Siparişe dayalı üretim modeli iyi midir?

Merhaba, kendi hayatımda ve genel dünya gündeminde gördüğüm problemler ve gördüğüm bazı reklamlardan edindiğim fikirler sayesinde aklıma harika bir fikir geldi.

Ben şahsen sahip olmak istediğimiz bazı şeylerin ülkemizde üretilmediğini, bu yüzden yabancı menşeli ürünlere mecbur kaldığımızı görüyorum.
Bu problemin de dışa bağımlılığın en büyük sebeplerinden biri olduğunu düşünüyorum.
Örnekler çoğaltılabilir, mesela kimse tarafından satın alınmayıp son kullanım tarihinin geçmesine mahkum gıda ürünlerinin oluşu kaçınılmaz durumda.

Yani ben siparişe dayalı üretimin, dışa bağımlılık sorununa karşı oldukça etkili bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde birçok ürün türünde yaygınlaşmasının iyi olabileceğini düşünüyorum.
Sizler neler düşünüyorsunuz?

Mesela bir şirket olabildiğince çok sayıda farklı kategori ve tarzlarda üretim yapabilecek olsun, bir vatandaş bir şey sipariş etsin ve sipariş alındığında bu siparişe özel üretim yapılsın. Hem ürünlerimizi depolarda ve raflarda israf olmaktan, fosil gibi kalmaktan kurtaralım, hem de bir şeylerin ülkemizde üretilmediği için ithal edilmesi mecburiyetinden kurtulalım.

Gıda odaklı düşünmeyelim, elektronik cihazlardan tutun elbiselerden oyuncaklara kadar birçok konuda bu üretim modeli iyi olabilir.

Bir de not düşeyim; bu dünyada bir sorun çözüldüğünde yerine yenisi gelir, bu yüzden olunan yerde kalmak yerine hep yeni çözümler bulunmalıdır.
Yani siparişe dayalı üretimin uygun olmadığı konularda onun türevleri ve benzerleri ile çözümlere varılabilir.

(Moderatörler (onay süreci) için not: Normal konu olarak bunun aynısını açtığımda tutmadığını fark ettim, tabii ki gece vakti açmış olmam da bir sebep, belki günler sonra tutar ama pek tutmayacak gibi hissediyorum. Bu yüzden makale kategorisi için daha uygun gördüm. Eğer bu aynısı olduğu için kurallara aykırı olacaksa bir önceki konuyu kaldırabilirsiniz.)

Son düzenleme:
Seri üretim maliyeti düşürür. Senin alacağın her telefon için o makineler tekrar çalışamaz. Bu büyük bir ekonomik buhrana sürükler. Sadece telefon değil tabii ki, her şey için bunu söyleyebiliriz. Seri üretimin amacı makineyi az çalıştırıp çok üretmektir. Bu sayede ihracat yapma imkanı da bulunur. Bu dediğiniz modeli küçük işletmeler hariç uygulayabilmek neredeyse imkansız. Senin şu anda almış olacağın bir ürün belki de 5 sene önce toptan üretildi ve şimdi piyasaya sürülme vakti geldi. Yani kar elde etmek için uygun zaman şimdi demek ki.

Çok teşekkür ederim.
Peki kimlerin ne yapabileceği konusunda öneriniz var mı?

Çok teşekkür ederim.
Peki kimlerin ne yapabileceği konusunda öneriniz var mı?

Dandik bir tespihin bile üzerinde 'Made in China' yazıyorsa sorun basit. En azından küçük ve kar oranı yüksek ürünlerden başlayarak uzun vadede bir sanayi planlaması yapılmalı. Bunun haricinde yeni bir üretim modelinden söz etmek maalesef ütopik olacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…