Stardew Valley incelemesi

Makaleler
1
Daha fazla  
Öncelikle bu oyun indie falan demeyin, bazı AAA oyunlardan daha fazla ilgi gördü çünkü. Stardew Valley dediğimiz oyun RPG türüyle sandbox türünün birleştirilmeye çalışılmasıyla yapılmış bir oyundur. Evet oyun RPG türü hatta sırf kendini tekrar eden monoton hikaye akışına ayak uydurmamız için oyuna 2'de uyuma zorunluluğu gibi saçma bir kural getirmişler, kaldı ki biraz uğraşılsa bu kural olmadan hem hikayeyi takip etmemiz hem de sandbox tarafından doğru düzgün yararlanmamız sağlanılabilir.

Oyun, RPG mekanikleriyle sandbox mekaniklerini birleştireyim derken ikisini de çöp etmiş. Sandbox tarafına geldiğimizde çoğu eşyanın yönünün değişmemesi mi dersin, ekipmanların kısıtlı olması ve yapı mekaniklerinin aşırı sığ olması mı dersin, çok fazla eksik var. RPG tarafına geldiğimizde ise karakterlerin verdiği görevleri yapmak dışında karakterlere doğru düzgün bir etkileşim yolumuzun olmaması, çoğu zaman yaptığımız şeylerin oyuna etki etmemesi, sandboxun zayıflığını hissettiriyor.

Bu arada oyunda hala çözülememiş çok ciddi, ilerlemenizi çöp eden buglar var, örneğin çok oyunculuda bir eşyayı aynı anda iki kişi kırarsa eşya klonlanıyor. Evet, bu Bug'ı keşfettikten sonra para kazanmanın zevki kaçıyor. Ya da örneğin seviyeleri olan kümesin kuluçka makinesi olan kısmı ilk seviyede boş, eğer o kısma bir mobilya koyup kümesi yükseltirseniz kuluçka makinesi gelmiyor, yok oluyor.

Bu oyundan zevk almak isteyen birisi daha önce sağlam bir sandbox ya da sağlam bir RPG oyunu oynamamış olmalı. Eğer karakterler ile ilişkinizi para kasıp hediye vererek geliştirmek size zevk veriyorsa, olay oyunda değil hayal gücünüzdedir. Oyunun güzel olarak sayabileceğim yanları balıkçılık ve sağdan soldan çıkan yumurtalar.

Hocam anladık Stardew Valley'i sevmiyorsunuz. Sürekli Stardew Valley'i gömüyorsun. Bir konu açsan yeterli değil mi sence de? Sürekli Stardew Valley kötü bir oyun diye konu açmanıza gerek yok. Bunun yerine öne çıkar kullansanız daha iyi olur. Evet dediğiniz bazı kötü yanları mevcut. Oynayacaksanız bunları göze alıp oynayın. Önemli olan zevk almak. Size hitap etmeli oyun. Şahsen severek oynadıgım bir oyundur kendisi. Sevmediğim unsurları da var. Yok değil. Fakat siz resmen muhalefet gibi konu açıyorsunuz.

Hocam anladık Stardew Valley'i sevmiyorsunuz. Sürekli Stardew Valley'i gömüyorsun. Bir konu açsan yeterli değil mi sence de? Sürekli Stardew Valley kötü bir oyun diye konu açmanıza gerek yok. Bunun yerine öne çıkar kullansanız daha iyi olur. Evet dediğiniz bazı kötü yanları mevcut. Oynayacaksanız bunları göze alıp oynayın. Önemli olan zevk almak. Size hitap etmeli oyun. Şahsen severek oynadıgım bir oyundur kendisi. Sevmediğim unsurları da var. Yok değil. Fakat siz resmen muhalefet gibi konu açıyorsunuz.

İncelemenizi kendinize saklayın lütfen.

@alasakarama alın hocam burada. Okumak istersiniz diye düşündüm.

Son düzenleme:

Dünyanın en iyi incelemesi.

İncelemenin tamamında oyun kötülenmiş, son bir cümlelik kısmı da güzel yanları: "Oyunun güzel olarak sayabileceğim yanları balıkçılık ve sağdan soldan çıkan yumurtalar."

Dünyanın en iyi incelemesi.

İncelemenin tamamında oyun kötülenmiş, son bir cümlelik kısmı da güzel yanları: "oyunun güzel olarak sayabileceğim yanları balıkçılık ve sağdan soldan çıkan yumurtalar."

Sebeplerini yazarak neden bu oyunun abartıldığını açıkladım, okuma yazman yok senin, dön ilkokula.

Ben etiketlemiştim zaten kendisini, çoğu kişi incelemenin kısa olmasından eleştirdi, uzunca eleştirdim açıklayarak, şimdi de neden iki konu açıyorsun diyorsunuz :D

@DirectX9 Hocam oyunu sevmemiş olabilirsiniz, önceden de dedim bunu. Gayet bu normal bir şey, herkes her şeyi sevmek zorunda değil. Fakat bunu belirtirken tavrınız yanlış. Sadece yermeye çalışarak fikrinizi belirtmeye çalışıyorsunuz sanki nefret ettiğiniz bir şeymiş gibi. Bir de oynayan oyunculara da laf atıyorsunuz: "Bu oyundan zevk almak isteyen birisi daha önce sağlam bir sandbox ya da sağlam bir RPG oyunu oynamamış olmalı." Herkes sizin gibi düşünmek zorunda değil. Ve oyunu yererken sanki düşüncelerinizi genel düşünceler öyleymiş gibi yansıtıyorsunuz.

Ve tamamen yermeye çalışarak fikrinizi belirtince dikkate alınacak bir şey olmaktan çıkıyor o artık. Herhangi bir şeyin tamamen negatif eleştirisini veya incelemesine okumak insana pek bir şey katmıyor. Her şeyin bir ayarı var. Burada da mesela sadece son 1 cümlesinde oyunda sevdiğiniz şeylere deyinmişsiniz. Genel olarak kötülemişsiniz, oyundaki diğer hiçbir şeyden bahsetmemişsiniz. Mesela hikayesi nasıl, müzikleri nasıl, sanat tasarımı nasıl, kaç saatlik bir tecrübe sunuyor vesaire böyle detaylar. Sinirinizi bozan yerlere değinmişsiniz sadece. İnceleme hiç mi görmediniz yani, yanlış anlamayın da inceleme böyle bir şey değil. Şunu da sonradan ekleyeyim düzenleyerek, ben de düzgün bir inceleme yazamam. Yazması zor bir şey çünkü ve tecrübem de yok ama yazılan inceleme okuması kolaydır, birçok insanın yazdığı incelemeyi, profesyonel veya amatör incelemeleri okudum.

Bana da okuma yazman yok falan demeyin. Gerek yok yani. Sizi de anlıyorum ama siz de beni anlayın. Bana böyle şeyler diyerek bir yere varamazsınız.

Sebeplerini yazarak neden bu oyunun abartıldığını açıkladım, okuma yazman yok senin, dön ilkokula.

Ben etiketlemiştim zaten kendisini, çoğu kişi incelemenin kısa olmasından eleştirdi, uzunca eleştirdim açıklayarak, şimdi de neden iki konu açıyorsun diyorsunuz :D

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı