Sistem Uzun Süre Açık Kalınca İşlemci Sıcaklığı ve Fan Hızı Dalgalı Olmaya Başladı

OguzhanAzat

Hectopat
Arkadaşlar geçen gece bilgisayarı oyun indirmeye bırakıp yattım ve ardından eve geldiğimde bilgisayarın kendi kendine fan hızını yükseltip alçalttığını fark ettim.
AMD Ryzen Master üzerinden baktığımda ise kafamı çok karıştıran bir olay ile karşılaştım.
İşlemci sıcaklığı 30-35 iken birden 50-75 arasında rakamlara fırlıyor ve voltaj, hız da ona göre artıp düşüyor. Bundan kaynaklı olarak da fan hızı da o sıcaklıktaymışçasına hızlanıp yavaşlıyor. Elimi soğutucuya koyduğumda ise maksimum 30-35 derece bir sıcaklıkta olduğunu fark ettim. Ne yapmam gerekiyor bu problemi çözebilmem için? Bilgisi olan var mı? Ryzen 7 3700X sahibiyim

Son düzenleme:
Bu durum bazen bazı programlar açıkken ve onları hiç kullanmadığınızda kendiğinden olabilir, bunu önlemek için o programı kapatıp sistemde yeniden açmanız veya o programı çok uzun süre kendi haline bırakmamanız gerekiyor. Örneğin laptopta metin (PDF) okurken sık başıma sık gelen bir durumdur, PDF dosyasını açıp hiç kullanmadan bırakınca fan sesi bazen çıldırıyor, ekstrem seste oluyor, ama başında durmadığımda ve o programı kullanmadığımda bu durum olup, PDF'yi açıp sürekli mouse ile bu programla meşgul olduğumda bu durumlar olmuyor. Kolay gelsin.

Arkadaşlar geçen gece bilgisayarı oyun indirmeye bırakıp yattım ve ardından eve geldiğimde bilgisayarın kendi kendine fan hızını yükseltip alçalttığını fark ettim.
AMD Ryzen Master üzerinden baktığımda ise kafamı çok karıştıran bir olay ile karşılaştım.
İşlemci sıcaklığı 30-35 iken birden 50-75 arasında rakamlara fırlıyor ve voltaj, hız da ona göre artıp düşüyor. Bundan kaynaklı olarak da fan hızı da o sıcaklıktaymışçasına hızlanıp yavaşlıyor. Elimi soğutucuya koyduğumda ise maksimum 30-35 derece bir sıcaklıkta olduğunu fark ettim. Ne yapmam gerekiyor bu problemi çözebilmem için? Bilgisi olan var mı? Ryzen 7 3700X sahibiyim
Bios ayarlarınıza girip Fan speed optimal yapabilirsiniz.
aid4594522-v4-728px-Change-Fan-Settings-if-Bios'-Power-Options-Are-Hidden-Step-2.jpg

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı