Öncelikle iyi günler. Bugün sizlere genel olarak çok sorulan bir soruyu hem kendi bildiğime göre hem de araştırmama göre anlatmak istiyorum.
Konumuz sıkca format atmak HDD / SSD'ye zarar verir mi?
İlk olarak bilgisayarlarda HDD'ye ölene kadar SSD yede okuma yazma işlemi bitene kadar formatlayabilirsiniz başta bunu bilmek önemlidir.
Eğer ki bilgisayarınıza sıkla format atarsanız HDD ya da SSD'ye bir zarar vermez veya bilgisayarda bir performans düşüklüğü yaşatmaz ama HDD olan bir bilgisayara sıkla format atmak HDD'nin ömrünü kısaltabilir fakat korkmanıza gerek yok bu kısalma aman aman öyle 1 yıl ömür kısalması falan değildir sandığınızdan çok daha azdır.
SSD'ye sık format atmak ise başta da bahsettiğim gibi SSD'ler belli bir okuma yazma işlemi yapabilirler.
Eğer ki bu işlemi aşacak aralıklarla format atarsanız SSD'ye çok ciddi zarar verebilirsiniz.
Tabii en az 3 en fazla 6 ayda 1 format atmanın ne HDD'ye ne de SSD'ye bir zararı yoktur fakat benim önerim gerek olmadığı süreçte formatı yılda 2 kere atmanız tabii ki de gerektiğinde bilgisayara format atmaktan başka bir şansımız yoktur.
Not: Yanlış veya eksik bilgilendirme yapmış olabilirim ve şunu bilin ki ben bir uzman değilim eğer ki uzman birisi varsa ve yanlış bir şey söylediysem yanlışımı düzeltirse sevinirim.