Sıvı soğutmadaki çoklayıcıya egzoz fanı takılır mı?

eskolaz

Femtopat
Daha fazla  
İyi günler, yeni bir kasa topladım fakat anakartımda 1 adet CPU fan, 2 adet kasa fanı girişi mevcut.

1 tane kasa fan girişine öndeki 3 fanı bağlayacağım. CPU fan girişine sıvı soğutmanın pompasını bağlayacağım. Kalan 1 adet kasa fan girişine de sıvı soğutmanın fanlarını bağlayacağım, fakat egzoz fan boşta kalıyor. Aklıma şöyle bir şey geldi sıvı soğutmanın aşağıdaki gibi bir çoklayıcısı mevcut, 2 tanesine fanları üçüncüsüne de egzoz fanını taksam sonra bunu kasa fana taksam bir sorun yaşar mıyım?

Dosya Ekleri

• IMG_0909.png
    1,8 MB · Görüntüleme: 25
  • IMG_0910.png
    1,8 MB · Görüntüleme: 22
Öncelikle anakart ve soğutucu modeli nedir? Fanların üstündeki etiketin fotoğrafını atar mısın?

Pompayı, CPU _Fan'a bağlarsan işlemciye göre sürekli değiştirir. Pek tercih etmediğim için sıvı soğutmayı detaylı bilmiyorum ama genelde pompalar %100 (ya da %80-100) çalışıyor olmalı. Temel çalışma prensibi, pompa aracılığıyla su devirdaim (sürekli) eder ve fanlar değişken dönerek gerektiği kadar soğutur.

Sonuç olarak;
Anakartta PUMP/W_PUMP başlığı yoksa, fanlar CPU_FAN noktasına,
Pompa ise SYS_FAN başlığına takmak gerekir.
(Az önce bahsettiğim %100 çalışma durumu gibi bir durum varsa fan profilini buna uygun olarak ayarlanması gerekir)

Anakart asus prime b650m-r sıvı soğutucu thermalright frozen prism 240mm Argb. Ben pompayı cpu fana bağlayıp biostan %100 e almayı düşündüm benim asıl aklıma takılan başlıktaki gibi sıkıntı çıkarırmı

Fan hub'da ek güç girişi yok sanırım. Önceki mesajda fanların ortasında olan etiketi atmanı istemiştim. O etiketi atmadan cevap veremem. Yüksek ihtimal sorun olmaz. Zaten sorun olursa kısa devre olur, fazla akım çekerse yakar

Dediğiniz etikete bakıp göndereceğim. Kısa devre derken anakartı yakarmıyız sıvı soğutma mı yanar

Dediğiniz etikete bakıp göndereceğim. Kısa devre derken anakartı yakarmıyız sıvı soğutma mı yanar
Fan Hub'ın ekstra güç girişi yoksa, anakart fan başlığı 1A olsun, fan hub'a bağlı 3 fan 1A'dan fazla akiım çekerse iyi ihtimalle kısa devre olur. Kötü ihtimalle bu fazla akım çekme devam eder ve yanar. Anakartın zarar görme ihtimali çok yüksek.

Kendi sitesinde fanlarla ilgili şöyle bir bilgi var
TL-E12-S V2 ÖZELLIKLERI:
Boyut: L120 mm x W120 mm x H25 mm
Nominal Hız: 1850 RPM ±%10 (Maks.)
Gürültü Seviyesi: 27 dBA (MAKS)
Hava Akışı: 70,4 CFM (MAX)
Hava Basıncı:2.64 mm H2O (MAX)
Amper: 0,18 A
Bağlayıcı: 4 PIN PWM
ARGB Konektörü: 3 PIN 5V
Rulman Tipi: S-FDB Rulman

Çoklayıcıdaki 3. Giriş beyaz olması kafamı karıştırdı biraz. Düzeltme 360mm olan versiyonu da 3.giriş beyaz

Son düzenleme:
Normalde anakartın kullanım kılavuzunda fan başlığının en fazla kaç amper limiti olduğunu yazar ama senin anakartta bulamadım.
Genelde 1A olur. Fanlar 0.18 olduğu için ek güç kaynağı olmayan hub - Y kablo ile 5 adete kadar bağlanabilir.
Değer yazmadığı için yine kesin konuşamam ama 3 fan ile sorun çıkacağını düşünmem.

Düzenleme:
"FG frekans üretmek için. Yani, PWM/FG soketine taktığın fan, PC'nin fan hızını okuyacağı fan."

Teşekkür ederim yardımlarınız için işiniz rast gelsin *fan hızını okuyormuş evet takalım deneyelim

Son düzenleme:
Teşekkür ederim yardımlarınız için işiniz rast gelsin
Asus'un 2007'de çıkarttığı anakartta The CPU_FAN connector supports a CPU fan of maximum 2A (24 W) fan power. Olarak not eklemişler.

Yanlış hatırlamıyorsam MSI anakartlarda 3A limit koyuyordu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…