Burada insanların dikkat süresini azaltmasından, dopamin dengesini bozmasından ya da psikolojiye olan zararlarından değil; daha çok sürü psikolojisinden, herkesin tek tip insan olmasından ve insanların belirli karakteristik özelliklerini törpülemesinden bahsediyorum.
Mesela, bir insanın fikri var diyelim; bunu kendisi sorgulayarak bulmuş. Fakat bir gönderi görüyor, bir sürü insan o şeyle dalga geçiyor, onunla alay ediyor. Sonra bu insan diyor ki: “bu kadar kişi bunun hakkında kötü yorum yapıyorsa demek ki bir bildikleri var.” deyip o görüşünden vazgeçiyor.
Bunun gibi örneklerin sonu gelmez. Ben %100 diyemem ama insanların aptal olma nedenlerinin en az %80'inin bundan kaynaklandığını düşünüyorum. İnanılmaz bir toplumsal norm oluşturuyor ve insanlar, o gördükleri ideal kişi olmak için, kendisinin bir şeyi yapmayı cidden isteyip istemediğini düşünmeden yaptığı şeylerin hayatını kararttığını düşünüyorum.
Son 3 yıldır hiçbir sosyal medya kullanmıyorum, ömrüm boyunca kullanmayı da düşünmüyorum. Technopat Sosyal medya sayılıyorsa eğer, sadece onu ve YouTube'u kullanıyorum. Bu arada amacım “yasaklansın” demek falan değil.