Sistemlerde neden İntel CPU tercih edilir?

UJohnLAue

Kilopat
Arkadaşlar benim gördüğüm çoğu YouTube kanalı olsun, forumlar olsun 4000-5000 TL arası bir sistemde hep GTX 1060'lar i5 6400'li. 220 watt bir işlemci tavsiye etmem ama mesela Ryzen serilerini vs beklemek olsun. Düşünen olsun hiç görmedim. Ama ben hayatım boyunca hep AMD kullandım. O yüzden İntel hakkında fazla bilgim yok ama şahsen ben RX 480 ve R5 1600X'li bir sistem almayı düşünüyorum. 3-4 ay içerisinde bana hayır yanlış yaparsın diyebilecek i5 7600k ve GTX 1060 6 GB alman daha mantıklı daha iyi performans verir diyebilecek var mı?

AMD, Ryzen'den önce APU serileri hariç, diğer FX işlemcilerin çoğunda yüz karasıydı. Ürettiği en baba FX 9590 bile i3 3xxx'ın çekirdek başı performansında gerisinde kalıyordu. Yüksek ekran kartı tercih etmek isteyen insanlar çoklu çekirdek kullanmayan oyunlarda darboğaz yaşamamak için FX serisi işlemcileri tercih edemiyorlardı.

Acelesi olan veya beklemek istemeyen bir insansa direkt olarak İntel CPU'lara yöneliyordu. Zira AMD'nin Sata kontrolcüleri bile berbattı. Samsung EVO gibi hızı muazzam olan SSD'leri yarı performans kullanmak zorunda kalıyordu. Bu yüzden İntel'i tercih ediyorlardı. Şu an şartlar AMD'nin tarafına kayıyor gibi. İntel ne hamle yapar, bilemem ama geçmiş proje ve başarılarına bakacak olursak kenarda beklettiği veya hazırlamaya başladığı büyük bir projesi kesin vardır diye düşünüyorum.

Nedeni çok basit intel gerek microsoft vs yazılımsal tarafla gerekse nvidia vs gibi donanımsal yeniliklerin öncüsü tarafla piyasada tek oynamayı başarıyor. Amd intel e kıyasla işlemci pazarında tezgahı olmayan pazarcıya benzer. Fakat intel bu durumu piyasayı zapt etmek için düşük fiyat yüksek performans işlemciler ile karşımıza çıkmayacak kadar kibirli olmayı hak etsede amd tek çekirdekteki intel tahtını cesur ve maliyeti bir tık aşağı çekmeyi başardığı işlemciler üretebilirse amd için sıraya geçin derim. Tabi bu sadece amd ile bitmiyor yan donanımsal ve yazılımsal üreticilerinde cesurca işbirliği yapmasını gerektiriyor. İntel kullanıp sınırları zorlayan bir bilgisayar kullanıcısı hiç görmedim. Fakat amd li hayalperestleri görebiliyorum. Zaten daha değerli bir serüven ne olabilir ki hayal, özgürlük=amd. Amd ye bir şans ver...

İntel işlemci pazarının %80 küsürlerde değere sahip. Bunun sebebi Intel her firmayla anlaşma içinde olması, server ve mobil yönde daha etkili olmasıda var işin içinde.

Ryzen işlemciler ile işler değişti, Ryzen modelleri çıkmayana kadar tartışmasız en güçlü işlemciler ve kullanıcısını memnun eden işlemciler Intel tarafındaydı. Ryzen ile AMD iyi atak yaptı ve şuan rakip modellerine göre de daha güçlü işlemciler sunuyor.

Çünkü Ryzen çıkmadan Intel ile AMD arasında çok fark vardı. Intel tek çekridekte AMD'ye göre çok üstündü. Ryzen ile fark yavaş yavaş kapanmaya başladı, ayrıca Ryzen işlemcilerin çoklu çekirdek performansı Intel'e göre daha iyi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…