Statik IP ping düşürüyorsa almayı düşünüyorum. Daha düşük ping deneyimi için kullanan varsa düşürüyor mu acaba? Bu arada Türk Telekom 50 Mbps VDSL2 kullanıyorum.
Hayır. Düşürmez. Statik IP adresinin tek farkı yerel ağda bilgisayarınızın aldığı IP adresini dhcp sunucusu (genelde modem) değil cihazın kendisinin belirlemesini sağlar.
Speedtest ile yapılan testler o anda yakınında bulunan bir servar a bağlanmasıdır arkadaşın büyük ihtimalle ondan dolayı düşük ping alabilir, speedtest ten uzak bir sunucuyu seçtiğinde pingi artacaktır. Özellikle statik ip de udp portu açarsanız servarla aranızda akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirirsiniz buda büyük bir fayda sağlar..Şöyle ki mantıken etkilememesi gerekiyor çünkü değişen tek şey modemi/routerı istediğin kadar yeniden başlat statik IP ile hep aynı adrese sahip olursun dinamik IP ile ise IP adresi değişir.
Şimdi iki örnek vereyim:
1- İzmir bölgesinde superonline kullanan ben CGNAT'a dahil olduğum için ve İzmir bölgesinde CGNAT cihazları tahminimce çok dandik konfigüre edildiği için FTTH altyapı ile 50km mesafede 20ms gibi saçma bir ping değerine sahibim. Eğer statik IP alırsam ISS'im beni CGNAT cihazlarına uğramadan direkt olarak internete çıkışımı veriyor bu sebeple de pingim önemli ölçüde düşüyor.
2- İstanbul'da Turknet kullanan başka bir arkadaşım da CGNAT'a dahil ama Speedtest.net ile test yaptığında İstanbul'daki sunuculara 3-5ms ping alıyor. Çünkü Turknet İstanbul'da CGNAT cihazlarını düzgün konfigüre etmiş.
Speedtest ile yapılan testler o anda yakınında bulunan bir servar a bağlanmasıdır arkadaşın büyük ihtimalle ondan dolayı düşük ping alabilir, Speedtest'ten uzak bir sunucuyu seçtiğinde pingi artacaktır. Özellikle statik IP de UDP portu açarsanız servarla aranızda akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirirsiniz bu da büyük bir fayda sağlar.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.