İnceleme Spoilersız Stardew Valley

majoauditore

Decipat
Makaleler
2
Yer
Floransa
Öncelikle okuyan, vakit harcayan herkese teşekkür ediyorum. Aktif olarak Steam ve Epic'den toplamda 900 saati devirdiğim bir oyun. Çoğu zamanı modlarla geçti ancak bu konuda modları atmayacağım. (eğer istenirse bütün modlarımı da incelediğim ve kurulumunu anlattığım şekilde de atabilirim.)

Stardew Valley nereden çıktı?
Oyun yapımcımız Eric Barone acayip bir harvest moon fanı. Gün geçtikçe harvest moon oyunlarının 3D olması ve oynanış zevkinden uzak şekilde piyasaya çıkması Eric Barone'yi kendi oyununu yapmaya itiyor. Eric bir bilgisayar mühendisliği okulu mezunu, hayat arkadaşı Amber Hageman ile aile evinde yaşıyorlar. Eric zaman zaman stadyumlarda sosisli satıyor ancak buradan gelen para onu tatmin etmiyor. Ancak hayat arkadaşı amber ise eric bütün zamanını oyunu geliştirmeye verebilsin diye bir tam ve bir yarı zamanlı olmak üzere iki işte birden çalışıyor. İlk başlarda oyunun adı Sprout valley olarak düşünüyor Eric mükemmelliyetçi birisi olduğundan tatmin olmuyor ve sürekli olarak kafasına esen yerleri değiştiriyor. Bir zaman ağaçların PNG'leri bazen de karakter tasarımları ve vadinin tasarımları. en sonunda Eric Stardew Valley isminde karar kılıyor.

Stardew Valley neden bu kadar ünlendi?
Stardew Valley
harvest moon fanları tarafından acayip derecede rağbet gördü bunun sebebi de oyunun pazarlaması ve yasal süreçlerini işletmek için Eric'in kapısını çalan ChuckleFish. Eric Stardew Valley için bir site açmış ve sürekli olarak güncelleme notlarını orada yayınlıyordu, yıllardır düzgün bir harvest Moon oyunu görmeyen fanlar da Eric'in oyunu çıkartması için adeta Stardew Valley'in kapısının önünde yatıyordu. Ve beklenen gün geldi. Şubat 2016 yılında Eric Stardew Valley projesini çıkarttı. Ancak Eric bu oyunu 10 yıllık bir sürede ve tek başına yapmıştı. Evet tek başına, müziklerinden karakterlerine ara sahnelerinden animasyonlarına her şeyi Eric tek başına yapmıştı.
Oyunu çıkarttıktan sonra Eric hiç beklemediği bir rağbet gördü sitede bile böyle değildi. Yıl 2024 verilerine göre oyun 41 Milyon adet satmış 2D çiftlik rpg oyunu için bu çok iyi bir başarı.

Gelelim
Stardew Valley İçerisine (Spoiler!!!)
Öncelikle hayatında hiç Stardew Valley nedir ne değildir görmemiş duymamışlar bu kısmı okumasın zaten çok kısa bahsedeceğim.

Stardew Valley'de Oyunun başında dedemiz ölmeden önce bize bir adet zarf veriyor ve bunu sadece Şehrin havasından yaşam şartlarından sıkıldığımızda açmamızı söylüyor. Biz Jojamart şirketinde çalışıyoruz. Joja günümüzdeki kapitalist şirketler gibi. Bir gün bundan sıkılıyoruz ve de çekmecemizi açıyoruz, dedemizin bize Yıldızçiyi Vadisinde bir adet çiftlik bıraktığını öğreniyoruz ve yola çıkıyoruz.

Stardew Valley Ne Tür Bir Oyundur?
Stardew Valley, Rol yapma Çiftçilik türünde bir oyundur. İstediğiniz sürece oynamanıza olanak sağlar. Stardew Valley Vanilla versiyonunda Oyunda etkileşime geçip arkadaşlık, dostluk, ilişki kurabileceğimiz 28 adet npc bulunuyor. Bunlardan Sadece 12 Tanesiyle evlenebiliyoruz. Oyunda eşcinsel evlilikte mümkün.

Gelelim Şimdi Asıl Oyun İncelemesine:

Grafikler:
Oyunun 2D olması herkesi içerisine çeken bir durum değil, ancak benim gibi oyunu hikayesi için oynayan kişilerin bayıldığı yapımlardan birisidir.
8/10

Müzikler:

Oyunun müziklerinin çoğu güzel, ancak oyunun müziklerini dinlediğimde çoğunlukla içimde bir stres durumu başlıyor nedenini bilemiyorum. Yaz ve Güz müzikleri benim Favorim.
7/10

Karakterler:

Oyundaki evlenebileceğimiz karakter sayısı yeterli düzeyde, 6 erkek ve 6 kadın karakterle evlenebiliyoruz. Ve bunlar gerçekten rpg bir oyunda olması gerektiği gibi. Birisi mutluyken birisi karamsar, birisi zenginken diğeri fakir. Daha da örnekler çoğaltılabilir. Tek sıkıldığım noktası oyunu benim gibi 900 saat oynarsanız vanilla versiyondaki karakterlerden ve sürekli tekrarlanan diyaloglardan sıkılırsınız. İlk defa oynayan birisi için oldukça yeterli.
9/10

Çiftlik Türleri:

Oyunda 1.6 Güncellemesi ile beraber 8 adet çiftlik bulunuyor. Oyun zevkinize Göre bunları seçebilirisiniz. Size bunları anlatayım.

Standart Çiftlik:

Standart Çiftliği genellikle oyunu ilk defa oynayanlara öneriyorum.

Bu haritadaki sürülebilir alan sayısı 3427'dir.
Bu haritanın çoğu hayvancılık ve çiftçilik için idealdir, dengeli bir deneyim sunar.

Müdahale edebileceğiniz oldukça fazla yer var.

Çiftliğe puanım: 9/10

Irmak Çiftliği:

Irmak Çiftliği genellikle oyunu bir kaç defa oynamış ve zorluk isteyen kişilere önerilir.

Bu haritanın çoğu su alanlarından oluşur, Balıkçılık ön plandadır.
Bu haritada sürülebilir alan sayısı 1578 karedir. Zorluğu orta seviyedir.

Haritanın dağınık olması düzen yapmayı zorlaştırır.
Çiftliğe puanım: 7/10

Orman Çiftliği:

Orman Çiftliği genellikle klasik çiftlik oynamaktan bıkmış, ancak diğer çiftlikler kadar da zorlamasın diye seçilen bir çiftliktir.

Bu haritada sürülebilir alan sayısı 1413 karedir. Ancak çoğu birleşiktir, düzen yapmak kolaydır.
Bu harita daha çok hayvancılık üzerinedir.

Haritanın küçük olması, düzen yapmayı sevmeyen ancak kötü görünmesin diyenler için uygundur.
Çiftliğe puanım: 10/10

Tepebaşı Çiftliği:

Tepebaşı Çiftliği genelde düzeni ikiye ayırmak isteyenler içindir. Sağ ve sol olmak üzere çiftlik ikiye ayrılır.

Bu haritada sürülebilir alan sayısı 1648 karedir.
Bu haritada madencilik ön plandadır, tepede bir alan vardır ve madencilik seviyenize bağlı olarak değerli cevherler çıkar. Dengeli deneyim sunar.

Haritanın ortadan ikiye ayrılması düzen olarak kolaylık getirse de uçurumların olması tarım alanını kısıtlar.
Çiftliğe puanım: 6/10

Yaban Çiftliği

Yaban Çiftliği ne kadar dengeli bir deneyim de sunsa geceleri çiftlikte canavarlar doğduğundan dolayı başlangıçta önermem.

Bu haritada sürülebilir alan sayısı 2131 karedir.

Oynanış zevklidir, speedruncılar tercih eder.
Çiftliğe puanım: 4/10

Dört Köşe Çiftliği:

Dört Köşe Çiftliği, co-op oynayan oyuncular için müthiştir. Arkadaşlarla oynamak için tercih edilecek en güzel çiftliktir. Ancak sadece arkadaşlarıyla oynayacak oyuncular da tercih etmeye bilir, düzen yapmakta zorluk çekenlere de önerimdir. Mesela bir yer Çiftlik, diğeri Tarım gibi.

Bu haritada sürülebilir alan sayısı 2952'dir.
Arkadaşlarla oynanacak en mantıklı Çiftliktir.

Oynaması, düzen yapması kolay bir çiftlik.
Çiftliğe puanım: 7/10

Sahil Çiftliği

Sahil Çiftliği, oynaması en zor çiftliktir. Tarım alanı çok kısıtlıdır, sürülebilir alanı fazla da olsa kumlar fıskiye ile sulanamaz.

Bu haritada sürülebilir alan sayısı 2700 ancak fıskiye ile sulanabilecek alan sayısı, 202 karodur.

En zor Çiftliktir. Düzen yapması, tarımı, hayvancılığı zordur.
Çiftliğe puanım: 1/10

Çayır Çiftliği:

Çayır Çiftliği, oyuna 1.6 güncellemesiyle eklenen tek Çiftliktir.
Hayvanların çok sevdiği çiğnenebilir mavi çimen'e sahiptir. Diğer çiftliklere nazaran oyun başında 15 saman ve 2 civcivle başlarsınız.

Bu haritada sürülebilir alan sayısı 2066'dır.

Oynanışı orta seviyedir. Düzen yapması kolay olmasa bile hayvancılığa en elverişli çiftliktir.
Çiftliğe puanım 8/10

SON:
Böylelikle bütün çiftlikleri de bitirdik. Yapması ve yazması biraz uzun sürdü ancak daha içime sinmeyen yerleri var, eğer rağbet görürse nasıl kolay para kazanılacağını ve başlangıç rehberi de yapabilirim. Modlarla oyunu nasıl değiştirdiğimi de gösteren bir rehber hazırlarım, size kalmış. Buraya kadar okuyan, geri dönüt yapan herkese teşekkür ediyorum.

Son düzenleme:

Hocam bende starew valley oynuyorum ama bilmediğim çok şey var muhtenelen. Böyle rehberlere devam ederseniz çok güzel olur bence. Emeğinize sağlık.

Elinize saglik cok tatli bir rehber olmus. Benim 140 saatim falan var. Daha bir şey yapilmaz diye dusunuyordum. 950 saatiniz varmis. Bilmedigim cok şey vardir size gore. Daha detayci ve bilgilendirici rehberler bekliyorum sizden.

Elinize saglik cok tatli bir rehber olmus. Benim 140 saatim falan var. Daha bir şey yapilmaz diye dusunuyordum. 950 saatiniz varmis. Bilmedigim cok şey vardir size gore. Daha detayci ve bilgilendirici rehberler bekliyorum sizden.

Teşekkür ediyorum, ağzınıza sağlık. İlk incelemem olduğu için olabildiğince sade oyunun nasıl ortaya geldiğini anlatayım dedim. Belirttiğim gibi rağbet görürse, devamı gelecek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…