Doktora görünme diyen veya krem öneren mi olmuş?
Garip. Yüzeyel bıraktığım yok ve kötü bir hale getirecek bir durum yok ortada. Genel kuruyup yıkanan jellerden bahsetmiyorum her cilde uyumlu olan bir yüz yıkama jelinden bahsediyorum. Konu sebumun üretiminin artması değil kapalı komedonların enflamasyonu olduğu için gözeneklerin açılması sivilce oluşumunu tetiklemeyecektir. Daha da yağlanmaya sebep olmaz ayrıca. Duş önerisini de kaynar veya buz gibi şeklinde bir belirtme yapmadıysam eğer temizlik eksikliği yaşanmaması adına günlük duşu önermekte bir sorun aramayın bir zahmet.Doktora başvurmak elbette önemli bir adım doktora gidin veya krem kullanmayın sözü size eleştiri değildir fakat su bazlı jellere ve duş kısmına bir eleştiri yapabilirim isterseniz atladığım kısım olmuş.
Su bazlı jeller, doğru cilt tipine uygunsa iyi sonuçlar verebilir; ancak herkeste aynı etkiyi göstermez. Bazı insanlarda cildi fazla kurutarak sebum üretimini artırabilir, bu da yeni sivilcelere yol açabilir. Yağlı ciltlerde ise dengeyi bozup daha da yağlanmaya sebep olabilir bu yüzden bu yaptığınız önerme kesin bir bilgi değil düzletmeniz gerekir.
Günde 1 defa duş almak çoğu kişi için dengeli bir hijyen alışkanlığıdır ama duş süresi, sıcaklık ve kullanılan ürünler önemlidir günde 1 defa duş almak akıllıca bir tavsiye olsa da nasıl duş aldığı kısmı daha önemli.
Ayrıyeten "evet, ilaç ve krem hariç yaptığım günlük öneriler zaten bunların eksikliği mevcutsa işe yarayacaktır." sözünüzde hatalıdır arkadaşın üzerinde resmen kumar oynamak eksikliği varsa düzelir ya yoksa? Durumu daha kötü hale getiriceksiniz. "jel ve duşa eleşitiridir"
Bir insana tavsiye verirken önerileri yüzeysel bırakmayın.
Garip. Yüzeyel bıraktığım yok ve kötü bir hale getirecek bir durum yok ortada. Genel kuruyup yıkanan jellerden bahsetmiyorum her cilde uyumlu olan bir yüz yıkama jelinden bahsediyorum. Konu sebumun üretiminin artması değil kapalı komedonların enflamasyonu olduğu için gözeneklerin açılması sivilce oluşumunu tetiklemeyecektir. Daha da yağlanmaya sebep olmaz ayrıca. Duş önerisini de kaynar veya buz gibi şeklinde bir belirtme yapmadıysam eğer temizlik eksikliği yaşanmaması adına günlük duşu önermekte bir sorun aramayın bir zahmet.
O sondaki sözümü de farklı yerlerden anlamışsınız demeye çalıştığım şey bu davranışlar gerçekleştirilmiyorsa sivilce oluşumu gözlenir, zaten bu normal davranışlar yapılıyorsa cilt temiz tutulmasına rağmen sivilce durumu varsa sorun doktorla çözülmesi gereken bir sorundur.
Son olarak bu sağlık konularındaki doktora danışılmalı konusundaki kararlılığımı ve tıbbi tetkikler olmadan sağlığı olumsuz etkileyebilecek herhangi bir önerinin yapılmaması gerektiğini de ısrarla her sağlık postunda belirtirim. Çok dilerseniz gidip bakabilirsiniz. Sadece cildi temiz tutmaya yönelik olan önerilerin de altında bir şey arama zorunluluğunda hissetmeyin kenidinizi. Bir insanın yazdığına eleştiri yapacaksanız önce ne yazdığını anlamayı deneyin bir zahmet.
1-"genel kuruyup yıkanan jellerden değil her cilde uyumlu jellerden bahsediyorum"
1.1 "her cilde uyumlu" diye bir jel bilimsel olarak mümkün değil genelde bu, "zararsız içeriklerle, en azından çoğu kişiye iyi gelen" demek. Yani:
Sülfatsız,
Parfümsüz veya az parfümlü,
Hafif yüzey temizleyiciler içeren,
Dengeli Ph'lı ürünler oluyor.
Ama bazı insanlarda akne yapabilir
2-konu sebim değil komedonların enflamasyonu
2.1 sebum artışı gözenek tıkanmasının ana nedeni
2.2 tıkanık gözenek > komedon > bakteri > iltihaplı sivilce yani sebumu yok saymak olayı temelinden yoksun bırakmak
3-gözeneklerin açılması sivilceyi tetiklemez
3.1 içeri kir bakteri girerse tetikler
3.2 özellikle yanlış ürün kullanılır ise cilt bariyeri bozulur bu da sivilceyi arttırır
4-o sözüm farklı anlaşılmış
4.1 "eksiklik var ise işe yarar" demek deneme-yanılma yöntemine girer herkeste işe yarayacak diye bir şey yok
5-gidip sağlık postlarıma bakabilirsiniz
5.1 esas mesela önerinin eksik bırakıp bırakılmadığı istediğiniz kadar posta sahip olabilirsiniz tıp hakkında insanları bu tür methotlarla yardımcı olmaya çalıştıktan sonra ne işe yarar? Deneme-yanılma ilen gidelim herkese başka tedavi uygulayalım elbet bir gün birinde bir şey tutar oda bize teşekkür eder bizde egomuzu tatmin ederiz doktor zaten malum kafasına göre test yapıyor adamda sivilce varsa ergense yapıştır hormonal bozukluğu oohoo kim uğraşacak
Dostum sen patolojik bir vaka mısın?
1) saçma düzeydeki ihtimalleri hesaba katacaksak hiçkimsenin hiçbir konusuna bir şey yazmamalıyız çünkü şu hayatta yolda yürürken kafamıza saksı düşüp ölmemiz de bir ihtimal.
2) yine anlayamıyorsun ki temizlik önerileri ile cilt sebumdan arındırıp komedonlar temizleniyor ki tıkanıklık ve dolayısıyla enflamasyon yaşanmasın.
3) gözenek açılınca sivilce zaten tetiklenmez? Öyle bir yazı mevcut değil.
4) deneme yanılma diye bir şey de yazmıyor hala anlamamakta ısrarcısın ya da beyin kapasiten yetmiyor o cümlenin o anlama gelmediğini anlamaya.
5) eksik bırakılmış bir öneri falan yok ortada, bu tür metotlar dediğin cildi temiz tutmak ve gözeneklerin kir, ter sebebiyle tıkanmasını engellemek için yapılan şeyler, egomu da böyle forumlar gibi basit yerlerde tatmin edecek kadar aciz değilim, ayrıca kafaya göre hormonel bozukluk falan yapıştırılamaz, kan testleriyle nesnel olarak görülebilen bir şey ne alaka?
Dediğim şeyler tedavi yöntemi değil 500 kere mi anlatmam gerekiyor. Alt tarafı cildi temiz tutmak için öneriler bunlar hasta gibi ne arıyorsun altında? Tedaviyi doktorun vereceğini zaten yazmışız. Çok mantıklı bir fikrin varsa konu sahibine öner bir zahmet milletin yazdığı şeylere saçma sapan salça olacağına. Fikrin yok zikrin var 5 yaşında çocuğun bile anlayacağı kapasitede açıklanan şeyleri bile anlamadan aynı şeyi yazıp yazıp duruyorsun.
Cildi temiz tutmak ile karaciğer hormonları ve retinol üstünden etki eden isotretinoin tedavisini bir tutan biri ile yeterince konuştum. Cildi temiz tutmak sebumun canına okumak değildir. Basit ve anlaşılır bir yazıyı bulandırıp ilgi arayan da sizsiniz. Tıp ilen değil tıp ile. Yüzü temiz tutmak bir tedavi değildir. Karşı çıkılacak bir yanı olmayan bir görüşe sabahtan beri salça olan da sizsiniz. Aşağılanmayı hak edecek şekilde davranmayan kimseye de aşağılayıcı bir cümle kullandığım görülmemiştir. 5 yaşında bir çocuğa anlatır gibi açıklanan cümleleri anlamamanız da benim sorunum değil.Saçma sapan ihtimaller veya saksı düşüp ölmemiz gibi şeyleri yazıp yazıyı bulandırmayınız kısaca son defa açıklayacağım hatalarını verdiğiniz öneriler kişiye özel olmamak ve "genele hitap ediyor" olarak verdiniz bunlardan bazıları doğru yukarıda dediğim gibi misal sebumdan arındırıp komedonlar temizleniyor demişsiniz iyi de sebumları temizleyip nereye varıcaksını daha kuru bir cilde mi? Zaten bunu yapan izotretinoin var sabah akşam yüzü yıkayıp kurutmak bildiğiniz ilaçla aynı işlevi görmek cildin sebumunun canına okuyup sivilce oluşumunu engellemek nereden biliyorsunuz belki arkadaşımızın cildi zaten kuru bir cilt siz daha da temizleyin deyince çatlamayacağını veyahut aşırı yağlı olup temizleninde strese gidip daha fazla sebum salgılamayacağını verdiğiniz önerinin herkese hitap etmediğinin farkında olmanız gerek tıp ilen ilgilenmek istiyorsanız veya ilgileniyorsanız her tedavinin her bireyse işe yaramayacağını bilmeniz gerek aslında burada iş çok basit ve karşı çıkılacak bir görüş yok "evet jeller biraz daha kişiye özel olabilir dikkatlı olunuz cilt tipinizi bilmeden kullanmayınız" demek fazla zor değildir diğer önerileriniriz gayet güzel ve böyle bir şey hakkında konuşurken aşağılayıcı cümleleri az kullanmaya gayret edin anlaşılabilirlik açısından daha faydalı olacaktır.
Bu yaşlarda gayet normal. Gün içinde bol bol su içersen cildin nemli kalır ve yağ üretimin dengelenebilir. Direkt geçirmez ama cilt sağlığına ve toksinleri atmana yardımcı olur.Merhaba 16 yaşında bir gencim, sivilceler beni ilk başta rahatsız etmiyordu geçer diye pek umursamadım bu sene içinde davranışlarım, düşünce tarzım, giyim şeklim çok az da olsa bir düzene girdi, kendime bakıp değer vermeye başladım diyebilirim. Sivilce ve siyah noktalarım beni dağ ayısı gibi hissettiriyor, bu sorunlarıma pahalı olmayacak şekilde nasıl çözüm bulabilirim?
Hele şu saçma cilt bakımı ürünü konusundan tamamen hak veriyorum. En başta sivilceleri çok güzel şekilde söndürdü ve sonra eski halinden daha kötü yapmaya başladı yüzümü.Günlük duş almak, yastık kılıfını haftada 2 kez değiştirmek, saçma cilt bakım ürünleri veya bitkisel sabunlar vs. kullanmamak ve Bioderma gibi su bazlı yüz yıkama jeli kullanmak. Geçmemesi durumunda cildiyeye gözükmek ve önerdiği tedaviyi harfiyen uygulamak. Gerekli gördüğü durumda krem ve/veya jel tedavisiyle başlar, yaz sezonu da geçtikten sonra işe yaramamış olması halinde ise isotretinoin tedavisine karar verebilir.