Ben doğuştan skolyoza sahibim. Doğuştan skolyoz çok büyük ihtimalle ameliyat gerektiriyor. Bundan kaynaklı şimdiye kadar 2 kere ameliyat oldum. Derecelerimi pek hatırlamıyorum, onu doktor ile tartışırsınız.
Bilinçsiz spor ile artmaz diye düşünüyorum. Genelde boy uzayınca derece artıyor.
1- Skolyoz geliştikten sonra spor ile düzeltilmiyor. Ancak sırt kasları kuvvetlendirilip kasların eğrilmeye karşı koyması bekleniyor. Doğuştan skolyoz varsa spor yapmak işi yalnızca bir miktar hafifletir. Doğuştan değilse yani eğri durmak gibi sebeplerle oluştuysa spor yaparak ve fizyoterapiste giderek düzeltebilirsiniz.
2- Omuzun düzelmesi omurganın düzelmesine bağlı. Omurga düzeldiğinde omuzlarınız da düzelecektir.
3- Skolyozunuzun yana mı, öne mi doğru olduğunu bilmiyorum.
4- Sürekli dik durmaya çalışın. Kamburluktan kaçının.
5- Hiç sanmıyorum.
Skolyoz doğuştan iste yani omurga kemikleri normal şeklinde gelişmemişse ciddi bir problem var demektir. Benim 2 omurga kemiğim üçgenimsi şekilde olduğundan büyüdükçe şekil bozukluğuna sebep oluyordu. Doktorum çözümü gövdenin büyümesini engellemekte buldu. Haliyle olması gerekenden 10-15 santim kısa boydayım ancak yamulmaktan iyidir.