Sistem parçaları neden ısınır?

Makaleler
49
1- Parçalar neden ısınıyor?

2- Isındığı nasıl belli oluyor?

3- Mesela; parça ısındığında kasanın içine bakıp ellersek sıcaklığı belli olur mu?(Saçma bir soru yazmak istemedim. Sadece merak ediyorum.) Yani ciddi bir sıcaklık hisseder miyiz?

4- Bir de bu PC'deki parçalar günlerce telefonun hiç kapanmadığı gibi düşünürsek bir zarara uğrar mı?

Not: Bir örnek ile bilgi verirseniz sevinirim.

Oyun oynarken sıcaklığı kasada hissediyorum kasanın yanında bardağım varsa ısınıyor içecek parçalar günlerce çalışınca sorun olmaz şu an sistemim 4 gündür kapanmıyor ama oyun oynanıyorsa resetlemek sistemi rahatlatır parçalar soğur.

Oyun oynarken sıcaklığı kasada hissediyorum kasanın yanında bardağım varsa ısınıyor içecek parçalar günlerce çalışınca sorun olmaz şu an sistemim 4 gündür kapanmıyor ama oyun oynanıyorsa resetlemek sistemi rahatlatır parçalar soğur.
Bir anda parçalar nasıl soğuyacak reset atınca?

Transistörler devre yükünü alır yani elektriği iletir ve küçük bir ısı oluşturur. AMD Ryzen serisinde ortalama 19,2 Milyon transistör olduğunu var sayarsak ısınma ortaya çıkar.
1628285372130.png

Parçalar çalışmak için elektrik harcıyorlar ve bu elektriğin bir kısmı ısıya dönüyor.

2- Isındığı nasıl belli oluyor?
Çeşitli uygulamalar sayesinde bu sıcaklık değerlerini görebilirsiniz.

3- Mesela; parça ısındığında kasanın içine bakıp ellersek sıcaklığı belli olur mu?(Saçma bir soru yazmak istemedim. Sadece merak ediyorum.) Yani ciddi bir sıcaklık hisseder miyiz?
Parçaların ısınan kısımlarına elinizi değdirmeniz zor ama bir ısı hissedersiniz. Eliniz termometre olmadığı için ne kadar sıcak onu bilemezsiniz.
4- Bir de bu PC'deki parçalar günlerce telefonun hiç kapanmadığı gibi düşünürsek bir zarara uğrar mı?
Bilgisayar parçaları çalışmak için üretildikleri için hiç kapanmadan çalışmaları sadece PSU'nun kalitesizliğinde sorun oluşturur. (bazı istisna durumlar hariç) Bir zarar görmez yani.

Bir telefon ve bir PC düşünürsek; ikisi de aynı anda açılacak ve ömrü bitene kadar kullanılacak diyelim. Arasında ki fark nasıl olur?
Bilgisayar parçaları daha iyi koruma ve soğutmaya sahip olduğu için daha uzun ömürlü olacağını düşünüyorum. Günlük hayatta da baktığımızda 10-15 yıllık bilgisayarlar düzgünce çalışırken 5 yıldan sonra akıllı telefonlarda çok ciddi sorunlar oluşuyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı