Yanlış, Youtube'da orjinal kişinin haricin de, aynı şarkıyı neredeyse binlerce kişi yükler, ama Spotify'da asıl orjinal olarak yüklenir ve o şarkının orjinal sahibinin haricinde yükleyen kişi sayısı da bir elin parmağını geçmez.
Kendim müzikle ve masteringle ilgilenen birisi olarak cevaplarsam hayır değil. Klasik Mp3 sıkıştırma formatının çıkışına senin yaşın yetişir mi bilmiyorum. Benim ucundan yetişiyor. Yani demem o ki o kadar eski bir formattan bahsediyoruz. Lufs değerlerinden nasıl bahsederim bilmiyorum teknik anlamda ama illa ki bir cevap vereceksek, 320 kbps bir Mp3 dosyası 286 kbps bir AAC'ye denk. 320 kbps AAC formatını saymıyorum bile.
Bir de bir detay eklemek istiyorum. Apple Music'in ve Itunes'in belli başlı kuralları vardır. Limiter kullanımları gibi. Dijital distortion denilen olaylara, clippinglere izni yok Apple'ın. Yani kaliteyi bozabilecek herhangi bir şeyi kabul etmiyorlar. Bunları nereden biliyorum? Çünkü kendi parçalarımızı hazırlarken dikkat etmek zorundayız. Ama Spotify, Play Music gibi firmalarda buna gerek yok. At gitsin