SSD belli bir doluluktan sonra işlevini yerine getiremiyor. Tam hatırlamamakla birlikte Dosya kopyalama, yürütme gibi arka plan işlerini yaparken belli bir boyut altında bunları yapamıyor ve hızı doğal olarak düşüyor. En azından böyle hatırlıyorum.
En az 40 GB boş bırakmanızı öneririm. İhtiyacınız varsa 30 GB'a kadar düşürebilirsiniz. 20 GB aşağısına düşmesini hiç tavsiye etmem. Diskinizi temizlemek için öneri söyleyeceğim.
Çalıştırı aç ve tek tek bunları yazıp gir, içerisinde bulunan hepsini sil.
Kod:
%temp%
temp.
prefetch (Uzun zaman boyunca temizlemediysen sil.)
recent
Sistem geri yüklemenin geçmişini silebilirsin.
Windows'un arama yerine geçici dosyalar yaz ve gir. İndirilenler önemliyse, indirilenler hariç hepsini temizlemeni öneririm. Zira, eski Windows Update falan yer kaplayabiliyor.
Diğer temizlemeyi PureRa ile yapabilirsin. Gayet iyi programdır, hafiftir.
Removes files from your computer that other mainstream cleaning programs tend to oversee....
m.majorgeeks.com
Kayıt defteri temizliği için Wise registry cleaner öneririm. Bu dediklerimi, program ile yapmak istersen Wise Care 365 kullanabilirsin. PureRa'dan daha fazla özelliği var, daha gelişmiş.
Samsung 970 EVO Plus 1TB var bende. Şu an hepsi neredeyse dolu. 50GB boş yeri var. Hız testi yapınca 3280-3126 hız çıkıyor. Normalde yaklaşık 3500-3300 çıkması lazım. Dolu olduğu için performansı biraz düşmüş. Dolu olmadığı zaman hız testi yapınca 3528-3285 çıkıyor. Yani buna göre en az %20 boş yer bırakmak gerekiyor performans kaybı yaşamamak için. Ben Samsung için konuştum ama diğer SSD'ler de hemen hemen aynıdır.
Bildiğim kadarıyla depolama alanından herhangi bir dosya silindiğinde, aslında diskten silinmiyor sadece "kullanılabilir alan" olarak işaretleniyor. Üstüne yeni bir veri yazılacağı zaman ise eski verinin üstüne yazılıyor. Bu durum HDD için herhangi bir performans kaybı sağlamasa da SSD'ler eski verinin üstüne yeni veri yazamıyor. Bunun eksikliğini gidermek için TRIM diye bir özellik kullanılmakta. TRIM özelliği aktifken yine de dolu olan SSD yavaşlar mı, o konuda bir bilgim yok.
Komut istemi üzerinden aktif olup olmadığı kontrol edilebilir.