Sıvı soğutucu pompası tam güçte mi çalışmalı?

umutsahin0614

Kilopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, forumda tavsiye üzerine sıvı soğutucumun pompasını CPU fana fanıda SYS fana taktım. Çalışmada sorun yok ancak sormak istediğim birkaç şey var bazı yerlerde okuduğuma göre sıvı soğutucunun pompasının tam güçte çalışması gerektiği yazıyor. MSI Center'dan kontrol ettiğimde pompanın gücü %20'lerden %100'e tırmanacak şekilde otomatik ayarlı görsellerde görüleceği üzere fan RPM değerleride SYS fan da %50'den başlıyor. Sıvı soğutucu pompasının RPM değerlerini en üst seviyeye çekmeli miyim? Fanın bağlı oldupu soketinde RPM değerlerini CPU fandaki gibi mi ayarlamalıyım? Destekleriniz için şimdiden teşekkürler. Resimlerin kalitesi sistem yüklemediği için sıkıştırdım ondan bozuldu ancak anlaşılabiliyor kusura bakmayın.

Not : İşlemcim Ryzen 5 7500F, Sıvı soğutucum 120mm tek fanlı sıvı soğutucu.

Dosya Ekleri

• IMG_2298.jpeg
    159,4 KB · Görüntüleme: 45
  • IMG_2297.jpeg
    164,4 KB · Görüntüleme: 50
Son düzenleme:
Hocam bu dediğiniz olay bilgisayar fanını full hıza çekmekle aynı. o kadar soğutmaya ihtiyacınız yokken tam hıza gerek yok. Orada gözüküyor zaten ihtiyaç olacak hızlarda devreye gireceği.

Yani pompanın son güçte çalışması gerekmiyor daima söylediğinizden anladığım bazı yerlerde pompanın son güçte çalışması gerektiği yazıyor sorun yaşamamak adına anakartımda pompa için özel bir soket olmadğından kafama takıldı bu konu. Peki fan rpm değerleri normalmidir yani en düşük %50’den başlaması ?

Yaklaşık 10 yıl önce ilk sıvı soğutmamı alırken ben de detaylıca inceleme yapmıştım bu konuda ve pompanın son hızda çalışmasının en sağlıklı durum olduğu sonucuna varmıştım. Çünkü pompanın mekanik yapısı gereği sürekli değişken hızlarda çalışmasının ömrünü kısaltacağı yönünde bilgiler vardı. Yaklaşık 10 yıldır bu şekilde kullanıyorum. Aynı sıvı soğutucu ile 5. işlemcimi kullanıyorum şu an ve sorunsuz çalışıyor. Benim pompa, kutusundan çıkan molex dönüştürücü ile doğrudan PSU'ya bağlı her zaman. Bu şekilde hep yüzde yüz çalışıyor. Fanlar ise kendi belirlediğim eğriye göre çalışıyor.

Kesinlikle tam güçte çalışmalı.

Teşekkürler pompayı tam güç olacak şekilde ayarladım fanlarada ellemedim.

RPM'i fullemenize gerek yok. Çok da farkı olmayacaktır zaten. Otomatik ayarda kalabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…