Sırbistan vergi iade süreci nasıl işler?

kad1rb

Kilopat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Öncelikle durumu anlatayım;

Gezi amaçlı Sırbistan Belgrad'a geldim. Burada Xiaomi Store'dan telefon aldım. Alırken turist olduğumu ve tax free almak istediğimi belirttim ve fatura pasaportuma düzenlendi. Tax free formu ve fatura global blue zarfına konup verildi. Ben ödemeyi nakit yaptım fakat bende oradan kart bilgisi de istediler ve bir kart bilgimi verdim.

Yardım almak istediğim birkaç soru var.

1- formu onaylatma ve iade alma her iki işlem de sadece havaalanında ülkeden ayrılmadan önce yapılıyor değil mi?

2- bana gelen mailde gümrükte formu onaylattıktan sonra karta iade edileceği yazıyor fakat duyduğum kadarıyla nakit olarak ödediysek nakit alabiliyormuşuz acaba onaylattıktan sonra nakit almak istediğimi belirtirsem nakit verirler mi? Kartla olduğunda iade edilmezse muhatap bulmak çok zor deniyor malum.

3- iade ödediğimiz şekilde yani dinar olarak iade ediliyormuş karta iade edilmesi durumunda dinar hesabım olmadığı için ve normal TL hesabımı verdiğim için ödeme karta olursa nasıl iade edebilirlerki? O anki döviz kuruna göre TL çevirip TL olarak mı iade edilir acaba?

4- normalde vergi oranı %20 olduğu için 90.000 rsdlik alışverişimden iade edilmesi gereken tutar 15.000 mağazadan verilen ödeme makbuzunda da bu şekilde yazıyor fakat global blue kağıdında " %20 vergi:15.000 tahmini IQ'de edilecek: 10.800" yazıyor. Burada da sanırım verginin vergisi gibi bir durum ya da komisyon olarak bir kısım kesiliyor bu konuda bilginiz var mı acaba? Bu sorumla ilgili kağıdın görüntüsünü de yükledim.

Çok sorum var biliyorum vakti olup okuyan yardımcı olan çıkarsa şimdiden çok teşekkür ederim.🙏🏻

Bir kez güncellemek istiyorum konuyu🙏🏻

Jjjjj

Dosya Ekleri

• Screenshot_20250721_115616_Gallery.jpg
    Screenshot_20250721_115616_Gallery.jpg
    240,7 KB · Görüntüleme: 17
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı