SSD'deki silinen veriler geri getirilebilir mi?

815897

Centipat
Bilgisayarımı satmayı düşünüyorum ama SSD'nin içindeki verilerin geri getirilebilme olasılığı var mı?
Varsa bile bunu engellemenin yolu var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Üçüncü parti yazılımlar ile SSD'deki silinen veriler okunabilmektedir.
Temiz format attıysanız satacağınız adam MİT müsteşarı değilse getirilmez, getiriliyorsa da uğraşmaz, merak etmeyin. Zaten bu kadar gizli ne saklıyor olabilirsiniz?

Temiz format attıysanız satacağınız adam MİT müsteşarı değilse getirilmez, getiriliyorsa da uğraşmaz, merak etmeyin. Zaten bu kadar gizli ne saklıyor olabilirsiniz?

Veri gizliliğini önemsemek gayet normal bir durum. Bir şey saklanmasına gerek yok.

Bilgisayarımı satmayı düşünüyorum ama SSD'nin içindeki verilerin geri getirilebilme olasılığı var mı?
Varsa bile bunu engellemenin yolu var mı?

Konuya gelirsek. Bilgisayardaki bütün verileri silmek için USB'nize bir Linux dağıtımı kurup daha sonrasında bütün diski silebilirsiniz. Sildikten sonra diskinizin içindeki verileri tamamen silmek için diske "0" verileri yazmak için şu komutu kullanabilirsiniz:

Bash:
# /dev/XXX burada diskiniz olacak.
# Eğer bu yöntemi yapmaya karar verirseniz yardımcı olacağım.
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/XXX bs=1G count={Diskin GB cinsinden tam boyutu, eğer ondalıklı ise bir üst basamağa yuvarlayın. Mesela 229.9 -> 230, 236.5 -> 237} status=progress

Bu işlem diskinizi tamamen 0 verisi ile doldurur ve verilerin kurtarılması tamamen imkansız hâle gelir.

Son düzenleme:
Şu videoyu izlemeni ve aşağıda ki yorumu okumanı tavsiye ederim öncelikle.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Silinen veriler bir çeşit büyük bir çöplükte toplanıyor gibi düşünmek doğru olur bence. :d veriyi bu çöplükten geri kurtarılabilir ama kolay da değil. Fotoğraf video gibi dosyaların geri getirilmesi daha kolay. Geri getirme programları ile yapılabiliyor.

Verilerin silinmesinin en basit yolu diski sıfırladıktan sonra üzerine veri yazmaktır. Satmadan önce sıfırlayın. Ardından büyük boyutlu bir dosyayı tamamen dolduracak şekilde diske yazdırın. Kolay kolay eski verileri kurtaramazlar...

Veri mahremiyetine önem veriyorum efendim ve ayrıca veri geri getirmek için MİT’ten biri olmasına gerek yok bunun farkındasınızdır umarım.

konuya yanıt veren herkese teşekkürler.
Verdiğiniz bilgiler işime mutlaka yarayacaktır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı