Sorunlu HDD sistemi yavaşlatır mı?

Haulf

Hectopat
Yer
Valhalla
Daha fazla  
Merhaba, benim sistemimde Windows SSD diske kurulu depolama olarak HDD kullanıyorum. Son bir haftadır mesela Valorant oynarken 10-15 saniyelik droplar yiyor oyuna geç bağlanıyordum, Valorant'ı silip SSD diske kurdum artık drop olmuyor oyunda bu yüzden HDD yüzünden diye düşündüm bu tip yavaşlamaların, açılmayan oyunların veya dropların. Çünkü GTA 5 açmaya çalıştığımda oyun hiç başlamıyordu. HDD için test yaptım bariz bir sıkıntı olduğu kesin, HDD üzerinde okuma yazması ortalama 3MB/s falan çıkıyor bazen anlık düzeliyor ama gidici gibi artık. Bu sorun ortaya çıktığından beri bilgisayar daha geç açılmaya başladı, HDD'nin sata kablosunu çıkarıp bilgisayarı açtığımda normal gibi gözüküyor. Arızalı fakat yalnızca depolama olarak kullanılan HDD sistemi yavaşlatır mı? Ne gibi çözüm önerisi sunarsınız şuan yeni bir HDD alamam gibi gözüküyor.

GTA'yı dün kaldırdım açılmıyor diye şuan tekrar indiriyorum HDD'ye. Bazen indirme duruyor geri başlıyor disk yazması çok yavaş diye hala bekliyorum galiba normalde daha çabuk indirirdim bir ilgisi var mı onu da bilmiyorum ama.

Hocam, sorunlu disk takılmalar ve donmalar yapabilir. Bence fazla önemli şeyleri tutmayın.

Normalde eskide olsa HDD'lere sıkıntı olmuyor hızları yavaşta olsa oyunlarda iş görüyorlar.Sadece yükleme hızları yavaş oluyor.

Fakat sizin HDD sanırım ömrünü doldurmak üzere söylediğiniz sıkıntıları vermiyor normal HDD'ler.

Pc başlangıç hızında azda olsa bir yavaşlama yapabiliyorlar bilginiz olsun.

8-9 yıllık bir HDD olabilir öncesinde harici olarak kullanılıyordu sonra kasa içine taktım.

Disk kaç yıllık? HDD sistemler mekanik sistemler olduğundan bozulmaya çok müsait (tıpkı bir sevgili gibi narin davranmak gerekiyor).
Eğer diskiniz eskiyse miladını doldurmaya iyice yaklaşmış demektir.
Eğer disk darbeye veya sallantıya maruz kaldıysa mekanik kol yanlış çalışmış olabilir ve HDD ömrünü kısaltmış olabilir.
Manyetik alandan etkilenmiş olabilir (mıknatıs mesela).
Windows güncellemesi sonrası bir hata oluşmuş olabilir.
Daha aklıma gelmeyen birçok sebep var...

Tavsiyem: Diskteki dosyalarınızı yeni bir diske alın, yeni bir disk edinin (bütçeniz el veriyorsa SSD alın) ve güncellemelere/virüslere dikkat edin.

Sorunuzun cevabına gelirsek; evet sisteme zarar verir bu zarar maddi ve manevi olarak size yansır (eğer sizin için gerçekten önemli dosyalar varsa manevi kısmı çok daha ağır olabilir). İyi forumlar dilerim.

8-9 yıllık bir HDD olabilir öncesinde harici olarak kullanılıyordu sonra kasa içine taktım.

Benzer bir HDD bende kullanıyorum 11 yıllık içerisinde GTA V, CS:GO, Fallout4 kurulu sıkıntısız oynuyorum oyunları sadece ilk yükleme biraz uzun sürüyor.

Şimdiye kadar bir sorunla karşılaşmadım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…