Selamlar
Macun kalitesi gerçekten önemli. 20 yılı aşkın süredir overclock gibi bir hobim var. Ben işlemcilerime biraz agresif davrandığım için her sene yeni macun sürerim. İşlemcilerine stok voltajın üzerinde limit voltajlar verip 7/24 tam yük altında çalıştırıp testler yapmıyorsan 2 senede bir gerçekten ideal.
Zaten sistem sıcaklıklarını sürekli gözlemliyorsan o anormal artışları saptaman olası.
Mesela örnek veriyorum: Eski işlemcim fx 8320'yi sıvı soğutma ile 1.40 voltajla 4.8 ghz de kullanıyordum. Prime 95 'de tam yük altında soket 66 çekirdek 58 derece idi. Tabi oyun durumunda bu sıcaklıklar 8-10 derece daha düşüktü.
1 sene sonra aynı değerleri oyun oynarken gözlemlediğim için macunu tekrar sürdüm. Ve yine aynı değerleri sağladım. hw monitör ile sıcaklık izlemeyi alışkanlık haline getirirsen, sistem fanlarında ki sorunu ya da macun sorununu saptaman herzaman olası.
Bugüne dek 40'a yakın macunla çalıştım. Favorim herzaman Zalman STG-2. Cevabı anında alıyorsun. Bazı macunların stabilize olması için biraz zamana ihtiyaçları oluyor.
Sevgiler