Silinen EFI Shell nasıl geri getirilir?

tcikikci96

Decapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. 2 gün önce eşime Hepsiburada satıcısından MSI Cyborg A15 aldım. Uygundu direkt atladım ama ekran kartı 45W imiş. Fark edince iade talebi oluşturdum. Windows kurmuştum fakat kurarken fotoğrafta gözüken EFI dosyasını silmiştim :( neyse format attım ve format sonrası artık EFI Shell olmadığı için direkt BIOS açılıyor, EFI bootu bulamıyor PC doğal olarak ama PC bana ilk geldiğinde BIOS yerine, EFI Shell ekranı açılıyordu. FreeDOS oldu ama ilk geldiğinden farklı. Ben bu EFI Shell'i geri getirebilir miyim? Ya da iadeyi bu şekilde kabul ederler mi, yardımcı olur musunuz?

Dosya Ekleri

• A9B9D5C3-4305-49C8-A3CF-D65748FA1318.jpeg
    A9B9D5C3-4305-49C8-A3CF-D65748FA1318.jpeg
    107,7 KB · Görüntüleme: 57
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba arkadaşlar. 2 gün önce eşime Hepsiburada satıcısından MSI Cyborg A15 aldım. Uygundu direkt atladım ama ekran kartı 45W imiş. Fark edince iade talebi oluşturdum. Windows kurmuştum fakat kurarken fotoğrafta gözüken EFI dosyasını silmiştim :( neyse format attım ve format sonrası artık EFI Shell olmadığı için direkt BIOS açılıyor, EFI bootu bulamıyor PC doğal olarak ama PC bana ilk geldiğinde BIOS yerine, EFI Shell ekranı açılıyordu. FreeDOS oldu ama ilk geldiğinden farklı. Ben bu EFI Shell'i geri getirebilir miyim? Ya da iadeyi bu şekilde kabul ederler mi, yardımcı olur musunuz?

Hocam, EFI Shell'i kaybetmiş olman sorunu biraz karmaşıklaştırmış ama çözülebilir bir durum. Öncelikle, şu anki durumda, bilgisayarın EFI Shell yerine BIOS'a girmesi aslında bir sorun değil. Fakat, sistemin başlangıç sırasını değiştirdiysen ya da EFI dosyasını yanlışlıkla sildiysen, bu durum Windows'un ya da diğer işletim sistemlerinin düzgün çalışmasına engel olabilir.

EFI Shell'i geri getirme için şunları deneyebilirsin:

1. BIOS ayarlarını gözden geçir:

BIOS'a gir (F2 ya da del tuşlarıyla) ve boot sekmesinde EFI ile ilgili seçenekleri kontrol et. EFI boot sırasının doğru şekilde ayarlandığından emin ol. Eğer burada bir değişiklik yapılmışsa, doğru sırayı seçebilirsin.

2. Windows kurulum medyasını kullanarak EFI'yi onar:

Eğer Windows kurulum medyan varsa (USB'ya da DVD), bunu bilgisayara takıp başlat. Windows yükleme ekranında onarım seçeneklerine git, ardından komut istemcisini açarak aşağıdaki komutu yazıp çalıştır:

Bootrec /rebuildbcd
Bootrec /fixboot
Bootrec /fixmbr

Bu komutlar, EFI dosyasını onarmana yardımcı olabilir.

3. FreeDOS veya EFI boot:

Eğer bilgisayarın FreeDOS olduysa, bu da EFI Shell ile bağlantılı olabilir. BIOS ayarlarında EFI Boot'u etkinleştirip, BIOS'tan sırasıyla başlatmayı deneyebilirsin.

Eğer bu adımlar da işe yaramazsa ve iade talebini oluşturduysan, satıcıyla iletişime geçip durumu net bir şekilde anlatman faydalı olabilir. Genelde, donanımda herhangi bir fiziksel hasar yoksa, yazılımsal hatalar genellikle iade işlemi için engel olmaz. Ancak, iade koşullarını kontrol etmekte fayda var.

Bir bu seçenekleri dene hocam. Bol şans.

Hocam, EFI Shell'i kaybetmiş olman sorunu biraz karmaşıklaştırmış ama çözülebilir bir durum. Öncelikle, şu anki durumda, bilgisayarın EFI Shell yerine BIOS'a girmesi aslında bir sorun değil. Fakat, sistemin başlangıç sırasını değiştirdiysen ya da EFI dosyasını yanlışlıkla sildiysen, bu durum Windows'un ya da diğer işletim sistemlerinin düzgün çalışmasına engel olabilir.

EFI Shell'i geri getirme için şunları deneyebilirsin:

1. BIOS ayarlarını gözden geçir:

BIOS'a gir (F2 ya da del tuşlarıyla) ve boot sekmesinde EFI ile ilgili seçenekleri kontrol et. EFI boot sırasının doğru şekilde ayarlandığından emin ol. Eğer burada bir değişiklik yapılmışsa, doğru sırayı seçebilirsin.

2. Windows kurulum medyasını kullanarak EFI'yi onar:

Eğer Windows kurulum medyan varsa (USB'ya da DVD), bunu bilgisayara takıp başlat. Windows yükleme ekranında onarım seçeneklerine git, ardından komut istemcisini açarak aşağıdaki komutu yazıp çalıştır:

Bootrec /rebuildbcd
Bootrec /fixboot
Bootrec /fixmbr

Bu komutlar, EFI dosyasını onarmana yardımcı olabilir.

3. FreeDOS veya EFI boot:

Eğer bilgisayarın FreeDOS olduysa, bu da EFI Shell ile bağlantılı olabilir. BIOS ayarlarında EFI Boot'u etkinleştirip, BIOS'tan sırasıyla başlatmayı deneyebilirsin.

Eğer bu adımlar da işe yaramazsa ve iade talebini oluşturduysan, satıcıyla iletişime geçip durumu net bir şekilde anlatman faydalı olabilir. Genelde, donanımda herhangi bir fiziksel hasar yoksa, yazılımsal hatalar genellikle iade işlemi için engel olmaz. Ancak, iade koşullarını kontrol etmekte fayda var.

Bir bu seçenekleri dene hocam. Bol şans.
Hocam format sonrası BIOS girdiğimde maalesef boot sırasında sadece Harddisk, Dvd/cd,Usb,Lan, Network gibi generic isimler yazıyor , windows boot manager gibi isimler yazmıyor. Sıraları değiştirmeme rağmen ilk haline getiremedim. Ekteki fotoğrafın en altında görebilirsiniz.

Dediğiniz komutları gün içinde pc’de deneyeceğim hocam teşekkür ederim.

Ve tekrar BIOS ayarlarını karıştırıp bi EFI Shell enable/disable var mı bakacağım fakat ben göremedim bi tekrardan bakayım. Sadece BIOS ekranında load efi shell from file system device yazıyor, ona tıkladığımda da tepki alamıyorum. Fotoğrafları ekte paylaşıyorum.

Dediğiniz gibi en olmadı bu şekilde gönderip bi şansımı deneyeceğim hocam.

Dosya Ekleri

• IMG_2316.jpeg
    IMG_2316.jpeg
    107,9 KB · Görüntüleme: 32
  • IMG_2317.jpeg
    IMG_2317.jpeg
    124,3 KB · Görüntüleme: 33

Bu sıkıntı degil, iade edebilirsin.
EFI'yi format esnasında tekrar olusturur.

Hocam Hepsiburada ilgili teknik birim mi oluşturur demek istediniz yoksa benim formatım sonrası oluşması mı gerekiyordu?

Yazılım iade veya garantiyi bozmaz, iade edecekseniz komple HDD'yi silin fark etmez.
EFI'yi olusturmak seninle ilgili bir durum degil. Sistemle ilgili.
Windows kurarken, GPT kurarsan flasha yazarken Rufus vs. EFI'yi kendi olusturur.

Hocam Hepsiburada ilgili teknik birim mi oluşturur demek istediniz yoksa benim formatım sonrası oluşması mı gerekiyordu?

Dosya Ekleri

• 1.png
    1.png
    1,1 MB · Görüntüleme: 22
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı