Şiir nedir, şiir nasıl yazılır?

Damion

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba,
İyi ve kaliteli bir şiir nasıl yazılır? Şiir nasıl yazılır? Edebi sanatlar hakkında yeterince bilgim var; uyak ve hece ölçüsü vs. gibi.

Şiir nasıl yazılır diye çıktığım bu yolda yaptığım birkaç saatlik araştırmayla anladığım bir şey varsa, o da şu: Şiir yazabilmek için önce dolmak, sonra taşmak gerekirmiş. Peki ya dolup taşmak için ne yapmalı? Hangi şairleri, hangi eserleri okumalı?

Arkadaşlar merhaba,
İyi ve kaliteli bir şiir nasıl yazılır? Şiir nasıl yazılır? Edebi sanatlar hakkında yeterince bilgim var; uyak ve hece ölçüsü vs. gibi.

Şiir nasıl yazılır diye çıktığım bu yolda yaptığım birkaç saatlik araştırmayla anladığım bir şey varsa, o da şu: Şiir yazabilmek için önce dolmak, sonra taşmak gerekirmiş. Peki ya dolup taşmak için ne yapmalı? Hangi şairleri, hangi eserleri okumalı?

Şiirleri türlere ve gruplara ayıracak olursak öncelikle okuyucuya ne hissettirmek ne konuda yazmak istiyorsun ona karar vermelisin: Örneğin; aşk

Sıcak bir yatak, eski film
Enfes bukle saçlı, sevgili kadim
Nefret dolu bakışlarla, mutluluğunu izledim
İlginçtir ki, seni deli gibi sevdim.
( Örnek kısa bir dörtlük hece ölçüsünü baz almadım. )

Şiirleri türlere ve gruplara ayıracak olursak öncelikle okuyucuya ne hissettirmek ne konuda yazmak istiyorsun ona karar vermelisin: Örneğin; aşk.

sıcak bir yatak, eski film.
Enfes bukle saçlı, sevgili kadim.
Nefret dolu bakışlarla, mutluluğunu izledim.
İlginçtir ki, seni deli gibi sevdim.
( Örnek kısa bir dörtlük hece ölçüsünü baz almadım. )

Teşekkür ederim, tavsiyelerinizi dikkate alacağım. Aslında şiir, bende edebiyat hocamla başlamıştı. Edebiyat hocam bana şiiri sevdirdi, edebiyatı sevdirdi. Onun sayesinde hep edebiyat öğretmeni olmak istemişimdir. O zamanlar aklımda hep şu vardı: Aşk konulu, romantizm temalı şiirler üzerinde yoğunlaşmak ve yeri geldiğinde Nef'i gibi sivri dilli bir şair olmak isterdim. Bir lirik, bir satirik konuda yazmak istiyorum, yani.

Arkadaşlar merhaba,

Hocam soru çok kişisel ve öznel bir soru. Şiiri niçin yazdığınız aslında önemli, temelinde belirli bir amaç güdüp yazıyorsanız yapmacık kaçması olasıdır. Okumak evet şiirde kendinizi geliştirmek için güzel bir yöntem, hangi şairden ve eserlerden okumanız da tümüyle sizin hangi temaları benimseyeceğinize bağlı. Oldukça derin, melankolik bir şiir çıkarmak istiyorsanız Fars, Arap ve Urdu Edebîyâtı ayrı bir düzeydir. Doğayla daha çok ilişkili bir şiir yazmak, kaleme almak istiyorsanız İskandinavya sizin beğeneceğiniz türden olabilir. Size nâçizâne bir önerim olacak: beğendiğiniz şiir temasından ve türünden güzel bir örnek okuyun ve kendinizce onu devâm ettirmeye çalışın, bir kıta yâhut da bir beyit siz ekleyin. Ondan sonra kendi kısmınıza bakın. Velhâsıl, şiirin nasıl yazılacağı konusundan biçimine, biçemine kadar sizin öznel arayışınız sonucu bulunacaktır. Eğer mensur bir yazıdan kaçmak istiyorsanız, uyaklara dikkat ederek bir şiir çıkarmak istiyorsanız(ileride aruz vezni de olabilir) bunlar için birkaç ölçü var, yoğun tamlamalar kurarak kısa ve öz yazın. Başta basit rediflerle yazabilirsiniz ya da basit aruz kalıplarıyla, sonrasında isteğinize bağlı bunları sürdürebilir ya da daha karmaşıklarına geçebilirsiniz. Kendinizi bu süreçte "Kötü yazdım, yapamayacağım" tarzı bir estetik kaygıya en azından birkaç ay boyunca sokmayın. Bendeniz 6 yılı geçkin şiirle, Edebîyâtla uğraşıyorum ancak hâlâ yazdığım bir mısrayı beğendiremiyorum kendime, ben ettim siz etmeyin=D . İyi günleriniz olsun.

Hocam soru çok kişisel ve öznel bir soru. Şiiri niçin yazdığınız aslında önemli, temelinde belirli bir amaç güdüp yazıyorsanız yapmacık kaçması olasıdır. Okumak evet şiirde kendinizi geliştirmek için güzel bir yöntem, hangi şairden ve eserlerden okumanız da tümüyle sizin hangi temaları benimseyeceğinize bağlı. Oldukça derin, melankolik bir şiir çıkarmak istiyorsanız fars, Arap ve urdu edebîyâtı ayrı bir düzeydir. Doğayla daha çok ilişkili bir şiir yazmak, kaleme almak istiyorsanız iskandinavya sizin beğeneceğiniz türden olabilir. Size naçizane bir önerim olacak: Beğendiğiniz şiir temasından ve türünden güzel bir örnek okuyun ve kendinizce onu devâm ettirmeye çalışın, bir kıta yâhut da bir beyit siz ekleyin. Ondan sonra kendi kısmınıza bakın. Velhâsıl, şiirin nasıl yazılacağı konusundan biçimine, biçemine kadar sizin öznel arayışınız sonucu bulunacaktır. Eğer mensur bir yazıdan kaçmak istiyorsanız, uyaklara dikkat ederek bir şiir çıkarmak istiyorsanız(ileride aruz vezni de olabilir) bunlar için birkaç ölçü var, yoğun tamlamalar kurarak kısa ve öz yazın. Başta basit rediflerle yazabilirsiniz ya da basit aruz kalıplarıyla, sonrasında isteğinize bağlı bunları sürdürebilir ya da daha karmaşıklarına geçebilirsiniz. Kendinizi bu süreçte "kötü yazdım, yapamayacağım" tarzı bir estetik kaygıya en azından birkaç ay boyunca sokmayın. Bendeniz 6 yılı geçkin şiirle, edebîyâtla uğraşıyorum ancak hâlâ yazdığım bir mısrayı beğendiremiyorum kendime, ben ettim siz etmeyin = D. İyi günleriniz olsun.

O kadar güzel bir yanıt yazmışsınız ki okudum bir daha okudum bir daha okudum şiir alanında ne kadar tecrübeli olduğunuz apaçık ortada tavsiyelerinizi kulağıma küpe ettim unutmayacağım hatta sizinle bu konular hakkında daha fazla konuşmak için tanışmak bile isterim efendim.

O kadar güzel bir yanıt yazmışsınız ki okudum bir daha okudum bir daha okudum şiir alanında ne kadar tecrübeli olduğunuz apaçık ortada tavsiyelerinizi kulağıma küpe ettim unutmayacağım hatta sizinle bu konular hakkında daha fazla konuşmak için tanışmak bile isterim efendim.
Estağfirullâh Hocam, bendenizin yazdığı sizin anladığınızdan fazlası değildir =) . Tavsiye vermek haddime değil, zîrâ şiir konusu bireyin kendince geliştirdiği bir şey. Ben de tanışmayı isterim doğrusu; bu platformda yeniyim, nasıl iletişime geçebiliriz açılan konulardan başka bilmiyorum..

Estağfirullâh Hocam, bendenizin yazdığı sizin anladığınızdan fazlası değildir =) . Tavsiye vermek haddime değil, zîrâ şiir konusu bireyin kendince geliştirdiği bir şey. Ben de tanışmayı isterim doğrusu; bu platformda yeniyim, nasıl iletişime geçebiliriz açılan konulardan başka bilmiyorum..
Bende yeni sayılırım konulardan başka benimde bilgim yok ama eğer isterseniz instagram adresimi vereyim "deepinthevoid"

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı