Sınav için nasıl hırslanırım?

Katılım
19 Haziran 2015
Mesajlar
1.199
Makaleler
2
Çözümler
2
Arkadaşlar dün gördüğüm duyduğum şeyler bende bir şeyler uyandırdı. Arkadaşlar 6. sınıfa kadar iyi bir okulda okul birincisiydim. Gözlerim tahtayı gorememeye başlamıştı ben bunu sakladım ve boyum uzun olduğu için hep en arkada oturtturdu öğretmen. Git gide derslere ilgim azaldı Matematikle bağım koptu, hiç görmediğim halde eskisi gibi dinliyordum ama görmediğim için konular sürekli birikiyordu. Ben de kendimi iyice saldım. Hocanın yazdıklarını yanındaki arkadaşımdan bakıp deftere geçiyordum. TEOG girdik 370 gibi bir puan aldım. Sıfır matematik, sıfır ingilizce ile. Lise geçerken artık gözlük takiyordum ama hic eski hevesim yoktu eskisi gibi yapamıyordum liseyi de öyle böyle geçtim.

YKS girdim 220 gibi bir puan aldım hiç çalışmamistim çünkü çalışamıyordum. O gün eski sınıf hocam denk geldi biraz konuştuk anlattı herkes çok iyi yerlere gitmiş. Bana dedi sen tıp kazandın mi? O an beni pişmanlık bastı, diyemedim bir şey. Dedim istediğim yer gelmedi mezuna bıraktım. Arkadaşlar dun herşeyi sildim, sosyal medya, oyun vb. Bugünden itibaren kendime düzen koydum, artık sınava kadar köpek gibi çalışmayı düşünüyorum. Saat 4'e kadar babamın mekanında duruyorum 4'ten sonra full bosum. Gece 1-2 kadar çalışmayı düşünüyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Görme sorununuz varsa önce doktora gidin ve onu düzeltin. Eğer sorununuzu çoktan çözdüyseniz kendinize takvim oluşturun. Eksik kaldığınız yerleri belirleyin ve doldurun. Günümüzde çok şanslıyız ki bilgiye ulaşmak çok kolay. Internette eksik kaldığınız yerler hakkında çok rahat bilgi bulabilirsiniz.
 
Görme sorununuz varsa önce doktora gidin ve onu düzeltin. Eğer sorununuzu çoktan çözdüyseniz kendinize takvim oluşturun. Eksik kaldığınız yerleri belirleyin ve doldurun. Günümüzde çok şanslıyız ki bilgiye ulaşmak çok kolay. Internette eksik kaldığınız yerler hakkında çok rahat bilgi bulabilirsiniz.
Görme sorunumu lise 1'de gözlük alarak çözdüm.
 
Hocam hiçbir şey için geç değil ama biraz zorlanmanız gerekiyor. Verilebilecek en iyi tavsiye şudur diyorum: asla pes etmeyin. Ben sonlara doğru manita yapıp saldım, ama bilgi birikimim vardı ve bir şeyler yapabiliyordum. YKS’de 390 puan yaptım. Bunların hepsi istekle oldu.
Sana tavsiyem al kitaplarını eline, önce çalış, sonra başka bir şeye çalış. En son test çöz. Bugün bir konuyu gördüysen, üç gün sonra tekrar göz at üzerinden geç. Sonra bir hafta olunca tekrar bak aynı konuya. Öğrenmenin en iyi yolu tekrardır. Test çözme şu bu önemli değil, onlar pratik ve hız için. Yapmalısın tabiki ama daha önemli bir şey var. Öğrenmeden yapamazsın. Öğrenmek için de tekrar lazım. Nasıl araba sürmeyi öğrendiysen, ya da nasıl elinle yazı yazmayı öğrendiysen.

Çözemediğin çok soru olacak, çözdürecek birini bul. Anlamadığın konu olacak, farklı kaynaklardan öğren. En önemlisi, hayal et. Ne öğrendiysen onu kafanda canlandır ve bir yere yerleştir. Bol şans!
 
Bende senin durumundaydım açıkçası.
Daha sonra hayatımdan oyunları çıkarınca(eğer sosyal medya çok aktif kullanıyorsan hayatından çıkar),
kısacası beni hedefime giden yolda geliştirmeyen ya da para kazandırmayan her şeyi hayatımdan çıkardım.
0 dan zirveye çıkan filmleri ve insan doğasını araştırdıkça ders çalışma isteğim arttı, hırslandım.
Bunun haricinde tarihteki diktatörlerin ve başarılı insanların belgesellerini de izleyip onların iyi yönlerini kendime örnek aldım, hatta Adolf Hitler(ama sadece iyi yönlerini) bile.

Mesala Cosmos(yeni versiyonu izlemiştim) gibi belgeseller beni deli gibi fen bilimlerine itmişti.

Dünyanın en zengin 3 üncü insanından önemli bir söz(Warren Buffett):
Tarihten öğrendiğimiz en önemli ders, insanların tarihten hiçbir şey öğrenmediği gerçeğidir.
 
Çalışma programı olusturuken geçen sene kazanım programını kullanmıştım. Genelde sorular kazanımları sorgulayacak şekilde hazırlandığından çok faydalı oluyor. O maddeleri doğrudan ben biliyorum/ben bilmiyorum şeklinde değerlendirebilirsin.
Konulara çalışırken Anadolu lisesi ders kitaplarını kullan kesinlikle. Bilgi fazlası eksiği yok çünkü ders kitabı. Soru çözme konusunda yetersizdir ama.
Mantığı oturmayan konuları arkadaşlarına anlattır. Bu çoğu öğretmenin anlatmasından daha etkili oluyor. Çünkü konuların fazla olması, doğrudan konunun özüne odaklanılmasını zorunlu kılıyor. Arkadaşların da sana direkt özünü vereceklerdir.
Sınav tecrüben ve kondisyonun çok iyi olmalı. Deneme sınavlarını analiz ederken buna da çok özen göster. Çok iyi yapamasan bile sınav tekniğin sana çoğu zaman bir çıkar yol sunar. Buna söyle iki örnek verebilirim:
1) Doğru cevaba odaklanmak yerine yanlış cevapları elemek en basit örneklerden birisi.
2) Yapamadığın veya yapamayacağın soruyu atlayıp daha az zaman ve efor harcayıp kondisyonunu başka sorulara saklayabilirsin. (Emin ol bunu yapmak ciddi bir fayda sağlıyor ve buna motive olmak.da bir o kadar zorlayıcı)
Kitap ve soru çözme konusunda da vereceğim en mühim tavsiye kendini kaptırma. Günde 10 saat çalışmaktansa 2 saat tam verimle çalışman sana daha fazla katkı sağlar. 300 soru çözebilirsin ama aynı soruları sürekli tekrar ederek ve konuların detaylarında eksik kalarak iyi bir netice elde edemezsin. (Fen lisesinde okudum. Çok gördüm bu hatayı yapanlardan)
Özel ders ve dershanelere kendini kaptırma. Bunu söylememin sebebi bir önceki maddede anlattığımla da ilgili. Dershane ve özel dersler konuları yüzeysel olarak anlatıp boyuna test yığarlar. Ama dikkatini çekerim "yüzeysel" dedim. Çok detaylı sorular da çıkabiliyor bu sınavlarda. Bir de bu yerlerde çok boş yaparlar. Bu sınav motivasyonunu etkiler. O yüzden dershaneye gitmedim.
Kendini denetleyebileceğin bir mekanizma kur. "Bugün ne yaptım?" sorusu vicdanınla birlikte senin için iyi bir adım olur.
Bu sene tanıştığım bir arkadaşım lisede ortalama vasat bir öğrenciyken mezun senesinde 4.000'e girdi.
Bu tavsiyeler dereceye girmek için yapman gerekenler. Kendinde nasıl verimli olacağını düşünüyorsan o şekilde uygula. Eğer yardımcı olabileceğim bir şey olursa konular, sınav psikolojisi, zaman yönetimi, ders çalışma tekniği vb. her konuda seve seve yardımcı olurum. Kolay gelsin.
 
Bence yeterli hırs materyaline sahipsin. Ne zaman canın ders çalışmak istemese öğretmeninle yaptığın o konuşmayı ve hislerini düşün, yeterli olacaktır. Bir de herkesin aynı şartlarda olduğunu unutma. Sen ne kadar stres, gelecek kaygısı, hayal kırıklığı yaşıyorsan sınava giren binlerce insan da bunu yaşıyor. Mezuna kalmaktan korkma hedefin olduktan sonra. 3. sene mezuna kalıp tıp kazanıp şuan uzmanlığına başlamış arkadaşım bile var. İyi çalışmalar.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı