Sizce Microsoft ve Microsoft ürünleri nasıl?

Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Gigabyte H310M S2H
İntel Core i5-9400F 2.90GHz
AMD Radeon RX550
16GB RAM
Microsoft, bana göre iyi bir firma. Özellikle iki-üç yıl öncesine kadar dünyanın en iyi şirketi olduğunu söyleyebilirim. Ancak son zamanlarda çok fazla bozuldu. Örneğin, kendi reklamlarını ürünlerine çok fazla yerleştiriyor. Geçenlerde Windows 10 kurulumu yaparken sürekli olarak "Office 360'ı denediniz mi?", "Game Pass'i denediniz mi?", "OneDrive'ı deneyin" gibi önerilerle karşılaştım. Bunun yanı sıra Edge reklamları, tanılama verileri ve diğer bildirimler derken kurulum süreci gerçekten sıkıcı hale geldi.

Artık Windows’u Microsoft hesabı olmadan kullanmak mümkün değil. Microsoft’un gizlilik konusuna da yeterince önem vermediğini düşünüyorum. Tanılama verileri ve telemetri ayarları varsayılan olarak açık; hatta bazıları zorunlu olarak etkin durumda. Ayrıca, son zamanlarda aldıkları kararların yanlış olduğunu düşünüyorum. Örneğin, "Windows Recall" adlı bir özelliği duyurmuşlardı. Umarım bu özellik sisteme eklenmemiştir. Artık Microsoft’u pek takip etmiyorum.

Bana göre, eskiden internet dünyasının devleri olan Microsoft ve Google gibi şirketlerin yerini, OpenAI gibi yenilikçi şirketler ve toplulukların geliştirdiği çözüm odaklı yazılımlar alacak. Microsoft ise daha çok özel mülkiyetli bir şirket olma yolunda ilerliyor. Topluluk desteği (örneğin forumlar ve benzeri platformlar) oldukça kısıtlı.

Microsoft’un "yenilikçi" yapay zeka yazılımı Copilot başlangıçta çok iyi bir modeldi. Ancak alınan yanlış kararlar nedeniyle bu model de bence hak ettiği değeri göremedi ve geri planda kaldı. Üstelik, günümüzde modern teknolojiyi kullanan kullanıcıların büyük çoğunluğu "sıradan kullanıcı" olarak nitelendirilebilecek bir kesimden oluşuyor. Bu kullanıcılar yalnızca "sonuç" ve "kolaylık" kısmına odaklandıkları için bu tür detaylara pek dikkat etmiyorlar. Bu durum, Microsoft’un büyümesini sürdürüyor.

Benim gözlemlerime göre, orta düzey veya gelişmiş kullanıcılar Microsoft’u pek tercih etmiyor. Daha önce bahsettiğim gibi, Google ve Microsoft gibi dev şirketler büyümek için kullanıcıların verilerini kullanıyor. Bu durumu fark etmeyen kullanıcılar sayesinde ayakta durduklarını düşünüyorum. Ne yazık ki, birçok yazılım geliştirici de buna ayak uyduruyor. Örneğin, günümüzdeki birçok yazılım Windows işletim sisteminde sorunsuz çalışırken, Linux gibi özgür yazılımlarda çalışmayı reddediyor ve bu sistemlerde çalıştırmak için uyumluluk araçları gerekiyor.

Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Microsoft, bana göre iyi bir firma. Özellikle iki-üç yıl öncesine kadar dünyanın en iyi şirketi olduğunu söyleyebilirim. Ancak son zamanlarda çok fazla bozuldu. Örneğin, kendi reklamlarını ürünlerine çok fazla yerleştiriyor. Geçenlerde Windows 10 kurulumu yaparken sürekli olarak "Office 360'ı denediniz mi?", "Game Pass'i denediniz mi?", "OneDrive'ı deneyin" gibi önerilerle karşılaştım. Bunun yanı sıra Edge reklamları, tanılama verileri ve diğer bildirimler derken kurulum süreci gerçekten sıkıcı hale geldi.

Artık Windows'u Microsoft hesabı olmadan kullanmak mümkün değil. Microsoft'un gizlilik konusuna da yeterince önem vermediğini düşünüyorum. Tanılama verileri ve telemetri ayarları varsayılan olarak açık; hatta bazıları zorunlu olarak etkin durumda. Ayrıca, son zamanlarda aldıkları kararların yanlış olduğunu düşünüyorum. Örneğin, "Windows Recall" adlı bir özelliği duyurmuşlardı. Umarım bu özellik sisteme eklenmemiştir. Artık Microsoft'u pek takip etmiyorum.

Bana göre, eskiden internet dünyasının devleri olan Microsoft ve Google gibi şirketlerin yerini, OpenAI gibi yenilikçi şirketler ve toplulukların geliştirdiği çözüm odaklı yazılımlar alacak. Microsoft ise daha çok özel mülkiyetli bir şirket olma yolunda ilerliyor. Topluluk desteği (örneğin forumlar ve benzeri platformlar) oldukça kısıtlı.

Microsoft'un "yenilikçi" yapay zeka yazılımı Copilot başlangıçta çok iyi bir modeldi. Ancak alınan yanlış kararlar nedeniyle bu model de bence hak ettiği değeri göremedi ve geri planda kaldı. Üstelik, günümüzde modern teknolojiyi kullanan kullanıcıların büyük çoğunluğu "sıradan kullanıcı" olarak nitelendirilebilecek bir kesimden oluşuyor. Bu kullanıcılar yalnızca "sonuç" ve "kolaylık" kısmına odaklandıkları için bu tür detaylara pek dikkat etmiyorlar. Bu durum, Microsoft'un büyümesini sürdürüyor.

Benim gözlemlerime göre, orta düzey veya gelişmiş kullanıcılar Microsoft'u pek tercih etmiyor. Daha önce bahsettiğim gibi, Google ve Microsoft gibi dev şirketler büyümek için kullanıcıların verilerini kullanıyor. Bu durumu fark etmeyen kullanıcılar sayesinde ayakta durduklarını düşünüyorum. Ne yazık ki, birçok yazılım geliştirici de buna ayak uyduruyor. Örneğin, günümüzdeki birçok yazılım Windows işletim sisteminde sorunsuz çalışırken, Linux gibi özgür yazılımlarda çalışmayı reddediyor ve bu sistemlerde çalıştırmak için uyumluluk araçları gerekiyor.

Bana göre Windows 7'den sonra gözümden düştü. Bu arada Windows 11 dahil tüm sistemler Microsoft hesabı olmadan local hesap açıp kurulabiliyor.

Bana göre Windows 7'den sonra gözümden düştü. Bu arada Windows 11 dahil tüm sistemler Microsoft hesabı olmadan local hesap açıp kurulabiliyor.
Daha yeni Wİndows 10 kurdum. Ve "çevrimdışı" hesap seçeneği yoktu. Yaklaşık iki ay önce vardı fakat dün baktığımda yoktu. Bu arada zaten "Wİndows 7'den sonrası" dediğin zaman Wİndows 8 ve 8.1 oluyor. Bu zamanlarda zaten Windows batışa geçmişti. Ama bu yılın yazında Windows 10'un desteği tükendiğinde milyonlarca bilgiseyar çöp olacak. Linux kullanımı son zamanlarda arttı bu yüzden. Tabi ben oyun oynayacağım zamanlarda Windows 10'a geçiyorum dual boot ile.

Son düzenleme:

Artık Windows'u Microsoft hesabı olmadan kullanmak mümkün değil. Microsoft'un gizlilik konusuna da yeterince önem vermediğini düşünüyorum. Tanılama verileri ve telemetri ayarları varsayılan olarak açık; hatta bazıları zorunlu olarak etkin durumda. Ayrıca, son zamanlarda aldıkları kararların yanlış olduğunu düşünüyorum. Örneğin, "Windows recall" adlı bir özelliği duyurmuşlardı. Umarım bu özellik sisteme eklenmemiştir. Artık Microsoft'u pek takip etmiyorum.

Microsoft'un "yenilikçi" yapay zeka yazılımı Copilot başlangıçta çok iyi bir modeldi. Ancak alınan yanlış kararlar nedeniyle bu model de bence hak ettiği değeri göremedi ve geri planda kaldı. Üstelik, günümüzde modern teknolojiyi kullanan kullanıcıların büyük çoğunluğu "sıradan kullanıcı" olarak nitelendirilebilecek bir kesimden oluşuyor. Bu kullanıcılar yalnızca "sonuç" ve "kolaylık" kısmına odaklandıkları için bu tür detaylara pek dikkat etmiyorlar. Bu durum, Microsoft'un büyümesini sürdürüyor.

Benim gözlemlerime göre, orta düzey veya gelişmiş kullanıcılar Microsoft'u pek tercih etmiyor. Daha önce bahsettiğim gibi, Google ve Microsoft gibi dev şirketler büyümek için kullanıcıların verilerini kullanıyor. Bu durumu fark etmeyen kullanıcılar sayesinde ayakta durduklarını düşünüyorum. Ne yazık ki, birçok yazılım geliştirici de buna ayak uyduruyor. Örneğin, günümüzdeki birçok yazılım Windows işletim sisteminde sorunsuz çalışırken, Linux gibi özgür yazılımlarda çalışmayı reddediyor ve bu sistemlerde çalıştırmak için uyumluluk araçları gerekiyor.

2018'den sonra tamamen bozdu Microsoft Windows'u Windows 11'den de güncel Windows 10 sürümlerinden de nefret ediyorum fakat başka alternatif yok. Linux'u kurunca bozuyorum ya da Minecraft Bedrock gibi oyunları açamıyorum. Hackintosh'u ekran kartım desteklemiyor. Xbox falan nasıldır bilemem ama kullandığım tek Microsoft ürünü olan Windows'un leş olduğunu ve nefret ettiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Arayüzü bile midemi bulandırıyor Windows 11'in. 6 yıl beklediğimiz şey Windows 10'un daha spyware, daha çok RAM sömüren ve rastgele bir kişinin Windows 10'u modifiye ederek 2 haftada yapabileceği bir reskin işlemi olmamalıydı.

1737489333442.png

2018'den sonra tamamen bozdu Microsoft Windows'u Windows 11'den de güncel Windows 10 sürümlerinden de nefret ediyorum fakat başka alternatif yok. Linux'u kurunca bozuyorum ya da Minecraft Bedrock gibi oyunları açamıyorum. Hackintosh'u ekran kartım desteklemiyor. Xbox falan nasıldır bilemem ama kullandığım tek Microsoft ürünü olan Windows'un leş olduğunu ve nefret ettiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Arayüzü bile midemi bulandırıyor Windows 11'in. 6 yıl beklediğimiz şey Windows 10'un daha spyware, daha çok RAM sömüren ve rastgele bir kişinin Windows 10'u modifiye ederek 2 haftada yapabileceği bir reskin işlemi olmamalıydı.
Bu ekran görüntüsü şu anki masaüstüme ait. Bulanıklaştırmaları ve görseldeki oynamaları Kubuntu'nun kendi Screen Shot programından yaptım. Özgür yazılımların en iyi yanı, tamamen gizliliğe önem vermeleri ve kişiselleştirilebilir olmaları. Mesela şu anda masaüstü ortamımı Windows'a veya MacOS'e benzetebilirim. Windows'un en ucuz sürümü sanırsam üç bin türk lirası. Karşılığında: Bir sürü tanılama verilerinizi almaktan tutun performansı çöp gibi bir işletim sisteminiz oluyor. Tek ve tek güzel yanı, yazılım desteği. Başka tek bir tane bile güzel tarafı yok. Sİstem boştayken bile 16GB Ram'in %30'unu yiyor resmen. Ve ayrıca sen git o kadar para ver Windows 11'e, ve karşılığında işletim sisteminde bile reklamlar var. Neyseki kapatılabiliyor. Şu anda kullandığım Kubuntu işletim sistemi Debian tabanlı. Yani yazılım havuzları oldukça geniş ve oldukça stabil. Tabi Debian kadar stabil değil. Olmasında zaten. Mesela Arch Linux'ta eminim istediğiniz tüm yazılımları indirirsiniz. O kadar güncel bir sürüm ki, günde iki-üç tane ayrı ayrı güncelleme alıyor. Aminim sizin ekran kartınız ile uyumlu sürücüler veya yazılımlar Arch Linux'ta vardır. Tabi, Arch Linux hiç stabilize olmayan bir sürüm. Tek sorunu bu. Ve ayrıca bedrock gibi oyun ve uygulamaları çalıştırmanın çeşitli yolları mevcut. Gerekse topluluk tarafından yapılan başlatıcılar, gerekse uyumluluk araçları. Zaten gelişmiş bir kullanıcı iseniz Linux çekirdeğini bile düzenleyebilir hatta kendi işletim sisteminizi kurabilirsiniz bile. Bırakın uyumluluğu felan. Ayrıca sanal makine kullanabilirsiniz oyun için. PCI Passthrough özelliği ile sanal makineyi normal bilgiseyar performansında kullanabiliyorsunuz. Yani aslında çok fazla alternatif var. Mesela Linux'a geçtiğinizde belkide Windows'daki bütün programların alternatifi var. Ama oyunlardan kasdediyorsanız bilemem. Eğer üst düzey bir kullanıcı iseniz zaten oyunlar ile alakalı bir sorununuz olmaz. Ama giriş seviyesi kullanıcılar için biraz uğraştırıcı. Neyseki yapay zeka modelleri var. Bir yazılımın alternatifini arıyorsanız "AlternativeTo" diye bir site var öneririm. Ama genel olarak sana hak veriyorum.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 2403880

Bu ekran görüntüsü şu anki masaüstüme ait. Bulanıklaştırmaları ve görseldeki oynamaları Kubuntu'nun kendi screen shot programından yaptım. Özgür yazılımların en iyi yanı, tamamen gizliliğe önem vermeleri ve kişiselleştirilebilir olmaları. Mesela şu anda masaüstü ortamımı Windows'a veya MacOS'e benzetebilirim. Windows'un en ucuz sürümü sanırsam üç bin Türk lirası. Karşılığında: Bir sürü tanılama verilerinizi almaktan tutun performansı çöp gibi bir işletim sisteminiz oluyor. Tek ve tek güzel yanı, yazılım desteği. Başka tek bir tane bile güzel tarafı yok. Sistem boştayken bile 16 GB RAM'in %30'unu yiyor resmen. Ve ayrıca sen git o kadar para ver Windows 11'e, ve karşılığında işletim sisteminde bile reklamlar var. Neyse ki kapatılabiliyor. Şu anda kullandığım Kubuntu işletim sistemi Debian tabanlı. Yani yazılım havuzları oldukça geniş ve oldukça stabil. Tabii Debian kadar stabil değil. Olmasında zaten. Mesela Arch Linux'ta eminim istediğiniz tüm yazılımları indirirsiniz. O kadar güncel bir sürüm ki, günde iki-üç tane ayrı ayrı güncelleme alıyor. Aminim sizin ekran kartınız ile uyumlu sürücüler veya yazılımlar Arch Linux'ta vardır. Tabii, Arch Linux hiç stabilize olmayan bir sürüm. Tek sorunu bu.

Hocam zamanında Linux ile kafayı bozmuş biriyim ben çok köklü bir Linux geçmişim var fakat dediğim gibi o dediğiniz temalar hiç gerçekçi durmuyor. Benzetemiyorsun arkadaş Linux'u istediğin şeye çok çakma duruyor denedim. Orijinal gibi durmadığı sürece çok kötü bence. Windows XP'ye benzetilen modifiye edilmiş Windows 10 ISO'ları bile daha gerçekçi Linux'tan. Linux kullanırsam sadece Arch tabanlı olanları kullanırım ve WM kullanırım fakat her WM kurmaya çalıştığımda bir şey oluyor ve sistemi bozuyorum bir keresinde Arch Linux'un çekirdeği kendi kendine çökmüştü hatta kurduktan 2-3 gün sonra.

Hocam zamanında Linux ile kafayı bozmuş biriyim ben çok köklü bir Linux geçmişim var fakat dediğim gibi o dediğiniz temalar hiç gerçekçi durmuyor. Benzetemiyorsun arkadaş Linux'u istediğin şeye çok çakma duruyor denedim. Orijinal gibi durmadığı sürece çok kötü bence. Windows XP'ye benzetilen modifiye edilmiş Windows 10 ISO'ları bile daha gerçekçi Linux'tan. Linux kullanırsam sadece Arch tabanlı olanları kullanırım ve WM kullanırım fakat her WM kurmaya çalıştığımda bir şey oluyor ve sistemi bozuyorum bir keresinde Arch Linux'un çekirdeği kendi kendine çökmüştü hatta kurduktan 2-3 gün sonra.
Arch Linux, gerçekten oldukça destabilize. Yani hiç stabilize değil zaten. Profesyonel kullanıcılar dışındaki kesime önermiyorum bu yüzden. Bu arada bildiğim kadarı ile "Wm" değil "Vm" olması gerek. Bu bahsettiğiniz VM sorunu için yapay zeka modellerine danışabilirsiniz. Yada teknik yardım isteyebilirsiniz. Ama bu konuda gelişmiş bir kullanıcı değilseniz önerebileceğim pek birşey yok. Dual boot deneyebilirsiniz. Gerek fiziksel gerek sanal diskler ile. Bu konuda haklısınız. Bu arada gerçekçilik ve orjinallikten bahsettiğiniz şey tam olarak nedir anlayamadım. Ama sizde bir sisteme benzetmek yerine kendi sisteminizi kurun. Kendinize göre özelleştirin. Ayrıca biraz önce Windows'un arayüzünden zaten nefret ettiğinizi söylemiştiniz. Ama bence Linux'un stabil ve hafif olan sürümlerine sırf gündelik kullanımdaki performansı için bile geçilebilir. Performanslı, anonim vekişiselleştirilebilir. Bence daha iyisi yok.

Arch Linux, gerçekten oldukça destabilize. Yani hiç stabilize değil zaten. Profesyonel kullanıcılar dışındaki kesime önermiyorum bu yüzden. Bu arada bildiğim kadarı ile "WM" değil "vm" olması gerek. Bu bahsettiğiniz vm sorunu için yapay zeka modellerine danışabilirsiniz. Ya da teknik yardım isteyebilirsiniz. Ama bu konuda gelişmiş bir kullanıcı değilseniz önerebileceğim pek bir şey yok. Dual boot deneyebilirsiniz. Gerek fiziksel gerek sanal diskler ile. Bu konuda haklısınız. Bu arada gerçekçilik ve orijinallikten bahsettiğiniz şey tam olarak nedir anlayamadım. Ama sizde bir sisteme benzetmek yerine kendi sisteminizi kurun. Kendinize göre özelleştirin. Ayrıca biraz önce Windows'un arayüzünden zaten nefret ettiğinizi söylemiştiniz. Ama bence Linux'un stabil ve hafif olan sürümlerine sırf gündelik kullanımdaki performansı için bile geçilebilir. Performanslı, anonim vekişiselleştirilebilir. Bence daha iyisi yok.

Window Manager'dan bahsediyorum hocam sanal makineden değil WM olacak.

Window Manager'dan bahsediyorum hocam sanal makineden değil WM olacak.
Pardon hocam. Virtual Manager anladım ben. Ama yinede deiğim gibi bu konuda haklısınız. Bazen sorunlar ile başa çıkmak zor olbiliyor. Özelliklede Linux'ta.

Artık Windows’u Microsoft hesabı olmadan kullanmak mümkün değil. Microsoft’un gizlilik konusuna da yeterince önem vermediğini düşünüyorum. Tanılama verileri ve telemetri ayarları varsayılan olarak açık; hatta bazıları zorunlu olarak etkin durumda. Ayrıca, son zamanlarda aldıkları kararların yanlış olduğunu düşünüyorum. Örneğin, "Windows Recall" adlı bir özelliği duyurmuşlardı. Umarım bu özellik sisteme eklenmemiştir. Artık Microsoft’u pek takip etmiyorum.

Microsoft’un "yenilikçi" yapay zeka yazılımı Copilot başlangıçta çok iyi bir modeldi. Ancak alınan yanlış kararlar nedeniyle bu model de bence hak ettiği değeri göremedi ve geri planda kaldı. Üstelik, günümüzde modern teknolojiyi kullanan kullanıcıların büyük çoğunluğu "sıradan kullanıcı" olarak nitelendirilebilecek bir kesimden oluşuyor. Bu kullanıcılar yalnızca "sonuç" ve "kolaylık" kısmına odaklandıkları için bu tür detaylara pek dikkat etmiyorlar. Bu durum, Microsoft’un büyümesini sürdürüyor.

Benim gözlemlerime göre, orta düzey veya gelişmiş kullanıcılar Microsoft’u pek tercih etmiyor. Daha önce bahsettiğim gibi, Google ve Microsoft gibi dev şirketler büyümek için kullanıcıların verilerini kullanıyor. Bu durumu fark etmeyen kullanıcılar sayesinde ayakta durduklarını düşünüyorum. Ne yazık ki, birçok yazılım geliştirici de buna ayak uyduruyor. Örneğin, günümüzdeki birçok yazılım Windows işletim sisteminde sorunsuz çalışırken, Linux gibi özgür yazılımlarda çalışmayı reddediyor ve bu sistemlerde çalıştırmak için uyumluluk araçları gerekiyor.

Parayı ver mikrosoft sitesine orjinal windows al ve USB belleğe yedeği al bu kolay,rahat kullanım için gerekiyor! Başka doğru dürüst çare var mı?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı