SSD ve HDD'ler arasında ne kadar hız farkı var?

aliefe45

Femtopat
Kinston 240GB SSD ve WD 1TB HDD. Kötü bir SSD'ye sahiptim ve bozuldu. Bende yukarıda yazdığım 1TB HDD bulunmakta. Bu HDD'yi C diski olarak kullansam bilgisayar yavaşlar mı veya sadece indirme yükleme hızı yavaşlıyorsa ne kadar yavaşlar? Sizce 1TB HDD'yi kullanmak yerine para harcayıp o SSD'yi almak daha mı mantıklı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Kinston 240GB SSD ve WD 1TB HDD. Kötü bir SSD'ye sahiptim ve bozuldu. Bende yukarıda yazdığım 1TB HDD bulunmakta. Bu HDD'yi C diski olarak kullansam bilgisayar yavaşlar mı veya sadece indirme yükleme hızı yavaşlıyorsa ne kadar yavaşlar? Sizce 1TB HDD'yi kullanmak yerine para harcayıp o SSD'yi almak daha mı mantıklı?

Ciddi fark oluşturabilir. Kullandığınız HDD ne kadar sağlıklı veya performanslı çalıştığını bilmiyoruz. Zaten performanslı çalışsa bile çalışacağı maksimum değer SSD yarısı kadar olmaz. O sebeple SSD almanda yarar var. Alırken DRAM sahip ve kaliteli SSD almanı öneririm. Bütçe nedir?

Anakartınız sata kaç? Eğer sata 3 ise baya baya fark oluşuyor 128gb ssd alın windowsu ona kurarsınız dosyaları hdd kaydedersiniz

SSD'lerin okuma hızı yüksektir (markadan markaya değişir) bu da siz dosya aktarırken veya silerken bilgisayarı ve oyunlarınızı açarken çok iyi bir performans sağlar tavsiyem SSD alın.

Öncelikle hafif teknik terimlerle başlayalım.
Ortalama;
HDD: 150Mb/sn
SATA SSD: 600Mb/sn
M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD: 3500Mb/sn
M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD: 7000Mb/sn

Soruya gelirsek en iyi ihtimalle disk hızı en az 3-4 katı yavaşlar :D

Şöyle ki piyasadaki en ucuz SSD bile en pahalı HDD'den daha hızlı işlem yapar. SATA ve M.2 arasındaki farkı gündelik bir kullanıcıysanız hissetmezsiniz ancak özellikle Windows 10/11 kullanıyorsanız söz konusu işletim sistemleri bana göre HDD'yle işkence gibi.

Tavsiyem düşük alanlı da olsa SSD almanız.

Hocam herhangi bir konuda da olsa her türlü HDD dezavantaj örnek vereyim, kendim 2TB HDD aldım. SSD üzerine kurulu Windows var fakat ek alan olsun diye ucuza kaçtım HDD aldım. Keşke 2TB değil 1TB SSD alsaymışım, pişman oldum. Bad sector olayı oluyor, kafa çarpma, ses sorunu, yazma/okuma yavaşlığı, yani eğer bütçeniz yetiyorsa kesin olarak SSD her konuda üstün.

Hocam herhangi bir konuda da olsa her türlü HDD dezavantaj örnek vereyim, kendim 2TB HDD aldım. SSD üzerine kurulu Windows var fakat ek alan olsun diye ucuza kaçtım HDD aldım. Keşke 2TB değil 1TB SSD alsaymışım, pişman oldum. Bad sector olayı oluyor, kafa çarpma, ses sorunu, yazma/okuma yavaşlığı, yani eğer bütçeniz yetiyorsa kesin olarak SSD her konuda üstün.
SSD'lerin yaygınlaşmasının - daha doğrusu daha da fazla yaygınlaşmasının - önündeki en büyük engel Client SSD'lerin fiyat gereği çok yüksek kapasitelere çıkamaması.

2TB SSD aldım ancak oyun arşivim için yetmedi tabi ki, şimdi 4TB SSD alsam en az 7.000-8.000₺'yi gözden çıkarmam gerek. İleride umarım ucuzlar diye umuyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı