Sınıfta Yakan Lazer Deneyi

Makaleler
2
Daha fazla  
Hocamız 2 sene öncesinde lazer almış. Son derse kalanlara göstereceğim dedi, sırf bunun için beklemiştik. Değdi ama :) Çok hoş duruyor. Göze tutulduğu zaman saniyesinde kör edermiş. Plastiği eritti. Kumaşı falan direk yakıyormuş.
İzleyelim :)

Videoyu yan çekmiştim ama upload nedense düz olarak yüklenmiş. Yan çeviremedim :) Sildim tekrar yükledim.
Yeni link :
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yanmasını bekledim duman da çıktı ama yanmadı. Nereden temin edebilirim? Derste perdeye tutacağım yanarsa okul tatil olur oh mis :D:D
Şaka amaçlı dedim. Gerçek sanmayın okulu severim.

Yanmasını bekledim duman da çıktı ama yanmadı. Nereden temin edebilirim? Derste perdeye tutacağım yanarsa okul tatil olur oh mis :D:D
Şaka amaçlı dedim. Gerçek sanmayın okulu severim.
Yakan Lazer diye geçiyormuş. Bilmiyorum. Hoca internet üzerinden almış :)

Bu lazerlerin çalışma prensibi çok basittir. Yapımını öğrenmek için elektronik alanında bazı devre elemanlarını ve bazı bilgileri öğrenmek gerekir. Bu tür lazerler balon patlatabilir ve kibrit ucunu tepkimeye sokabilir.

Bir atomun iki enerji düzeyi E2 ve E3 olsun ve E3 > E2 farzedelim. Minimum enerji ilkesine göre atom veya moleküller düşük enerji seviyesinde olmak istediklerinden E3 seviyesindeki elektron kendiliğinden E2 seviyesine inecektir. Ama bu sırada enerjisi E3 − E2 = hν olan bir foton salar. Burada ν fotonun frekansıdır. Eğer elektron bu salınımı kendiliğinden yaparsa salınan fotonun yönü tamamen rasgeledir. Ancak eğer E3 düzeyindeki elektron E3 − E2 enerjisindeki başka bir fotonla etkileşerek E2 düzeyine inerse bu şekilde salınan fotonun yönü ve fazı geçişe etki eden fotonla aynı olacaktır. Bu ikinci geçiş biçimine uyarılmış salınım (stimulated emmision) denir ve lazerin çalışmasının ana ilkesidir. Şimdi çok sayıda atomdan oluşan bir sistem ele alalım. Başlangıçta atomlar en alt enerji düzeyinde bulunduklarından bir şekilde atomların E3 düzeyine çıkarılması gerekir. Bu pompalama(population inversion) olarak adlandırılır. Ayrıca E3 ve E2 arasındaki geçişten lazer ışığı elde edebilmek için atomların E3 düzeyinde kalma süreleri E2 düzeyinde kalma sürelerinden uzun olmalıdır. Ancak bu şekilde E3 düzeyinde bulunan atomların sayısı daima artacaktır.. Class 1 ile 4 arasında değişen risk dereceleri mevcuttur.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı