Sosyal medya insanları "düşünemez" hale mi getiriyor?

egerdn

Picopat
Daha fazla  
Burada insanların dikkat süresini azaltmasından, dopamin dengesini bozmasından ya da psikolojiye olan zararlarından değil; daha çok sürü psikolojisinden, herkesin tek tip insan olmasından ve insanların belirli karakteristik özelliklerini törpülemesinden bahsediyorum.

Mesela, bir insanın fikri var diyelim; bunu kendisi sorgulayarak bulmuş. Fakat bir gönderi görüyor, bir sürü insan o şeyle dalga geçiyor, onunla alay ediyor. Sonra bu insan diyor ki: “bu kadar kişi bunun hakkında kötü yorum yapıyorsa demek ki bir bildikleri var.” deyip o görüşünden vazgeçiyor.

Bunun gibi örneklerin sonu gelmez. Ben %100 diyemem ama insanların aptal olma nedenlerinin en az %80'inin bundan kaynaklandığını düşünüyorum. İnanılmaz bir toplumsal norm oluşturuyor ve insanlar, o gördükleri ideal kişi olmak için, kendisinin bir şeyi yapmayı cidden isteyip istemediğini düşünmeden yaptığı şeylerin hayatını kararttığını düşünüyorum.

Son 3 yıldır hiçbir sosyal medya kullanmıyorum, ömrüm boyunca kullanmayı da düşünmüyorum. Technopat Sosyal medya sayılıyorsa eğer, sadece onu ve YouTube'u kullanıyorum. Bu arada amacım “yasaklansın” demek falan değil.

Burada insanların dikkat süresini azaltmasından, dopamin dengesini bozmasından ya da psikolojiye olan zararlarından değil; daha çok sürü psikolojisinden, herkesin tek tip insan olmasından ve insanların belirli karakteristik özelliklerini törpülemesinden bahsediyorum.

Mesela, bir insanın fikri var diyelim; bunu kendisi sorgulayarak bulmuş. Fakat bir gönderi görüyor, bir sürü insan o şeyle dalga geçiyor, onunla alay ediyor. Sonra bu insan diyor ki: “bu kadar kişi bunun hakkında kötü yorum yapıyorsa demek ki bir bildikleri var.” deyip o görüşünden vazgeçiyor.

Bunun gibi örneklerin sonu gelmez. Ben %100 diyemem ama insanların aptal olma nedenlerinin en az %80'inin bundan kaynaklandığını düşünüyorum. İnanılmaz bir toplumsal norm oluşturuyor ve insanlar, o gördükleri ideal kişi olmak için, kendisinin bir şeyi yapmayı cidden isteyip istemediğini düşünmeden yaptığı şeylerin hayatını kararttığını düşünüyorum.

Son 3 yıldır hiçbir sosyal medya kullanmıyorum, ömrüm boyunca kullanmayı da düşünmüyorum. Technopat Sosyal medya sayılıyorsa eğer, sadece onu ve YouTube'u kullanıyorum. Bu arada amacım “yasaklansın” demek falan değil.
Hem öyle hocam bence bir değer konu da insanların geneli görüp normalin dışında olma korkusu ve ya sosyal yapının içinden çıkma korkusu da etkili. İnsanlar gördüklerinden sonra farklı duygular sanki bir virüsmüs gibi düşünüyor bence.

Alakasız hocam. İnsan belli bir toplulukta doğar, yaşar ve onu değiştirecek bir şeyler olmazsa da aynı şekilde ölür. Değişim hiç ama hiç doğal değildir, dolayısıyla günümüz dünyası da.

Pp nizden de sosyal medyaya karşı olduğunuz belli oluyor. Ted kacynzki(umarım doğru yazmışımdır) ne kadar haklı olsa da yaptığı şeyler küçümsenemez.

Alakasız hocam. İnsan belli bir toplulukta doğar, yaşar ve onu değiştirecek bir şeyler olmazsa da aynı şekilde ölür. Değişim hiç ama hiç doğal değildir, dolayısıyla günümüz dünyası da.
Hocam değişim varlığın kendisidir. Gelişim göstermek bile bir değişimdir.

Yazdıklarını sırf sosyal medya beni tembelleştirdiği için okumaya üşendim ama başlıktaki sorunun cevabı evet.
Ben 2023 yılına kadar yurtta kalıyodum telefon yasaktı haliyle sosyal medya ile uğraşamıyodum.
2 yıldır sosyal medya kullanıyorum hayatımın her alanını inanılmaz derecede olumsuz etkiledi diyebilirim.
Öyleki artık bırakabileceğimide düşünmüyorum alkolden kumardan daha kötü bi bağımlılıkdır kendisi.

O değişim bu değil işte hocam, bir de şöyle klişe laflar etmeyin lütfen.
Evet hocam ilk başta yazınızı yanlış anlamışım hatamı mazur görün. Ayrıca kilişe laflar evet ama değerli oldukları için klişe olmuş laflardır bunlar kullanılması gayet makuldür.

Bu sadece sosyal medya ile ilgili veya onunla sınırlı bir durum değil. Bazı insanlar manipülasyona çok açık oluyor. Özellikle araştırma yapmayan, sorgulamayan insanlar. Google'a girip 2 dakikada doğrusunu öğrenebileceği şeyi arayıp kontrol etmeye üşenen çok insan var. Bir de bazıları bile bile 'yankı odalarında' takılıyor.​

bu sadece sosyal medya ile ilgili veya onunla sınırlı bir durum değil. Bazı insanlar manipülasyona çok açık oluyor. Özellikle araştırma yapmayan, sorgulamayan insanlar. Google'a girip 2 dakikada doğrusunu öğrenebileceği şeyi arayıp kontrol etmeye üşenen çok insan var. Bir de bazıları bile bile 'yankı odalarında' takılıyor.​

Son zamanlarda gözlemlediğim kadarıyla insanlarda üniversite okumamak toplumsal norm olmuş bu inanılmaz sinir bozucu bir şey yani doktor mühendis vesaire olmayacaksan üniversite okumanın mantığı nedir ki 4 sene boyunca boş yere ailene yük olacaksın yaşıtların ailelerine destek olmak için tomarla para verirken sen onlardan para dileneceksin bence olgunlaşamamış liseli ergen kafasından çıkamamış ve sorumluluk almaktan korkan insanlar üniversite okuyor (saçma bölümleri okuyanlardan bahsediyorum) ama insanlara sosyal medyada okulda ailede hep üniversiteye gitmeyenleri sanki torbacı olacak evsiz kalacak gibi empoze ediyorlar bunun böyle olmadığını anlamaları mezun olup iş başvurusu yaptıkları zamana kadar sürüyor e ne oldu birileriyle muhabbet ederken ben lise mezunuyum deyince dalga konusu olmamak için bütün hayatını karartıyorsun çok sinirlendim yine bak.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı