Her ne kadar ara vererek yapmış olsam da toplamda 1,5-2 yıl kadar hemen hemen her çeşit antrenman programını yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim, eğer beslenmesi bir insanın düzgün değilse değil supplement, steroid kullansa yine gelişemez. Yani antrenman programı tabi ki önemli ama şöyle bir durum var ben mesela en iyi gelişimi Split program uygularken aldım. 59 kilodan 72 kiloya kadar çıktım. Fullbody antrenmanı da uyguladım yaklaşık 6 ay kadar, ona da 62 kilo civarın da başlamıştım. 68 kiloya kadar çıkmıştım en fazla, ama tabi daha fazla çıkamama sebebim beslenmeden dolayıydı.
Neyse bu iki antrenman programı arasında bana göre tek fark, birinde çok daha güçlü oluyorsun(Fullbody'de). Birinde daha çok keyif alıp(bana göre) daha pump'lı bir şekilde dolaşıyorsun. Yani uzun lafın kısası bence her ikisi de hiç yoktan kat ve kat iyidir, ama sağlık için bana split(Yani bölgesel) antrenman programı daha mantıklı geliyor. Çünkü Fullbody'de ağırlıklar belirli bir düzeye ulaştığında gerçekten işin boyutu değişiyor. Hem çok daha fazla yoruluyorsunuz hem de en ufak hatada büyük sakatlıklara yol açma ihtimaliniz var.
Neyse bunlar benim kendi tecrübelerim, herhangi bir kaynağa başvurmadan yazıyorum. Onun için belki çok yanlış düşünüyor olabilirim, ama bence insan hangisinden keyif alıyorsa onu yapmalı. Sonuçta sporu eziyete dönüştürmenin bir mantığı yok.