Şimşek çakma sonrası monitör gitti

AlkaDahaka

Femtopat
Daha fazla  
Marka model: MSI Optix g241.
PC'yi açık bırakmışım berbere gitmiştim.
Berberde iken yağmur başladı şimşek çakmaya başladı. Geldiğimde görüntüde kararmalar vardı. Aç kapa yapınca da bu şekilde kaldı hiçbir şekilde düzelme göstermiyor.
Duvardan çıkan prize bir uzatma kablosu bağlı. Bu uzatma kablosuna ise voltaj korumalı uzatma bağlı. Güç kablosu voltaj korumalıda idi.
Birçok kez şimşek çakarken kullandım bilgisayarı bilgisayarda bir problem yok ama monitör bu halde. Elektriklerde gidip gelmemiş ama aklıma da başka sebep gelmiyor. Sebebini idrak edemedim hala.
Bilgisi olan var mı bu konuda?

Dosya Ekleri

• 20251028_001649.jpg
    20251028_001649.jpg
    65,8 KB · Görüntüleme: 46
  • 20251027_235703.jpg
    20251027_235703.jpg
    87,6 KB · Görüntüleme: 45
Son düzenleyen: Moderatör:
Buyuk ihtimal dedigin gibi oldu bir kere bana oyle guclu bir elektrik akintisi geldi ve monitorden resmen duman geldi burada yapacak pek bir şey yok garanti varsa gonderin.

Berberde iken yağmur başladı şimşek çakmaya başladı. Geldiğimde görüntüde kararmalar vardı. Aç kapa yapınca da bu şekilde kaldı hiçbir şekilde düzelme göstermiyor.
Duvardan çıkan prize bir uzatma kablosu bağlı. Bu uzatma kablosuna ise voltaj korumalı uzatma bağlı. Güç kablosu voltaj korumalıda idi.
Birçok kez şimşek çakarken kullandım bilgisayarı bilgisayarda bir problem yok ama monitör bu halde. Elektriklerde gidip gelmemiş ama aklıma da başka sebep gelmiyor. Sebebini idrak edemedim hala.
Elektrik den dolayı gitmiş gibi görünüyor hocam. Bizimde 3 katlı evimizde şimşek çakması sonucu 3 modemimiz komşumuzun da televizyonu bozulmuştu.

Şimşek yakına düştüyse prize aniden aşırı yükleme yapabilir ve monitörler bu tarz gerilimlere karşı çok hassastır. Taktığınız prizde topraklama yoksa çok daha riskli olur ki bunu akım korumalı priz de durduramaz. Ayrıca akım korumalı priz duvara takılmalıydı uzatma kablosuna değil. Modeme de dikkat edin o da zarar görmüş olabilir.

Sabahtan ektanı temizlemiştim.
Glint marka çok amaçlı bitkisel temizleyici ile. Alt kısmına az biraz birikmişti sıktığım temizleyici ama bu durulama gerektirmeyen susuz temizleyici. Acaba ondan olabilir mi şimşek harici ?

Uzatma kablondaki voltaj koruması (MOV) yalnızca belli bir seviyeye kadar ve çok kısa süreli (mikrosaniye - milisaniye arası) gerilim darbelerini sönümleyebiliyor. (Onuda toprağa aktarıyor. Evde topraklama yoksa aktaracağı yeride olmuyor)

Yani yıldırım deşarjı sırasında oluşan gerilim darbeleri genelde MOV’un dayanabileceği sınırın çok üzerinde ve çok kısa süreli fakat çok yüksek enerjili. Böyle oluncada MOV ya kısmi olarak hasar görür ya da darbeyi tam bastıramadığı için bir kısmı bağlı cihaza iletir. Tabii biraz uç bir örnek olarak kalıyor lakin yaşanmış olabilir.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı