İlk iş mahkemeye başvurmanız gerekiyor. Nüfus müdürlüğü bu işlerle direkt ilgilenmiyor çünkü soyadı değişikliği resmi olarak hâkim kararıyla yapılıyor. Bulunduğunuz yerdeki asliye hukuk mahkemesi'ne gidip “soyadı değiştirme davası” açmanız lazım. Gerekçeniz de mantıklı olmalı; mesela soyadınız dalga geçilecek bir şeyse, yanlış yazıldıysa, aileyle bağınız koptuysa ya da sizi rahatsız ediyorsa bu kabul edilebilir nedenler arasında. Dilekçeyi yazarken düzgün bir dille neden değiştirmek istediğinizi açıklıyorsunuz.
Dava süreci çok uzun sürmüyor genelde, hâkim karar veriyor ve eğer kabul edilirse, karar nüfus müdürlüğüne gönderiliyor. Oradan da soyadınız resmen değişmiş oluyor. Ama tabii, bu iş bitince banka, okul, SGK gibi yerlerdeki bilgilerinizi de güncellemeniz gerekiyor. Bir de 1 defaya mahsus, e-Devlet üzerinden gerekçesiz şekilde, direkt nüfus müdürlüğü onayıyla soyadı düzeltme imkânı var ama bu sadece yazım yanlışı ya da açık saçma bir soyad için geçerli. Onun dışında yol mahkeme.
İki isimden birini kaldırmak istiyorsanız, bu da soyadı değişikliği gibi mahkeme işi. Nüfus müdürlüğüne gidip Ben ismimi sevmiyorum deyince hemen silemiyorlar maalesef. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dilekçeyle başvuruyorsunuz, "ad değişikliği davası" açıyorsunuz. Diyelim ki adınız Mehmet Ali ve Ali kısmını istemiyorsunuz. Gerekçeniz olacak: mesela karışıklık yaratıyor, kimse öyle çağırmıyor, resmi işlemlerde sorun oluyor gibi mantıklı sebepler gösteriyorsunuz.Pekii hocam 2 isimden birini kaldırma nasıl oluyor aynı şekilde mi o da.
İki isimden birini kaldırmak istiyorsanız, bu da soyadı değişikliği gibi mahkeme işi. Nüfus müdürlüğüne gidip ben ismimi sevmiyorum deyince hemen silemiyorlar maalesef. Asliye hukuk mahkemesi'ne dilekçeyle başvuruyorsunuz, "ad değişikliği davası" açıyorsunuz. Diyelim ki adınız Mehmet Ali ve Ali kısmını istemiyorsunuz. Gerekçeniz olacak: Mesela karışıklık yaratıyor, kimse öyle çağırmıyor, resmi işlemlerde sorun oluyor gibi mantıklı sebepler gösteriyorsunuz.
Hâkim baktı, mantıklı buldu, hop kararı verir. Sonra o karar nüfusa gidiyor, sistemde değişiyor. Yeni kimlik vs. alırken de tek isimli oluyorsunuz artık. Ama unutmadan söyleyelim: e-Devlet'te 1 kezliğine ad, soyad düzeltme imkânı var ama bu sadece yazım hatası gibi durumlar için geçerli. İsim kaldırmak gibi büyük değişiklikler için yine mahkeme şart, öyle pat diye silinemiyor maalesef.
Rica ederim.Teşekkürler hocam cevap için.
Sağolun. Yani süreç uzun sürmüyo 1 2 hafta içinde mi açıklanıyor birde dava ücreti fiyatı uygun fiyatlardamıRica ederim.
Rica ederim. Şimdi bu soyisim değiştirme davası öyle aylarca sürmüyor, genelde 1-2 duruşmada biter, yani 2-3 haftaya sonuç gelir çoğu zaman. Mahkemeye başvuruyorsunuz, dilekçeyi veriyorsunuz, hâkim neden değiştirmek istiyorsun? diye soruyor, gerekçen mantıklıysa hemen onaylıyor. Ücret kısmına gelirsek, dava açarken harç + gider olarak 700-800 lira civarı bi masraf çıkar, çok uçuk değil yani. Avukatsız da halledilir, dilekçeyi düzgün yazmak yeterli. Yani korkulacak iş değil, cebinizi de yakmaz. Ama tanıdığınız bir avukat varsa ona da danışın derim. Çünkü ben en son 4 yıl önce isim ve soyisim değiştirmiştim. Belki yönetmelik değiştirmiştir.Sağolun. Yani süreç uzun sürmüyo 1 2 hafta içinde mi açıklanıyor birde dava ücreti fiyatı uygun fiyatlardamı
Hepsi tamamdır son sorular dilekçe kağıt veriyorlarmı başvuracağımız yerde yoksa biz mi götürüyoruz fiyat da tamam mesele direkt soy isim değişikliği ve kimlik kartı yeni Soyisimli olarak değiştiriyormu.Rica ederim. Şimdi bu soyisim değiştirme davası öyle aylarca sürmüyor, genelde 1-2 duruşmada biter, yani 2-3 haftaya sonuç gelir çoğu zaman. Mahkemeye başvuruyorsunuz, dilekçeyi veriyorsunuz, hâkim neden değiştirmek istiyorsun? diye soruyor, gerekçen mantıklıysa hemen onaylıyor. Ücret kısmına gelirsek, dava açarken harç + gider olarak 700-800 lira civarı bi masraf çıkar, çok uçuk değil yani. Avukatsız da halledilir, dilekçeyi düzgün yazmak yeterli. Yani korkulacak iş değil, cebinizi de yakmaz. Ama tanıdığınız bir avukat varsa ona da danışın derim. Çünkü ben en son 4 yıl önce isim ve soyisim değiştirmiştim. Belki yönetmelik değiştirmiştir.
Orada dilekçe kağıdını genelde onlar veriyor ama yine de yanınızda boş bir A4 götürseniz fena olmaz, ne olur ne olmaz. Dilekçeyi orada dolduruyorsunuz, sebebinizi falan yazıyorsunuz. Yeni kimlik çıkarma ücreti var o da 130-150 lira civarı bir şey sanırım. Mahkeme kararıyla soyad değişikliği yaptıysanız, direkt olarak sistemde yeni soyadınıza geçiyorlar ve yeni kimliğiniz de artık o soyisimle veriliyor. Yani eski soyadıyla işiniz tamamen bitiyor, yeni soyadıyla devam ediyorsunuz.Hepsi tamamdır son sorular dilekçe kağıt veriyorlarmı başvuracağımız yerde yoksa biz mi götürüyoruz fiyat da tamam mesele direkt soy isim değişikliği ve kimlik kartı yeni Soyisimli olarak değiştiriyormu.