Silinen verileri kurtarmanın yolları

mesut363

Hectopat
Katılım
5 Nisan 2014
Mesajlar
24
Yer
Istanbul, Turkey
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Öncelikle ortalama 5-6 yıllık bilgisayar kullanan birinin veri kaybetmesi yüzde 100 dür. Bu süre size uzun gelebilir. ama 10 yıllık bir hatıra yada fotoğrafın kaybolması veya silinmesi bu durumu vahim ve önemli kılıyor :)
Verilerimiz öncelikle HDD ve bugünlerde moda olan SSD lerde saklanır. Ve ne olursa orda olur başka bir yerde çözüm aramaya gerek yok. verileriniz sektörler halinde saklanır ve adreslenir siz bunları sildiğinizde sadece o bilginin adres bilgisi sıfırlanır, ki bu da yeni bilgilerin kaydedilmesi için yer ihtiyacı olduğunda o bilginin üzerine başka bilgiler kaydedilebilir demektir. Kalıcı silme (wipe) yapmadığımız ve yeni veri yazmadığımız sürece kurtarılabilirler. Arkadaşlar veri kaybına uğradığınız disklerinizde yada bölüntülerde kesinlikle veri yazdırmayı durdurun hatta disk yönetimden harf atamayı kaldırın o zaman işletim sistemi tarafından görülmez ve bir hataya kurban gitmezsiniz verileriniz silinse bile diskinizi klonlama programları ile klonlayıp ondan sonra işlem yapın riski en aza indirin. Önereceğim Program acronis true image: PC backup software | Acronis True Image
burdan try versiyonunun edinebilirsiniz.
harddisk_01.gif
veriler temelde böyle saklanır.
Diskinizde bir sorun olup olmadığını S.M.A.R.T. (Self Monitoring Analysis Reporting Technology)değerlerine bakarak anlayabilirsiniz. S.M.A.R.T. yeni nesil bütün sabit disklerde kullanılan bir teknolojidir. Diskin kendi kendini analiz etmesine ve işletim sistemi aracılığı ile kullanıcıya rapor vermesine yarar. Dolayısıyla bilgisayarınız durduk yerde donmaya başladı ise sorunun diskinizde olma ihtimali çok yüksektir. S.M.A.R.T. değerlerini kontrol ettiğinizde sorun görünüyorsa diski değiştirmeniz gerekir. Onarılması mümkün değildir. Bunu nasıl yapacağınızı kullanacağımız veri kurtarma programında olduğu için konunun ilerleyen bölümlerinde göstereceğim

Şimdi gelelim veri kayıplarının nedenlerine temelde 2 nedeni vardır:
1. Mekanik (Donanımsal) hatalar (Yanma, sıvı teması, hasar vb. )
Fire-Damaged-Harddrive.jpg
Hasar görmüş bir HDD
Arkadaşlar bizlerin bu konuda yapacaklarımız sınırlıdır . Eğer verilere ulaşılabiliyorsa hemen yedekleyin zira her an kaybolma ve ulaşılamama riski vardır. Eğer ulaşılamıyorsa yapılacak bir şey yok tek çözüm veri kurtarma şirketleri ama onlarda baya bir meblağa çıkartırlar bilginiz olsun.

2. Yazılımsal hatalar:

Arkadaşlar Asıl konumuz bu ve buna ağırlık vereceğim. Bunların bir çok nedeni olabilir ama temel olarak:

1. Yanlışlıkla format atarken D bölüntüsünün de formatlanması
2. Tak çalıştır özelliği olan veri depolama aygıtlarında güvenle kaldır yapılmaması veya veri aktarımda yapılan ani bağlantı kesmeler
3. Kullanıcı hatalarından kaynaklı dosya veya klasör silme vb.
4. Zararlı yazılımlardan kaynaklanan kayıplar
5. Disklere veya bölüntülere ulaşılmaz
6. İşletim sistemi çalışmaz.



arkadaşlar burada 6. seçeneği ayırırsak hepsinde mantık ve izlenecek yol aynıdır kafanızın karışmaması için tek bir yöntemle anlatacağım çünkü hepsinde de adres bilgisi silinmiştir. Ama sakın diski bölüntülemeyin ve hard format atmayın işler zorlaşır ve kurtarılan dosyalarda yetim dosya olarak kalır . Yetim dosya orijinalinden farklı olarak isim tarih vb. gibi belirleyici özellikleri olmaz kurtaran program kendisi bir numara verir.

Şimdi İşletim sistemi çalışmaz İse yapacağınız bir iki yöntem var bilgisayarı onarmak veya MBR kaydını onarmak yada en son çare Diskinizi bir HDD kutusunu Yada başka bir bilgisayara Takmak sorununuzu kayıpsızca çözer.

Şimdi gelelim 1,2,3,4 ve 5 seçeneklerin çözümüne arkadaşlar bunda yapılacak en iyi yol 3. part yazılımları ve bunu
RStudio IDE ile yapabilirsiniz try indirme linki : RStudio

Şimdi gelelim kurtarmaya Programı indirip kuruyoruz try versiyonunu sadece tarama yapıyor tam versiyonunda her şeyden faydalanılabiliyor ve bence verilen parayı hak ediyor

uygulamayı yönetici olarak açıyoruz:
Ekran Alıntısı.JPG


Mavi işaretli olan sizin HDDniz Kırmızı olanlar ise bölüntüleriniz kurtarmak istediğiniz disk veya bölüntüyü tıklayarak :
Ekran 1 Alıntısı.JPG


Gösterilmiş olan SCAN butonuna tıklıyoruz karşımıza böyle bir menü gelir:
Ekran 2Alıntısı.JPG


Changeden Hangi formatta arama yapılmasını ayarlayabilirsiniz daha kısa sürmesi için bir kaç kişileştirme ayarı yapabilirsiniz yaptıktan sonra Scan butonuna tıklayın ondan sonra :
Ekran4 Alıntısı.JPG

Bu şekilde arama yapmaya başlar ben ntfs formatında 750 GB HDD mi 2 saate Yakın bir sürede taramayı bitirdim. Tarama bittikten sonra söyle bir sonuç gelir:
Ekran5 Alıntısı.JPG


Burda yeşil olanlar tam olarak kurtarılmış verileri gösterir açık kahve rengi olanlar yetim dosyaları
kırmızı olanlar ise kurtarılamayan dosyaları gösterir
burda istediğiniz bölümü çft tıklayarak istediğiniz dosyaları kurtarabilirsiniz:
Ekran 7Alıntısı.JPG


istediğiniz dosyayı işaretleyim recover diyoruz açılan pencereden :
Ekran 8Alıntısı.JPG

üç noktalı yeri tıklayarak kaydeceğimiz yeri burda tarama yaptığımız disk veya bölüntüyle kaydeceğimiz disk veya bölüntü aynı olamaz ayrı bir yere kaydetmek zorundasınız bindiğiniz dalı kesmek gibi birsey :)
ok deyip bitmesini bekliyoruz hepsi bu :)

ha son olarak konunun basındada değindiğim S.M.A.R.T. olayıda aynı program içinde bakabilirsiniz :
Ekran9 Alıntısı.JPG


diski seçip sağ alt kösede yazan yere tıklayıp diskinizin sağlığını kontrol edebilirsiniz burda kırmızı olanlar sorun var demektir yeşil olanlar sağlıklı olanlar demektir

burda anlatacaklarım bu kadar bazı resimler alıntıdır . bir teşekkür yeterli iyi günler
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı