Sistem format sonrası geç açılmaya başladı

claswan

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
13700KF - Z690-A Rog Strix - TuF RTX 3080 Ti - 32 GB Ram - Kingston KC3000 2TB SSD - NZXT X73 - Phanteks P600S Matte White - EVGA GQ 750W -
Meslek
Aircraft Maintenance Technician
Arkadaşlar kısa ve öz konuya hızlıca girip hikaye yazmayacağım.
22 senedir bilgisayar kullanırım. Bunu göze alarak yorum yapmanızı rica ediyorum, basit çözüm yollarını denedim zaten. Bu fark nereden geliyor onu merak ediyorum.
Format sonrası 7-8 saniyede açılan güçlü bir sistem sonradan neden daha geç açılıyor?

Sorun
Sistem yaklaşık 20-25 hatta 30 saniye aralığında açılmakta.

Neden sorun olduğunu düşünüyorum?
Yeni laptop alan tandıklarıma bakıyorum. Abartılmayacak özellikteki laptoplar bile 4-5 saniyede açılıyor.
Dell, HP gibi hazır Desktop PC'ler de hızlı açılıyor.
Ayrıca bu bilgisayarlar da boş halde değil, driver, programları kurulu halde.

Sistem özelliklerim ve yaptığım kontroller neler?
Intel i7 13700KF işlemci,
32 GB (4x8GB) 4000MHz CL16 RAM,
RTX 3080 Ti
2TB Kingston KC3000 7100 MB okuma, 7000 MB yazma hızı (biliyorum çok fazla sahtesi var ama bu orijinal...)

Başlangıç programlarının hemen hemen hepsi kapatıldı. Ancak açılmasını istediğim programlarda başlangıca etkisi yüksek yazmakta.

Açılış hızı 21.7sn gözükmekte. Kronometre açmadım ama aşağı yukarı bu sürelerde açılıyor.
Windows üzerinde Fast start-up açık, BIOS'ta da açık.
Yüksek performans güç seçeneği seçili.

1687899991758.png

1687900030553.png

1687900049669.png

Etkiler mi etkilemez mi bilmediğim bazı ayrıntıları ekleyeyim, bildiğim kadarı ile bilgisayara ne kadar çok şey bağlı ise bunlar açılışı yavaşlatabiliyor.
6 Adet SSD takılı;
C: 2TB M.2 Kingston
Diğerleri SATA SSD, Düzgün modeller, Herhangi bir sorunu bulunmuyor.

1687900170288.png

Bende PC'yi ilk aldığımda tuşa basmamla ekranın açılması bir olurdu hatta anakartın ASUS logosunu ekranda gördüğüm ilk gün bir anlık evhamla PC bozuldu sanmıştım. Sonra zamanla 20 30 saniyelere çıktı format atsam da ne yapsam da düzelmedi galiba SSD'lerinde ömrü performansı zamanla kısalıyor. Senin de bu olabilir ama bir anda olduysa eğer acaba format atmanla birlikte SSD'nin veya bilgisayarın depolama aygıtlarına dair bir şeylerin güncellemesi falan mı silindi.

Bende PC'yi ilk aldığımda tuşa basmamla ekranın açılması bir olurdu hatta anakartın ASUS logosunu ekranda gördüğüm ilk gün bir anlık evhamla PC bozuldu sanmıştım. Sonra zamanla 20 30 saniyelere çıktı format atsam da ne yapsam da düzelmedi galiba SSD'lerinde ömrü performansı zamanla kısalıyor. Senin de bu olabilir ama bir anda olduysa eğer acaba format atmanla birlikte SSD'nin veya bilgisayarın depolama aygıtlarına dair bir şeylerin güncellemesi falan mı silindi.
Valla ssd daha 1 aylık. Bilmiyorum ki.

Cevap yok sanırım.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı