Stajyer Olarak Beni İşe Alırlar mı?

Danzo

Hectopat
Herkese merhaba. Bilgisayar mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. 2. öğretim olduğum için bu sene yıl sonuna kadar bir şirkette çalışmak istiyorum. Şehrimde bulunan teknokente gidip gözüme kestirdiğim firmalarla konuşayım diyorum. Sizce stajyer olarak beni yanlarına alırlar mı yoksa herkes beni başından savar mı? Benim amacım tecrübe edinmek ve ileride iş hayatına atılmadan önce CV mi yavaştan doldurmak. Birkaç ilana baktım ve herkesin 3-5 yıl tecrübe istediğini gördüm. Bu yüzden çalışmak istiyorum. Sizlerden de birkaç tavsiye almak istiyorum. Gittiğim şirketlere ne demeliyim? Para meselesi şu an için önemli değil ister verirler ister vermezler. Ben bu konuyu açmayı düşünmüyorum ama maddi yönden kıvırmaya başlarlarsa para istemediğimi yalnızca tecrübe edinmek ve işi öğrenmek istediğimi söylemeyi düşünüyorum. Sizinde önerileriniz var ise lütfen paylaşın. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, çok doğru düşünmüşsünüz. Bu konuda öncelik ücret değil, tecrübe ve kendinizi geliştirmeniz lazım. Siz de aynı düşüncedesiniz zaten. Siz de benim gibi üşengeç olmayın. Girişken olun, bütün gereken firmalarla konuşun, kesin bir yerden başlarsınız diye düşünüyorum. Görüşme sırasında kendinizi iyi ifade ederseniz geri çevirmezler. Çevirirlerse de bir şey kaybetmezsiniz, bu da bir tecrübe.

Para meselesini konuşma. Çok kurumsal yerlerle zaten bu şekilde konuşamazsın. Konuşacağın yerler de alsa dahi para vermek istemez diye düşünüyorum. Tecrübe zaten parayla satın alınacak bir şey değil, git şansını dene. Olumlu olursa şu an kazandığın tecrübenin parasını ilerde kazanacaksın zaten.

Ben alanımın en iyi şirketinde staj yaptım. Kurumsal olduğu için para da aldım, güzel şartlar da. Parayı geçecek olursak tecrübe bakımından inanılmaz arşa çıktım.

Elektrik otomasyon firmasında çalışıyorum, stajyerler kapıya gelip stajyer alıyor musunuz diye soruyorlar, yani anladığım kadarı ile bu konuda okul yer belirleyici olmuyor. Fakat firmaya giriş sağlandıktan sonra dönem dönem hocaları gelip kontrol ediyorlar. Şu ana kadar yazdıklarım lise öğrencileri için geçerli fakat firma bir dönem üniversite öğrencileri de alıyordu. Yani isteyenin bir yüzü diyerek kapı kapı dolaşmanız sizden bir şey götürmeyecektir.
Stajyerlerin firmalarda tamamen ayakçı muamelesi gördüğünü, para verilsin yada verilmesin firmanın size katacaklarının, bu ayakçılık süresince siz ne kaparsanız o olacağını unutmayın.

Başvuruda filan çekingen olmayın. Dil konusunda ulusal alanda bir belgeniz var ise daha rahat ve zorlanmadan girersiniz. Hepsinde deneyin. Buna girerken güler yüzlü olmanız almanızı arttırır. Şahsen ben güler yüzlü olmayan birini kabul etmem. Sizler gibi tecrübeli işinde profesyonel olan kişilerin yaptıklarını görüp ve bende yapmak istiyorum demenin bence ihtimali arttırır.

Teknokentlerin çoğu içeri almıyor. Mail ile ulaşıp randevu alman lazım.

Ben savunma sanayiinde çalışıyorum. Bizim firmada okul ve ortalamaya bakılıyor. Başvurular da bitti maalesef.

Startup firmalarına mail at. Ama onlar haftada en az 2-3 gün gelmeni beklerler. 1 günü kimse almaz, tanıdık değilse.

Merhaba, ben de katılıyorum çok doğru düşünmüşsünüz. Ek olarak, çalışma yaptığınız veya ilgili olduğunuz alanda çalışan bir firma ile görüşün. Yazılım mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Yaptığım iş görüşmelerinde ilk olarak ekip şefiyle görüştüm. Bana hangi alanda ilgili olduğumu okulda ne tür dersler aldığımı sordu. Eğer kurumsal bir firmaysa zaten onların kendi prosedürleri oluyor. Sizi bu süreçte her türlü yönlendiriyorlar. Sizden beklenen özellikle insan kaynaklarına karşı çok rahat davranmanız. Yanlış anlaşılmasın burada demek istediğim saygısızlık değil. Kendinizden emin özgüvenli ve rahat bir şekilde size yöneltilen soruları cevaplayın. İnternette bu konuyla ilgili bir çok kaynak-tavsiye bulunmakta. İş görüşmesi yapmaya gideceğiniz firma hakkında önceden edindiğiniz bazı bilgiler olsun. Eğer sizin de sorularınız var ise bunları çekinmeden sorun. Kendinizi net bir şekilde ifade etmeye gayret edin.

Size sorulacak olan soruların tipleri genelde firmanın seviyesiyle değişiklik gösteriyor. Bu zamana kadar şunu biliyor musun bunu yaptın mı diye soran da oldu. Sınavlarını online veya yazılı bir şekilde yapan da. Sınavlarda genelde sıralama algoritmaları ön plana çıkabilir.

Konu hakkında bildiklerimi paylaşmak istedim. Umarım az da olsa katkım olur. Hayırlı olsun şimdiden.

Stajyer arıyor musunuz demek yerine mail adreslerini isteyip özgeçmiş göndermek daha iyi olacaktır. Özgeçmişim dolu değil ki diyeceksiniz ama işte olsun bazı kısımlar özellikle boş kalsın. Siz tüm meslek ve para beklentilerinizi oraya yerleştireceksiniz zaten. Böylece asıl işveren hönk olmadan inceleyecektir durumunuzu. En önemlisi de tecrübe edinmek için bile olsa işi kuralına göre yapmanız ilk artınız olacaktır. Kural demek disiplin demektir. Rastgele bir firmaya girip de işe başlayabilirsiniz ama bu rastgele firması bir gün size de rastgele davranabilir. O yüzden ilk seçeneği öneririm.

Amacım 1 gün değil 5 gün gitmek isterlerse 6 gün. Ben sadece çalışmak ve tecrübe edinmek istiyorum. Yılın sonuna kadar yani Haziran'a kadar çalışmak istiyorum.
Bende sizin dediğiniz gibi kendi alanımla ilgili firmalara gitmeyi planlıyorum. Gitmeden önce hepsini belirleyip tek tek ziyaret edeyim diyorum.
Mail ile ulaşıp randevu alman lazım.
Çoğu maillere cevap vermiyor. Spam olarak düşüyor. Geçen sene yani 2. Sınıfta yazın zorunlu staj vardı en az 50 firmaya mail attım sadece 2 yada 3 tanesi geri dönüş yaptı. Ben o yaz yani geçen yaz staj yapamadım. Bende bu sefer yüzyüze görüşmeyi düşünüyorum.
Stajyer arıyor musunuz
Bu şekilde bir giriş yapmayacağım zaten. Nerede okuduğumu, kaçıncı sınıf olduğumu, alanımın ne olduğunu söyleyerek kendimi geliştirmek istediğimi ve çalışmak istediğimi söyleyeceğim. Dediğim gibi mail yoluyla birşey olmadığını geçen dönem gördüm ben. Ama tavsiyenize uyup önce mail gönderip aradan bir kaç gün geçtikten sonra cevap gelmezse direkt olarak yanlarına gideceğim.

@Danzo konuyu hortlatıyorum k.b ama merakımdan soruyorum. Mail ile mi stajını buldun yoksa kendin bizzat oraya gidip mi buldun? Şu an ben de sıkıştım, mail atacaktım ama bu dediklerini görünce korktum dönmezlerse diye.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…