Merhaba arkadaşlar. Speedtest üzerinden bir hız testi yapmak istedim ve yeni bir özellik gördüm. Normalde Speedtest ile hız testi yaptığınızda ping değeri ölçülür ve bu işlem esnasında sadece ping atılır. Eski Speedtest görüntüleri şu şekilde oluyordu;
Gördüğünüz gibi 10 ms ping görünüyor. Fakat bu değer tamamen boşta ölçülmüş bir değer. Yani tam hızda indirme veya tam hızda yükleme yapılırken ölçülmüş bir değer değil.
Birçok kullanıcı da canlı yayın açtığında ping değerinin arttığına dair konu açıyordu. Hatta 8 Mbps upload hızı olup 3-4 Mbps bitrate verdikleri halde ping değerinin arttığını söyleyenler var.
İşte bu durumu artık Speedtest ölçebiliyor. Speedtest'in yaptığı yeni değişiklik sonrası durum şu şekilde oldu;
Gördüğünüz gibi artık 3 farklı ping değeri mevcut.
İlk değer eski ping sisteminde gördüğümüz ping değeri ile aynı. Yani boştaki ping değeri. Resimdeki hız testinde bu değer 11 ms.
İkinci değer tam hızda indirme esnasındaki ping değeri. Bu değer tam hızda bir indirme yapmaya başladığınızda oyun veya diğer uygulamalarda alacağınız ping değerini gösteriyor. Mesela oyun oynarken arkadan Steam üzerinden oyun indiriyorsunuz. Bu durumda alacağınız ping değeri ile ilgili fikir veriyor. Tam olarak o değeri göstermese de fikir edinmenizi sağlıyor. Bu değer resimdeki hız testinde 51 ms. Yani indirme yaparken ping bir miktar artacak.
Üçüncü değer ise tam hızda yükleme yapılırken alacağınız ping değerini gösteriyor. Mesela Twitch, YouTube veya Instagram'da canlı yayın açtığınızda, Discord'da ekran paylaştığınızda, Instagram/YouTube/Facebook/Snapchat/WhatsApp gibi platformlarda resim veya video paylaşırken alacağınız ping değeri hakkında fikir edinmenizi sağlıyor. İşte bu değerin çok yüksek olması demek canlı yayın açarken pinginizin uçacak olması demektir. Resimdeki hız testinde bu değer 15 ms, yani boştaki ping değerinden sadece 4 ms fazla. Bu da oyun oynarken rahatlıkla canlı yayın açılabileceğini gösteriyor.
Her iki testi de aktif olarak kullandığım Netspeed 75 Mbps VDSL hattım ile yaptım.
Sizce bu özellik nasıl olmuş? Ayrıca siz de Speedtest üzerinden hız testi yapıp ekran görüntülerini paylaşırsanız güzel olur. En azından bu bahsettiğim 2 ek ping değerinin sizde ne durumda olduğunu görmüş olurum.