Silverstone sıralama sonuçları

Makaleler
13
Daha fazla  
Sezonun 4. yarışına geldik ve yine pole kazanan takım değişmedi.

Mercedesler ile diğer takımlar arasında korkunç bir fark var maalesef. En yakın takıma 1 saniye fark atan bir takım var karşımızda. Diğer takımların hızı rezalet.

1) Hamilton
2) Bottas
3) Verstappen
4) Leclerc
5) Norris
6) Stroll
7) Sainz
8) Riccardo
9) Ocon
10) Vettel
11) Gasly
12) Albon
13) Hulkenberg
14) Kyvat
15) Russell
16) Magnussen
17) Giovinazzi
18) Raikkonen
19) Grosjean
20) Latifi

Hamilton formunu devam ettiriyor, Q1 ve Q2 zorlanmasına rağmen pole almayı başardı. Bottas ciddi bir fark yedi yine Hamilton'dan, yarın startta Hamilton'u geçemediği sürece yarışı kazanacak bir şansı yok.

Verstappen bu hafta sonu diğer yarışlara göre daha iyi bir sonuç gösterdi, araçta denge sorunları vardı, Macaristan yarışında ad yanlış ayar seçmiştiler. Ferrari ile aralarındaki fark çok az bu şaşırtıcı oldu.

Albon yine hayal kırıklığı, umarım sezon sonunda gider de yerine Vettel gelir.

Leclerc beklenmedik bir performans sergiledi. Bu hafta sonu Vettel'e göre daha farklı ayarlar seçti, hatta bu yüzden kendi açıklamasında farklı ayar seçtiğimiz için tek turda diğer yarışlara göre çok iyi olduk ama yarış tempomuz bu defa kötüleşti dedi. Normalde diğer yarışlarda Ferrari yarış temposunda sıralamalara göre daha iyi oluyordu. Şanzıman güncellemesi getirmiş bu hafta sonuna Ferrari, etki edecek mi göreceğiz.

Vettel için korkunç bir hafta sonu antrenman turlarında motor soğutma sorunları ve fren pedalı sorunlarından dolayı adam akıllı sürüş yapamadı, bu da ritim ve ayar tutturma açısından bir dezavantaj oldu, açıkçası ben Q2 de elenir sanıyordum, 10. olması biraz şaşırttı beni. Yarın Leclerc'in yarış temposu nasıl olacak merak ediyorum.

Norris tek turda ne kadar iyi olduğunu bir kez daha gösterdi. Sainz'i beğenmedim performansını. Mclaren bu hafta sonu için güncelleme getirmişti, söylediklerine göre güncellemeleri çalışıyor.

Racing Point için geçen yarışlara göre daha kötü bir hafta sonu oldu. Perez'in olmaması büyük eksikliği, Perez olsaydı daha iyi bir sonuç elde edebilirdi RP. Stroll tek turda iyi bir pilot değil, Hulkenberg ilk defa araca geçti, geçer geçmez hızlı olacağını beklemeyiz, normal şartlarda HULK, Stroll'dan daha iyi bir pilot ama araca alışmak kolay mesele değil.

Renault geçen haftaya göre iyi iki araçla da Q3 gördüler. Üç yarıştır 8. sırada yarışı bitiyorlar.

Gasly'e yazık oldu, Stroll ile aynı dereceyi elde etti Q2 seansında ama turunu Stroll'dan sonra attığı için elendi.

Russell yine çok iyiydi araca göre. Geçen seneye göre en fazla gelişim gösteren takım bu pistte Williams oldu. Ferrari ve Redbull geçen seneki derecelerinden daha kötü bir tur attılar, aynı şekilde Haas ve Alfa Romeo da öyle. Ferrari motorlu araçlar bu sene dökülüyor, geçen senelerde durum tam tersiydi.

Söylenebilecek fazla bir şey yok, 2020 ve 2021 yılları da Hamilton'ın. Mercedes inanılmaz bir dominasyona sahip, kızamıyorum da çünkü bir bütün olarak açık ara en iyi takım da kendileri. Leclerc sıralama turlarında çoğu zaman çok hızlı oluyor, Norris iyi bir sıralama yakaladı ama yarış başında düşük tempoyla başlamaması lazım. McLaren araç geliştirmede biraz yavaş kaldı gibi ancak Renault gelişim bakımından iyi iş çıkardı sezon başlangıcından beri. Ferrari de sorunlarından bazılarını halletmeyi başardı ama o motorla podyum görme ihtimaller çok düşük olan bir pist Silverstone.

Kısacası yarın 2016 İspanya gibi yarış başında yarış dışı kalan 2 Mercedes olmadığı sürece podyumdaki 3 kişiden 2 tanesi belli. Kalan son yere de muhtemelen Verstappen - Leclerc - Norris/Sainz ve belki Stroll talip olacak.

Mercedesler olmasa çok çekişmeli olur. Onların suçu yok, onlara ayak uyduramayan takımlarda suç var. Baş sorumlu Ferrari ve Redbull. Bu Redbull balonları hibrit çağından beri her sene şampiyon olabiliriz diyor, yine de her sene kötü olmayı başarıyorlar. Geçen seneden bile daha kötü araç yapmış Ferrari ve Redbull takdire şayan hakikaten. Mclaren bana göre de araç geliştirme de yavaş, Renault bu sene rekabetçi geçen sezona göre.

FIA kuralların dondurulması fikrinden vazgeçmesi lazım, bu sene zaten sıkıcı, üzerine takımların motor güncellemesi yapması yasak sadece dayanıklılık güncellemesine izin veriliyor, şasi tarafında da token sistemi var bu sene istedikleri gibi şasi tarafında at koşturamıyorlar. Geliştirmeye izin çıksa bile seneye de yine favori Mercedes olur ama Redbull ve Ferrari biraz daha iyi olur, şampiyon olamasalar bile yarış kazanma ihtimalleri doğabilir, bence buna bir el atması gerek FIA'nın. Mercedes galibiyeti izlemekten bıktık.
Russell 5 sıra grid cezası almış, Williams'ın yarış temposu kötü zaten. Kyvat'ta 5 sıra ceza aldı, MGU-K değiştirdiğinden dolayı.

Şu anda Formula 1'i sadece birincilik çekişmesi için izlemek gereksiz. Çoğu zaman asıl çekişme orta sıralarda oluyor ve holiganizme çok bulaşmamış bir organizasyon olduğu için o mücadele de yeteri kadar keyif verici bence. Mesela yarın 1 ve 2 sıra benim için önemli olmayacak, son podyum ve orta-üst sıralarda 10 puan almak için yapılacak mücadeleyi izleyeceğim.

Mercedes'in suçlanacak tarafı yok dediğin gibi, bir kişi ya da bir grup diğerlerinden başarılı oldu diye kızmak büyük saçmalık olur. O bütçeyle Mercedes'e rakip olamayan Ferrari'nin utancı bu durum. RBR, McLaren ve Renault gene bütçesine göre bir şeyler yapmaya çalışıyor ama Ferrari'nin hiçbir savunması olamaz.

Bence Formula 1'i olması gereken mücadeleci konuma getirecek şey ortak motor kullanımı olur. Nasıl ki geçmişte farklı marka lastiklerden ortak lastik kullanımına geçildiyse bu da yapılabilir. Bu Mercedes ve Ferrari hariç her takımın işine gelir çünkü motor geliştirme bütçesine para ayırmak zorunda kalmazlar. Böylece Alonso gibi yanlış kariyer planlaması yapmış ya da talihsiz ama yetenekli sürücülerden daha epik mücadele örneklerini görürüz.

Bence Formula 1'i olması gereken mücadeleci konuma getirecek şey ortak motor kullanımı olur.
F1 standartlaşma olmamalı bana göre, ortak motor kullanımına ben şahsen karşıyım. F1 dediğin şey mühendisliğin zirve noktasıdır, şasi ve motor kısmında standartlaşma olmaması gerekir, bu F1'in ruhuna aykırı. Elbette bütçe kısıtlanması bunlara sonuna kadar destek veriyorum. Belli başlı konularda standart parça olabilir ama tüm parçalar standart olması doğru değil. Tüm parçalar standart olacaksa bunun adı F1 olmaz, F2'den farkı kalmaz bunun. Araçtan ziyade pilotların yeteneklerini gösteren bir organizasyona dönüşmesi daha yerinde bir yaklaşım olur.

Yalnız motor konusu daha farklı ve hassas bir kriter. Mercedes gibi bir takımın sahip olduğu know-how ile Honda, Renault ve Ferrari bile yarışamıyor mesela. Kriterlerden çok ortak bir mühendislik havuzunun olması rekabeti artırır. Rekabet mi yoksa mühendislik mi dersen ben bir seyirci olarak rekabeti tercih ederim. Ayrıca motor hariç üstüne mühendislik yapılabilecek bir sürü başka şey var. Kanatlar, şasi, frenler, soğutma sistemleri, şanzıman, dayanıklılık ve daha pek çok alan kalıyor geriye.

Öncelikle Formula 1 eğlenceli mi?
Attack Troll, aga sen nasıl aldın imzandaki bilgisayarları? Kaç yıl çalıştın?

Ayrıca motor hariç üstüne mühendislik yapılabilecek bir sürü başka şey var. Kanatlar, şasi, frenler, soğutma sistemleri, şanzıman, dayanıklılık ve daha pek çok alan kalıyor geriye.
Evet, bu noktada haklısın.

Yalnız motor konusu daha farklı ve hassas bir kriter. Mercedes gibi bir takımın sahip olduğu know-how ile Honda, Renault ve Ferrari bile yarışamıyor mesela.
Honda ve Renault yarışamaz ama Ferrari yarışamaz kanaatinde değilim. Her sene en güçlü Mercedes olacak diye bir şey yok. RBR 4 yıl üst üstte şampiyon olduğunda V6 Atmosferik döneminde Renault çok güçlüydü, Mercedes ortalıkta yoktu. Motor konusunda bu kadar karamsar değilim ben açıkçası.

Öncelikle Formula 1 eğlenceli mi?
Zevkler kişiye göre değişir, ben keyif alıyorum izlerken. Kullandığım sistemi de 1.5 aylık birikimle aldım, dövizle iyi miktarda kazancım olduğu için maddi durumum ülke geneline göre oldukça iyi.

Honda ve Renault yarışamaz ama Ferrari yarışamaz kanaatinde değilim.
Yazarken Ferrari'yi yazmasam mı diye düşündüm ama yazmaya karar verdim. Hibrit teknolojisi geldiğinden beri Mercedes'in genel olarak bariz bir üstünlüğü oldu çünkü.

Gönül ister ki her takım eşit düzeylerde mühendislik becerisine sahip olup hepsi kendine göre teknolojilerle yarışabilsin. Ne yazık ki böyle bir şey olmuyor ve işin kötü tarafı bu sistem Mercedes'in yaptığı gibi dominasyonlara neden olabiliyor. Seyirci olarak rekabeti öne koyduğum için motorun da lastikler gibi ortak kullanım olmasını istiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…