Sistem birden kapanıyor

Makaleler
3
Yer
Konya veya İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
RAM
XPG Gammix D30 2x8GB DDR4 3200MHz CL16
SSD veya HDD modeli
XP Spectrix S20G
Ekran kartı
Asus Dual Mini RTX 3060 Ti
Anakart
Asus B450M Dragon
İşlemci
Ryzen 5 5500
Ekran kartı hariç diğer bileşenlerin sıfır olduğu bir sistem topladım. Sistemi ilk topladığımda açılırken kapandığını ve tekrar açılmadığını fark ettim. Sistemin güç kablolarını söküp düzelttim. Daha sonra sistem bendeyken sorunsuz çalışmaya başladı. Hatta arada oyun dahi oynadım. Sistemi teslim ettikten sonra sistemi topladığım çocuk oynarken birden sistem kapandı. Yan kapağı açtım ve güç kablolarını tekrar kontrol ettim. Daha sonra sorunsuz bir şekilde teslim ettim. Sistemi teslim ettikten sonra bazen görüntünün gittiğini ancak kasa ışıklarının yanmaya devam ettiğini söylediler. Kasanın fotoğrafını ve donanımları ekliyorum. Sizce nerede hata yapmış olabilirim? Termal macunu fazla sürdüğüm için işlemcinin ısındığından şüpheleniyorum işlemciden kaynaklı olabilir mi?
Kasa MSI MAG Forge M100a ve beraberinde gelen MSI MAG 600W 80+ PSU.
Kasa içinin görseli:

sistemmmmmm.jpg

Sistemin birden kapanmasının çok fazla nedeni vardır. Birkaç sebebi söyleyeyim;

-Isınmadan kaynaklı (GPU-CPU)

Fazla ısınmaya sebep olabilecek şeyler; yanlış overclock, termal macun bitmesi/eskimesi, fazla termal macun sürülmesi, soğutucunun doğru oturtulmaması.

-Yetersiz güç/voltaj (Bunun nedeni PSU güçsüzdür, PSU bozuktur, O.C sırasında düzgün voltaj verilmemiştir)

Yetersiz güçten kapanma olayı çok karmaşıktır. PC bazen hepten kapanır bazen görüntü gider çalışmaya devam eder. Yakın zamanda O.C yapmadıysanız ve güç kaynağınız kaliteli ise yetersiz güçten kapanacağını sanmıyorum. Bunun birçok sebebi olacağından dolayı çok uzun yazmam gerekir.

-RAM arızaları (memtest yardımcı olabilir)

RAM arızasında bazen sistem direk kapanır bazen de görüntü gider fakat çalışmaya devam eder. Memtest, RAM'lerin bozuk olup olmadığını öğrenmek için ideal bir uygulamadır.

-Bozuk HDD/SSD (HDD Sentinel uygulaması ile bozuk olup olmadığını kolayca anlayabiliriz)

HDD veya SSD arızalarında genelde mavi ekran verir ama bazen mavi ekran vermez. Görüntü ve ses gider, kasa çalışmaya devam eder.

Artı olarak şunları da belirteyim;

Görüntü gittiği zaman sesler de gidiyor mu?

PC açıkken görüntü yok ama sesler var ise, ekran kartını sökün. PC kendini aniden kapatması lazım. Eğer kapatmazsa ekran kartı bozuk demektir.

Sistemi bugün teste gittim. Bir mavi ekran hatası almış. Minidump dosyası bu:

İşlemci termal macununu Mastergel Maket ile yeniledim. OCCT ile CPU testine başla butonuna tıklar tıklamaz sistem kendini kapatıyor. Tekrar güç tuşuna bastığımda sistem açılıyor ama görüntü ekran ve mouse ışığı yanmıyor. Güç kablosunu çekip tekrar taktığımda düzeliyor. Sorun nereden kaynaklı olabilir?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı