Soulsborne stats mantığı

Plexuss

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar selam, Soulsborne'a dair hiçbir fikrim yok iken geçen sene çekilişten kazandığım Elden Ring'i 100 saat üstü oynayıp bütün başarımlarını fulledim. Double uchigatana blood Build'i ile fullemiştim ama tabii ki oynarken Build muild hiçbir şey bilmiyordum öyle denk gelmişti neyse artık DS serisine tamamen girişmek istiyorum ama stat ve Build olayı gözümü bayağı korkutuyor. Mesela hangi statlar birbirleri ile uyumlu oluyor, hangi statta ne Build'i kasmak gerekiyor. Bu eşyayı aldığımda efektik olarak kullanabilecek miyim gibi soruların cevabını bilerek oyunu oynasam daha iyi olur gibi geliyor. Bilen birisi varsa kısaca özetleyebilir mi?

Kısa bir şekilde anlatmaya çalışayım, sen hayvan gibi bir karakter yapacaksan vigor,str, vitality, dexterity gibi şeyleri basarsın. Buyucu olacaksan intelligence, faith gibi şeyler basarsın. YouTube’da güzel rehberler bulabilirsin. Tavsiyem yabancı kanallar olur ancak Türk olarak emin citak iyidir.

Scaling sistemini öğrendikten ve anladıktan sonra gerisi kolay, Souls oyunlarında ve dolayısıyla Elden Ring'de her silah farklı istatistiklerden scale alır. Hangi silahın hangi istatistikten scale aldığı da silahın özelliklerinde açıkça belirtilir. S/A/B/C/D/E şeklinde iyiden kötüye doğru sıralanır. Hangisi daha düşükse o silah o istatistiğe daha yatkın demektir.

Katana'lar genelde DEX'e yatkın silahlar mesela, bunu açıkça silahın detaylarından görebilirsin. Tabii hepsi böyle değil, Moonveil Katana'ya bakarsan DEX'in yanında kullanıcıdan bir de INT yatırımı istediğini görürsün. Bir silahı daha efektif kullanmak için kısaca o silahın hangi istatistikten daha çok scale aldığını bilip ona göre istatistik dağıtmak genelde yeterlidir.

Elden Ring'de silahların yatkınlığını değiştirebilmek de mümkün, eski oyunlarda infusion olarak geçen bu sistem Elden Ring'de Ash of War'lara bağlanmış durumda.

Youtube'a girip Emin Çıtak izliyorsun, o sana fazlasıyla yardımcı oluyor.
Sağol kanka bakacağım.
Teşekkür ederim kanka, yabancı kanallara da göz gezdiririm ingilizcem yeterli zaten.
Anladım teşekkür ederim, yani bundan sonra oynarken daha dikkatlice silahla açıklamalarını da okumam gerekiyor. Bahsettiğin bu S/A/B/C/D/E bölmesi burası oluyor değil mi? Yani bu silah DEX ve STR'den güçleniyor.

İkisinden de güç alıyor ancak Strength'ten Dex'e kıyasla daha fazla aldığı için Strength abanman bu silah için daha iyi sonuç verecek. Bu silah için sana önerim taşıman için gereken DEX oranını (10) topla, daha sonra hiç DEX verme hep STR git. STR 40'a dayandığı zaman DEX vermeye başlayabilirsin çünkü DSR'da STR son soft-cap'i 40. 40'dan sonra STR vermen o kadar da etki etmeyecek.

Teşekkür ederim, DeX 15 kadar yapmıştım ama bundan sonra vermeyeyim o zaman. Kanka mesela Vitality ve enduranceyi hangi miktarda yükseltmeliyim. STR'ye oranla kaç olmalılar? Şu an VIT 30 EDR 27 STR 20.

Teşekkür ederim, DeX 15 kadar yapmıştım ama bundan sonra vermeyeyim o zaman. Kanka mesela Vitality ve enduranceyi hangi miktarda yükseltmeliyim. STR'ye oranla kaç olmalılar? Şu an VIT 30 EDR 27 STR 20.
Bunlar aslında tamamen sana bağlı, VIT yani canın az olduğunu düşündüğün noktalarda VIT verebilirsin. Genelde 30~40 (ana oyun) oyunu rahatlıkla bitirmek için yeterli oluyor Souls'larda. Endurance ise bambaşka olay, endurance direkt karakterin taşıma kapasitesini ve staminasını etkiliyor. Eğer bu ikisine ihtiyacın yoksa hiç vermesen bile olur, STR build illa END vermelidir diye bir kaide yok. STR build oynayanlar genelde ağır ekipman taşıdığı için END'e ihtiyaçları oluyor evet ama şart falan değil.

Karakterini herhangi bir şekilde güçlendirmiyor çünkü sadece daha fazla staminan olmasını ve daha ağır zırhlar, silahlar kuşanabilmene olanak sağlıyor. Eğer zaten karakterinin üstünde kuşanmak istediğin her şeyi taşıyabilecek kapasitedeyse END vermene gerek yok. Zaten ilk Dark Souls'un END istatistiği epey sıkıntılı, doğru düzgün taşıma kapasitesi bile arttırmıyor ve gerçekten ağır zırh ve silahı fat roll (ağır takla) atmadan kuşanabilmek için çok fazla yatırım istiyor. Diğer Souls oyunlarında bu kadar fazla değil.

Bence şu an hiçbir istatistiğe aldırmadan STR vermeye başla eğer o gösterdiğin silahı (Zweihander) kullanmak istiyorsan.

Anladım o zaman bir süreliğine VIT ve END vermeyi bırakıyorum. Sadece STR odaklı gideyim. END'i de bir tık karakteri fat roll durumuna sokmamak için yükseltiyordum. Hafif-orta arası şu an zırh durumum ve memnunun diyebilirim. Devam edeceğim silah konusunda aslında katanaları gerçek hayatta da çok sevdiğim için katana oynayasım var ancak izlediğim bir Dark Souls guide videosunda erken oyunda Zweihander aldırıp yükselttiriyordu. Şimdi de +6ya kadar çıkarmış durumdayım. Zweihander'dan devam ederim yüksek ihtimalle.

Eğer katana kullanacaksan yanlış bir yol izlemişsin diyebilirim, çünkü Katana'ların hepsi (DS1 için konuşuyorum) DEX ile güçleniyor, erken oyuna daha güçlü başlamak için Katana'ları efektif kullanabilme şansını hiçe atmışsın gibi duruyor. Grind yaparak toparlayabilme şansın her zaman olacak ancak istatistik sıfırlama şansın yok ilk Dark Souls'da.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…