Şimdi Mi, Yoksa 60 Yıl Önce Mi Yaşamak İsterdiniz?

GKD

Moderasyon Ekibi Üyesi
Kıdemli Moderatör
Makaleler
23
Yer
LTBE
Daha fazla  
Şöyle 2 senaryo uydurdum;
Şu anda: Aylık geliri 8000TL kadar olan ama bir yandan da borçlarını ödemeye uğraşan, 40-50000TL'lik bir arabası olan, 1 evi olan bir ailede, site dairesinde ortalama bir hayat,
Ya da 60 yıl önce: Aylık 2000TL gelirle ama en büyük borcu bakkala olan ekmeğin parası olan, evdeki en büyük teknolojinin televizyon olduğu, arabası olmayan, 1 evi ve 1 de bahçesi olan herkesin birbirini tanıdığı tatlı küçük bir mahallede mutlu ama biraz fakir bir hayat mı sürmek isterdiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Bu tarih 1958'lere denk geliyor, zaman makinesiyle geçmişe gidiş ayarını buna tam ayarlayıp bu makineye bir binelim. Oysa ben şimdiki zamanı daha çok yeğlerdim. Çünkü;

1- 1960'da darbeyle paralel idamına karar verilen Adnan Menderes'in idamını bizzat görüp yaşayarak buna şahit olurdum.Oysa ben doğmadan önce o çoktan idam edilmişti.
2- 1958'de yanılmıyorsam sadece transistörlü veya lambalı radyo revaçta veya en büyük teknoloji, tablet, drone, laptop, LCD teknoljisi hiç vb. cihazlar hiç yoktu, sadece radyo ile idare edip elektriğin kısıtlı olup olmadığı yerlerde de gaz lambası ile idare etmek zorunda kalabilirdim. Şimdi elektrik bol, ama ekonomi pamuk ipliğine bağlıdır, ama düzeltilemez de değildir, elbette kararlılıkla da bu düzeltiecektir.
3- 1970'lere gelindiğinde sağ ve sol çatışması, yağ, şeker, zeytinyağı, vb, kritik gıda kuyruklarında beklemek zorunda kalırdım. Refah seviyem bugünden şüphesiz ki çok daha az olurdu.
4- O zamanlarda Türk malı olan en iyi araba Vehbi Koç'un keçilerin yediği Anadol'una belki binmek zorunda da kalırdım, şimdi araç yelpazesi elektronik-yapay zeka donanımlı olup eski arabaların performans, dayanıklılık, yakıt tüketimi, vb kriterlerinden çok daha iyi seviyelerdedir, bir mukayesi bile yapılamaz. En ucuz ve orta seviyeli araba olan yeni Renault Symbol bile teknolojiyi bizzat içinde taşıyor örneğin.

Sonuç olarak teknoloji, o zanaki mevcut siyasi durum, o zamanki varlık-yokluk seviyesi açısından yeni zamanı ben yeğliyorum. Ama çok fazla teknoloji çok fazla mutluluğu mutlaka beraberinde de getirebilmiştir şeklinde çok kesin konuşamam. Zaten sanırım soruyu soruş şeklinizden de ; eskilerdeki yokluğun, teknolojik sadeliğin günümüzün süper teknoloji çağında lineer bir mutluluğun, çoğu zaman eskisindeki olduğu kadar kolay yakalanamayacğı üzerinden bunu sorduğunuzu haklı olarak çok iyi anlıyorum. Yine de güzel bir soru olmuştur, tebrik ediyorum. Kolay gelsin.

60 yıl önce'de yaşamak isterdim Din ile kandırılan ve Atama hakaret edenin olmadığı o güzel yıllar'da yaşamak isterdim bir insan kendisini kurtaran Atatürk'e nasıl hakater eder nasıl onu aşağılar anlamıyorum gerçi çomar ve koyundan ne beklersin ki ?

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı