SSD okuma yazma hızı düşük

Wnairz

Kilopat
Makaleler
1
SSD veya HDD modeli
MSI M450 500GB
Anakart
B460M PRO
Merhaba. MSI SPATIUM M450 500GB (3600 MB okuma / 2300 MB yazma) M.2 SSD kullanıyorum. Alalı tam olarak 5 gün oluyor. Test amaçlı CrystalDiskMark programını indirdim ve diskin vadettiği değerlerin çok altında değerler aldığımı fark ettim. Sebebi ne olabilir veya bir çözümü var mıdır? Sizce iade/değişime göndermeli miyim?

1721956508575.png

Bir dahaki sefere test yapacağında şunlara dikkat eder misin?

1- SSD üzerinde kırpma işlemi yap. Disk birleştirici üzerinden yapılır.
(Başlat menüsü arama kutusunda "Sürücüleri Birleştir ve İyileştir" olarak çıkar)

2- SSD'ye veri yazılmadan çalışabileceği bir süre tanı(örn. boşta yarım saat bırak). Eğer SLC önbelleği dolduysa bunu boşaltıp NAND kısmına aktarması için fırsatı olsun.

3- Testi yaptığın CDM programında;
Ayarlar -> NVMe SSD
işaretle.

4- Test sayısını azaltabilirsin. Ancak test verisi miktarı çok az. Bu olumsuz etkileyebilir.
Sınama sayısı: 3 -> 1
Sınama verisi: 2GiB -> 4GiB (en az)

Bunları yapınca yazma hızı olması gereken yere çıkar diye düşünüyorum.

Bir dahaki sefere test yapacağında şunlara dikkat eder misin?

1- SSD üzerinde kırpma işlemi yap. Disk birleştirici üzerinden yapılır.
(Başlat menüsü arama kutusunda "sürücüleri birleştir ve iyileştir" olarak çıkar)

2- SSD'ye veri yazılmadan çalışabileceği bir süre tanı(örneğin. Boşta yarım saat bırak). Eğer SLC önbelleği dolduysa bunu boşaltıp NAND kısmına aktarması için fırsatı olsun.

3- testi yaptığın cdm programında;
Ayarlar -> NVMe SSD.
İşaretle.

4- test sayısını azaltabilirsin. Ancak test verisi miktarı çok az. Bu olumsuz etkileyebilir.
Sınama sayısı: 3 -> 1
Sınama verisi: 2gib -> 4gib (en az)

Bunları yapınca yazma hızı olması gereken yere çıkar diye düşünüyorum.

1721986953493.png

Sistemi yaklaşık 8 saat kapalı bıraktıktan sonra açar açmaz yaptığım test.

1721991021375.png

Durup dururken yaptığım testte de tam olarak böyle çıktı sonuçlar. Anlayamadım vallahi.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 2264784

Sistemi yaklaşık 8 saat kapalı bıraktıktan sonra açar açmaz yaptığım test.

Eki Görüntüle 2264850

Durup dururken yaptığım testte de tam olarak böyle çıktı sonuçlar. Anlayamadım vallahi.
Yukarıda yazdığım üzere biraz boşta beklemesi lazım. Kapalı olması önemli değil. Açık ama yükaltında olmaması lazım. Önbelleği dolmuş SSD'nin üzerindeki yük kalkınca kendi içinde yavaş yavaş orayı boşaltıyor. Düşük seviye modellerde SLC önbelleği kapasitesi az olabilir, orayı boşaltması uzun sürebilir. Yapacak bir şey yok. Dua et post-SLC hızı çok düşük değil. 650 MB/s halen çok iyi. Benim 20 MB/s hıza düşen SSD kullanmışlığım var.

Yukarıda yazdığım üzere biraz boşta beklemesi lazım. Kapalı olması önemli değil. Açık ama yükaltında olmaması lazım. Önbelleği dolmuş SSD'nin üzerindeki yük kalkınca kendi içinde yavaş yavaş orayı boşaltıyor. Düşük seviye modellerde SLC önbelleği kapasitesi az olabilir, orayı boşaltması uzun sürebilir. Yapacak bir şey yok. Dua et post-SLC hızı çok düşük değil. 650 MB/s halen çok iyi. Benim 20 MB/s hıza düşen SSD kullanmışlığım var.

Peki sizce normal mi bu durum? Garantiye göndermeli miyim?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı