Sıvı Soğutma Nasıl Takılır? En Verimli Yöntemler

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036

Marka fark etmeksizin işlemciler artık daha güçlü olmakla birlikte daha fazla güç tüketmeye başladı. AMD’nin Ryzen 7000 serisi işlemcileri ve yeni AM5 soketle birlikte TDP/PPT değerleri yükseldi. Intel’in 12. Nesil Alder Lake işlemcileri her ne kadar 125W TDP ile listeleniyor olsa da PL2 (2. güç seviyesi) seviyeleri çok daha yüksek. Görünüşe bakılırsa 13. Nesil Raptor […]

Devamı: Sıvı Soğutma Nasıl Takılır? En Verimli Yöntemler
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

Bence sıvı soğutma üste takılmadığı sürece alınmamalı performansı bir kenara bırakacak olursak. Sıvı soğutma almak isteyen birisi her şeyden önce görselliğe bakıyordur. Önde duran bir sıvı soğutma asla güzel gözükmüyor. 360mm sıvı soğutmayı almayı düşünüyorsa da muhtemelen üst seviye bir işlemci almayı düşünüyordur ve kasa tercihini de üste 360mm destekleyecek bir modelden yana kullanmalı. Aynı şey 280 ve 240'lık senaryolar için de geçerli. Hem öne takınca daha kötü gözüküyor, hem de daha sıcak çalışıyor.

Eğer pompa borulardan üstte bir yere konumlandırılırsa sıvı soğutmanın hem ömrü kısalır hem ses çıkarır hem de hava baloncukları oluşur borular içinde. O yüzden şimdi en düşük sıcaklıkları borular altta veriyor diye herkes onu yapmaya çalışacak.

Radyatör fanları içeriye hava üflerse yani intake olarak kullanılırsa, yük altında içerisi hamam olur. Hele ki yeni nesil işlemcilerle. Ayrıca kasa yerdeyse de ne kadar toz, kıl, tüy varsa radyatör içine girer.

Seçilen sıvı soğutma kadar kasanın havadar olması, rahat bir şekilde hava alması ve kasa içindeki komponentlerin de bu hava akışoyla kendini soğutabilmesi lazım. Bunun yanında sıvı soğutma konumu kadar kullanılan pompanın nesli, türü de önemli. Ayrıca yine özellikle yeni geniş işlemcilerin, soket basıncıyla içine doğru eğilebilmesi nedeniyle düz olmayan, bombeli bakır bloğa sahip soğutucular seçilmeli.

Son olarak, ne alırsanız alın uzun ve düzgün garantisi olan bir ürün alın. Minimum 5 sene garantisi olan sıvı soğumalar, uzun ömürlülük için elzem. Bunun yanında çoğu sıvı soğutmanın yanında gelen fanlar iyi değil. Sağlam fanlar biraz pahalı olsa da uzun vadeli yatırım olarak düşünülebilir.

Bunun yanlış bilgi olduğu hakkında bir şeyler okudum hocam. Sürekli AOI soğutmalar ile sistem toplayan kanallar pompanın üstte veya altta olmasının bir fark yaratmadığını söylüyor.

Bunun yanlış bilgi olduğu hakkında bir şeyler okudum hocam. Sürekli AOI soğutmalar ile sistem toplayan kanallar pompanın üstte veya altta olmasının bir fark yaratmadığını söylüyor.
Durumun özeti bu.

EK'in kendi paylaşımı. Koskoca EK bu bilgiyi paylaşıyorsa kimin ne dediği umurumda olmaz. Kaldı ki Gamers Nexus'un videosu ile bu görsel, birbirini doğruluyor.

Durumun özeti bu.

Eki Görüntüle 1554690

EK'in kendi paylaşımı. Koskoca EK bu bilgiyi paylaşıyorsa kimin ne dediği umurumda olmaz. Kaldı ki Gamers Nexus'un videosu ile bu görsel, birbirini doğruluyor.
Çok fazla şey deniliyor zaten ama zaten EK diyorsa doğrudur. Bazı AIO'ların pompası radyatörde bulunuyor gerçi onlara ne yapacaklar bilmiyorum .

Durumun özeti bu.

Eki Görüntüle 1554690

Hocam teşekkür ederim bilgilendirme için yakın zamanda sıvı soğutmalı bir sistem dizecektim bu bilgiyi öğrendiğim iyi oldu. Rica etsem konu hakkında detaylı anlatım yapan bir link bırakabilir misiniz?

Basitçe pompa her zaman radyatörün altında olması gerek. Bu yüzden 12700k alınca 240mm sıvı soğutmayı üste koyup öyle kullanmayı düşünüyorum öne 360mm takarım ama sonrasında daha yüksek sıcaklıklarla uğraşırım.

Hocam teşekkür ederim bilgilendirme için yakın zamanda sıvı soğutmalı bir sistem dizecektim bu bilgiyi öğrendiğim iyi oldu. Rica etsem konu hakkında detaylı anlatım yapan bir link bırakabilir misiniz?
En detaylı video bu;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…