Staja Başlayacaklar İçin Tavsiyeler

Makaleler
15
Yer
Türkiye
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
--[Ekran Kartı]: GIGABYTE Radeon RX 6600 EAGLE 8 GB
--[İşlemci]: AMD Ryzen 5500
--[RAM]: GoodRam 8GB IRDM PRO 3600MHz CL18 DDR4 [2x8]
--[Anakart]: GIGABYTE B450M K
--[NVMe SSD] Kingston NV2 1 TB

--[Monitör] Gigabyte G24F-2
--[Klavye-Mouse] Logitech MK120
--[Kulaklık] Corsair HS50 Pro

_
Meslek
Öğrenci
Sonunda staj zamanı geldi benim için. Stajla ilgili pek bir şey bilmiyorum ama yine de çok heyecanlıyım. Lisede staj yapmış kişiler acaba tecrübelerini paylaşabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Saygılı ol ama kendini kullandırtma. Mesela fabrika gibi bir yere gidersen ustandan hariç kimseden emir alma. Normal işçilerin dediklerini yapma. Eğer yapmaya başlarsan tepene çıkarlar. Ben birkaç kere yardım ettim baktım hep çağırıyor. Usta en son gelip onlara söylemişti. Ondan sonra kurtuldum

Daha sonra sakın kendini yorma. Yani işini yap ama öyle çok hızlı yapıp kendini yorma. Çünkü o iş bitse başka iş gelecek. Orada stajyer olduğun için yani dinlene dinlene çalışsan da bir şey demezler.

Daha sonra işe geç gitme. Arada bir elbet olur ama alışkanlık haline getirirsen kötü olur. Daha sonra maaş konusunda sıkıntı yaşarsan ustana söyle. O müdüre falan söyler. Büyük ihtimal ilk başlarda utanırsın. Ustan halleder. Ben maaş konusunda sıkıntı yaşamadım.

Bunlar haricinde bir şey yok. Saygılı ol ve kendini kullandırtma yeter. Eğer üniversite gibi planların yoksa o zaman biraz güzel çalış, eğer iyi çalışırsan sana orada kalman için teklif ederler. Mesela bana teklif ettiler. Aklında bulunsun. Bu işsizlikte staj iş bulmak için çok iyi bir yer. Yazın çalışmak istersen de staj yaptığın yerde kalabilirsin.

Belirtmeyi unutmuşum. Alanım bilişim. Kendimi kullandırtmama konusunda oldukça dikkat ederim. Açıkcası bir işi bitirmeden ya da fazlayken mola vermek bana ''zamanında bitirebilir miyim?'' diye şüphe veriyor ama iş bitince yerine yenisi gelicekse ağırdan almak bana uyar .

Bir yere geç gitme konusunda dikkatliyimdir. Sanırım yarım saat erken gitmek fena olmaz. Maaş konusunda sıkıntı yaşıyabileceğim hiç aklıma gelmemişti, ne gibi sıkıntılar çıkabilir sizce?

Yazın benim için yapıcak pek şey olmadığı için (asosyallik sorunuda üstüne biniyor ama iş yeri ortamında asosyallik sorunum olucağını sanmıyorum) yazın staja kalmak bana ilaç gibi gelir.

Teşekkürler.

Maaş konusunda sıkıntı yaşayabileceğim hiç aklıma gelmemişti, ne gibi sıkıntılar çıkabilir sizce?
Arada bir unutabilirler. Arkadaşımın maaşını bazen unutuyorlardı. Ustasına söylüyordu, o gidip onlara söyleyip akşama kadar maaşı geliyordu
Yani ufak tefek sorunlar. Muhasebeciye de gidebilirsiniz.

Yazın benim için yapacak pek şey olmadığı için (asosyallik sorunu da üstüne biniyor ama iş yeri ortamında asosyallik sorunum olacağını sanmıyorum) yazın staja kalmak bana ilaç gibi gelir.
O zaman sizin için iyi bir şey. İşe başladığınız ilk hafta ortam yabancı gelecektir. Mesela ben ilk gün çok heyecan yapmıştım. Ortama bakıyordum neler oluyor diye. Herkes bana bakıp, bu kim diye konuşuyorlardı. Bir hafta sonra geçer.

Mesela benim ortamım iyiydi. Erkeklerin yanına gidip muhabbet ediyordum. Yok böyle yok şöyle diye. Fakat en iyisi kadınların ortamı. Çok fazla dedikodu var ve dinlerken baya şaşıyordum bu bunu nasıl yapmış diye. Ben de bakın böyle böyle olmuş diye anlatıyordum

İşe başladıktan sonra asosyallik kalmaz merak etmeyin. Gayet iyi. Zaten bir sürü kişi gelip sizle konuşur. Biri gelip bir şey anlatır, o gider başkası anlatır

Stajda ortam güzel geçer. Sadece dediğim gibi ilk günler biraz fazla heyecan yapıyorsunuz. Sonradan alışıyorsunuz.

Bu arada yazın kalmaya karar verirseniz onlara gidip söylersiniz. Fakat zaten onlar sizden memnun kalırsa gelip söylerler. Kaldığınız zaman muhasebeye falan söyleyin ki asgari ücret almaya başlayın

Açıkçası bir işi bitirmeden ya da fazlayken mola vermek bana ''zamanında bitirebilir miyim?'' diye şüphe veriyor ama iş bitince yerine yenisi gelecekse ağırdan almak bana uyar .
Ben çalışmaya başladığımda çok hızlı yapıp işi bitirdim. Sonra serbest takılırım, dolaşırım diye düşünüyordum. Bir baktım daha ağır iş verdiler

Mola vermek dediğim de öyle ben çay içmeye gidiyorum gelince yaparım olayına girmeyin sakın. Ağır ağır yapın. Bazen işler gerçekten önemli oluyor. Eğer önemli işler gelirse biraz hızlı yaparsınız. Normal işlerde sakın kendinizi yorup, hızlı hızlı yapmayın.

Staj diye gitmemezlik yapma. Okul hocalarına tek tek onların bilgisi gidiyor. 10'dan fazla devamsızlık yapanı kara listeye almıştı bizim hocalar ve o kişilere iyi şeyler olmamıştı

Bunun dışında her şeyden önce büyüklerine saygılı, küçüklerine ( senden küçük olur mu bilmiyorum ) sevgili ol. Bir işi bilmeyebilirsin, çok iyi yapamazsın ama saygılı olursan, öğrenmeye çabalarsan karşındaki kişi de buna göre sana yardımcı olur.

Verilen işi en iyi şekilde yapmaya çalış. Staj, ne olacak diye savsaklama. Çalışkanlığını göster. İş bitsin de bir kahve içeyim, dinleneyim moduna girme. Yavaş yap ama düzgün yap. Kimse staj öğrencisinden hızlı bir iş beklemez zaten. Üst rütbelerine bunu gösterirsen sorun olmaz senin için. Bir de bu yaşlarda biraz fazla çalışacaksın, deneyim kazanacaksın ki ilerde kahve içecek mevkilere yükselesin. Bu sebeple işten kaçma, kendini de ezdirme ama

Son düzenleme:

Teşekkürler. Zaten işten kaytarmak pek bana göre değil çünkü evde bilgisayarın başına geçmekten başka bir şey yapmadığım için zaten sıkılıyorum .

Benden daha küçük olucağını sanmıyorum yaş olarak. Bide bilişim ile ilgili ne tür iş verebilirler?

Gittiğin yere göre seni çalıştırmaları çok değişebilir. Öncelikle saygılı olman gerek. Ama fazla alttan alırsa bu sefer seni çok kullanmaya çalışırlar. Her işlerini yaptırmaya falan. Eğer gittiğin yer kamu kurumuysa ve çalıştığın kişiler pek takmıyorsa zaten arada bir gidersin işe. Alabildiğin kadar izin alırsın. Ben bu sene yapmıştım staj. Bölümüm bilişimdi. Bizim sınıfın %80'i hiç bir iş yapmadan boş boş oturuyorlardı. Eğer bu yıl üniversiteye gitmeyi düşünüyorsan direk ders çalış hatta ders çalıştığını gören amirlerin bilerek sana iş yaptırmayacaklardır. Benim orada adam bana oda vermişti çok ses olur orada çalış vs diye. Çalıştığın yerdekilerle muhabbeti kurarsan zaten gerisi çok rahat gelir.

10. sınıfa geçicem bu dönem. Bunun dışında kısaca iş yerinde alttan al ama hayır demesinide bil diyorsunuz galiba.
[emoji846]

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…