SSD alınca nasıl format atılmalı?

woRtt

Hectopat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
Samsung 970 Evo Plus 1TB
Anakart
MSI Z370-A PRO
Herkese iyi sosyaller,

Halihazırda kullanmakta olduğum 1TB'lık HDD'min hızı yeterli gelmediğinden dolayı bir M.2 SSD almak istiyorum. Samsung 970 EVO Plus 1TB modelini almayı düşünüyorum. Windows'u SSD'ye kurup, HDD'yi de kullanmaya devam etmek, HDD'deki bilgileri formatlamak ve temiz kurulum yapmak istiyorum. Bunun için SSD'yi aldığım gibi bilgisayara takmam doğru mudur? UEFI Windows kurulumu aşamasında disk biçimlendirme işlemlerini nasıl yapmam gerekiyor? Nasıl bir yol izlemeliyim? Sıra sıra anlatabilirseniz çok memnun kalırım. Uyumsuz bir parça varsa belirtin. Teşekkürler.

• HDD: WD Blue 3, 5" 1TB.
  • Anakart: MSI Z370-A Pro.
  • Ekran kartı: ASUS GeForce GTX 1050 Ti Cerberus OC 4 GB.
  • İşlemci: Intel Core i7 8700.
  • RAM: G.Skill 16 GB (1x16 GB) DDR4.

SSD: Samsung 970 EVO Plus 1TB

Son düzenleyen: Moderatör:
Normal HDD ile kurulum yapmaktan farkı yok, Windows bütün diskleri aynı şekilde yönetir kullanıcı deneyimi açısından Windows herhangi bir farklılık oluşturmaz. Windows'u yüklerken normal bir şekilde biçimlendirip kurun özel bir şeye gerek yok.

Kuracağınız işletim sisteminin ISO dosyasını UEFI olarak USB Belleğe yazdırın. Daha sonra USB Belleği UEFI olarak BOOT edin. Kurulum adımlarında SSD ye kurulum yaparsınız. Başka ayar yapmanıza gerek yok.

Bir önyüklenebilir Windows kurulum USB'si hazırlayın. Hazırladığınız USB ile bilgisayarınızı boot edin. Kurulum esnasında size "Ne tür bir yükleme yapmak istiyorsunuz?" diye sorduğunda "Özel: Yalnızca Windows'u yükle (gelişmiş)" seçeneğini seçin. Sonra size "Windows'u nereye yüklemek istiyorsunuz?" diye soracaktır. Burada:

• HDD'nize ait tüm bölümleri biçimlendirebilirsiniz veya HDD'nize ait bölümleri sildikten sonra yeni bölüm yaratabilirsiniz.
  • Daha sonra taktığınız SSD ile yeni bölüm yaratıp SSD seçiliyken "Sonraki" butonuna basarak kurulumu başlatabilirsiniz.

SSD'ye yeni bölümü açtıktan sonra HDD'ye herhangi bir işlem yapmam gerekir mi? (Silme vs.) Yoksa direkt SSD seçip sonraki dediğimde SSD'ye Windows kurulacak, HDD'deki Windows silinecek, HDD'deki dosyalar silinecek midir?

Durum şöyle, benim şu an kullandığım HDD 2 bölümlü C ve D istediğim şu, yeni SSD'yi aldığımda HDD'yi tek parça halinde kullanmak istiyorum yani SSD C ise HDD D olsun. (ikisi de 1 TB olsun) HDD'deki Windows'u ve dosyaları silmek (formatlamak) ve SSD'ye Windows'u kurmak istiyorum.

SSD elime geçtikten sonra tam olarak ne yapmam gerekiyor? Bir format USB'si hazırlayacağım, fakat SSD'yi ne zaman takmalıyım? PC'yi kapatıp SSD'yi taktıktan sonra flashı takıp bilgisayarı başlatıp işlemlere başlasam olur mu? Boot sekmesini açtım diyelim. Oradan UEFI'li yazan flashı seçtim. Temiz kurulum falan geçtim oraları, disk biçimlendirme yerine geldim. Orada tam olarak ne yapmam gerekiyor? Sorum bu.

Sorunları hallettim.

Format kadar kolay bir şey yokmuş zaten, biçimlendirme kısmında silinebilen her şeyi silip devam et dedim. Pc açıldıktan sonra hddyi görmedi sadece c vardı, arama yerinden sabit disk bölümleri oluştur ve biçimlendirden hddyi biçimlendir dedim ve 1 tb olarak seçtiğimde c ve d iki ayrı disk oldu. Onun dışında termal macun almıştım. Ekran kartına ve işlemciye uyguladım. Pc fanlarını ve kasanın içini genel olarak temizledim. Termal macun uygulamasından sonra ısılar düşmedi. Ekran kartı için afterburner programını kurdum programdaki varsayılan fan ayarlarını yaptım. Normalde 60 derecenin üstüne çıkmasını bekleyen fanlar ısıya göre dönmeye başladı ve ekran kartının ısı problemini çözdüm. Şu anda boşta 36 derece. Fakat işlemci için son kasayı açışımda termal macunu sildim tekrar ince bi şekilde sürdüm stok fanı doğru oturtamamışım sanırım bu sefer tam bir şekilde oturttum (termal macun mx4 teknobiyotikten alındı). Benim işlemcim normalde 4.20 ghzde çalışıyor ve ısısı boşta 40 derecenin hafif üstlerinde geziyor. Bende güç ayarlarından işlemci güç yönetiminden en yüksek işlemci durumunu 100den 99a çektim ve ghz 3e düştü. Isı ise boşta 38-40 derece civarı geziyor. Valorantta 50lerde. Sanırım stok fandan dolayı böyle. Şimdilik idare edeceğim. Yardımcı olan herkese teşekkürler.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…