Sıvı soğutma VRM soğutucularını etkiler mi?

onur siyamoğlu

Kilopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğretim Gör.
Elimde Ryzen 3 1300X ve GTX 1060 bir sistem var. İşlemcinin 3.8 max frekans hızı var, yakın zamanda uzun sureler araştırıp yaptığım bir çalışma oldu. Çünkü tehlikeli ve işlemciyi çöp yapabilirsiniz burada voltaj değerlerini verip vebal altına girmek istemiyorum çünkü firmalar da bunu söylüyor. Her işlemci birbirini tutmayabilir.
Elimde Asus Prime B350M-K bir anakart var, stok fan ile 4.00 GHz'de stabil 45 dk CPIU-Z stres testi yaptım fan hızı ful devirde 2000 rpm üzeri 73 C'yi geçmedi. İşlemcinin etrafında bulunan katı kapasitörler, mosfetler ve VRM heatsinklerinın üzerine stok fan hava üflüyor, sıvı soğutmaya geçer isem bunların sıkıntı çıkarma ihtimali var mi? Anakartan çok anlamıyorum herkesin bir ilgi alanı vardır benim işlemciler ve ekran kartlarına OC yapmak. Sistemime Cooler Master MasterLiquid Lite 120 mm sıvı soğutma kullanmayı düşünüyorum. Anakarttan anlayan arkadaşların yorum yapmasını istiyorum, teşekkürler yorumlarınız için şimdiden.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
İşlemcinin fanı sıcak hava üflüyor, haliyle onlara bir katkısı yok. Sıvı soğutucuya geçilebilir.
Kasa fanları yeterliyse sorun yok.
İşlemcinin fanı sıcak hava üflüyor, haliyle onlara bir katkısı yok. Sıvı soğutucuya geçilebilir.
Kasa fanları yeterliyse sorun yok.

Çözüm
VRM mosfetlerinin termal sınırı kullanılan malzemeye göre 120-150 derece arasında değişiyor. Ancak 80-85 derece aralığının üzerine çıkıldığında verimsizleşmeye başlıyor ve buradaki kondansatörler daha fazla yıpranıyorlar. VRM mosfet heatsinklerinin üzerine gelen hava akışının sıcak dahi olsa etkisi var. Stok soğutucular bu konuda en iyi seçenek aslında. Anakart üzerindeki bellek ve IO koruyucusu gibi engellerden dolayı, kasanın genel hava akışının VRM mosfetlerinin soğutulmasına katkısı daha az olacaktır. Intel için Z serisi ile AMD Ryzen X serisi gibi gelişmiş VRM mosfetlerine ve VRM heatsinklerine sahip olmayan anakartlarda VRM mosfetlerinde aşırı ısınma durumu oluşabilir. Overclock yapılarak kullanıldığında, çoğu anakartta VRM üzerinde herhangi bir termal sensör bulunmadığı için VRM mosfetlerinin aşırı ısındığı da anlaşılmaz. Sıvı soğutma ile overclock işleminde sınır değerlerde 7/24 kullanım düşünülüyorsa VRM mosfetlerinin direk üzerine yönelecek hava akışı sağlamak gerekiyor. Bunun içinde, Fan montaj kolu veya başka bir apart ile bu bölgeye direk hava akışı sağlamak gerekli.
Sendeki sistemi değerlendirecek olursak, Ryzen 1300X 65W TDP bir işlemci olduğu ve Ryzen için 4.0GHZ hıza 1.4V ile ulaşıldığı ve uzun kullanımda yeterli bir soğutma sistemi ile 1.4V değerin aşılmaması gerektiği düşünüldüğünde, ayrıca anakartının VRM mosfet heatsinkleri olmadığı için stok soğutucu ile devam etmen anakartının kullanım ömrü açısından daha mantıklı olacaktır, sıvı soğutma yerine ikinci elde Wraith Spire soğutucu(Wraith stealth den üstün bir soğutucu) veya benzer türde anakart üzerine doğru hava üfleyen aftermarket soğutuculara yönelmek daha doğru bir seçim olacaktır.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı