarası, ha senin bakışın,
İkisinin de canımı acıtır, seçemem senin bakışını.
Dumanlar arasında senin bakışın,
Pusuladır senin bakışın, ayna gibi yansır bana bakışın.

Gözlerimi alır senin o narin bedenin,
O naif ellerin, yumuşak ellerin.
Kandım o amansız haline, o ala haline,
Vücudum delalet eder senin o güzelliğine.

Muhasebe edemem senin ruhunu,
Tahribat etti ruhun ruhumu.
İltica eder mi bana ruhun?
Takdir ettim senin o ruhunu.

Merhaba arkadaşlar. Belirli bir suredir bir fiil şiir yazmaya çalışıyorum uyum vs yakalamaya calisiyorum, acaba şiire bir eleştiri yapabilir misiniz?

Bu şiir değerlendirmelerinde daha önce dediğim gibi "şurası şöyle olsun, böyle olsun" diyemeyiz zira şiir sahibinin ruh yansımasıdır ve yalnızca o müdahalede bulunabilir. Bu yansımayı ifade biçim tercihini şair kendi yapabilir.

Ben bu ifadeden etkilendim mi? İlk dörtlükte çok güzel bir şey geliyor galiba dedim lakin sonrasında pek hoşuma gitmedi. Bana kâfiyeyi tuturmak için anlamdan fedâlar yapılmış gibi hissettirdi. Kafiyeli, hele hele hece ölçülü şiir yazmak kolay görünür ama çok zordur. Zira içinizden geçenleri özgürce değil, ölçünün ve kâfiye düzeninin size izin verdiği kadarıyla aktarabiliyorsunuz. Kâfiyeli şiir bu dar manevra alanına rağmen kendini iyi ifade edebilmişse en güzel şiir olur ama edememişse çocuk şiiri olur. Mesela yazayım bir tane

Ah maniler maniler
Yedi beni maniler
Sen gideli artıyor
Sinemdeki yâreler

Komik oluyor yani. Çok daha vurucu bir biçimde yapabilecekken aklıma hem içimdeki duyguyu tamamiyle yansıtacak hem de süper kâfiye yapacak bir şey gelemiyor. Ha bunu elbette geliştirebilirsiniz, sakım yazmayı bırakmayın. Fakat ek olarak serbest ölçüde, kâfiyeyi pek kafaya takmadan şiir denemeleri de yapmanız. Çoğu modern şairimiz şiire hece ölçüsü ve kâfiyeli şiir ile başlamıştır. (Nâzım Hikmet, Orhan Veli Kanık vb.) Sonra gerçek cevherlerinin serbest ölçüde olduğunu görmüşlerdir. Belki sizin de öyledir, belki de kâfiyeli-ölçülü şiir sizin yerinizdir. Bol bol denemek lazım. İçinizden geldiği an yazın. Yazmayı bırakmayın.

Saygılar.

ikinci yarı güzel, ayni kelime yerine kafiyeli farklı kelimeler kullanılabilir

Sağolun hocam bende kendime bu tarz bir eleştiri istiyordum teşekkür ederim destekleriniz için.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…