Stres testi yapmak sisteme zarar verir mi?

serhatzorlu45

Femtopat
Bugün artık kafamdaki bir tane daha saçma sapan soruyu kafamdan çıkartmak istiyorum.

2 Hafta önce bir sistem topladım:

Gigabyte B450M S2H anakart.
AMD Ryzen 5 2600X.
Zotac Gaming NVIDIA GeForce GTX 1650 Super.
G.Skill 8x2 3000 MHz CL16 RAM.
120 GB SATA 6 550/450 SSD.
Seagate Barracuda 1TB 7200RPM.
FSP 500 60 AHBC Power Supply.
Gametech 6x120 mm ARGB fan kasa.

Bu sistemin stabilitesini sağlamak, yüksek performanta çalışmasını sağlamak için çok fazla stress test yaptım. Gerek işlemciye, gerek ekran kartına, gerek disklere vs.

kullandığım programlar güvenilir programlara benziyor. (MSI Afterburner, AIDA64, FurMark, Prime95, OCTT, MSI kombustor, CPUID, CPU Temperature, AMD Ryzen Master vs.)

Yaptğım stress testleri, işlemci için toplam üç saattir. Bir stress testinde hiçbir zaman 10-15 dakikayı geçmedim. Grafik kartı için de aynı şekilde. Fakat bu testleri yaparken bazen işlemcide 105 dereceleri gördüğüm, bilgisayarın kendini resetlediği oldu fakat hepsi çözüldü ve sistemin stabilitesi sağlandı. MSI Kombustor'da TDP sınırı 100 iken bazen anlık sıçrayışlar ile 103-105 gibi rakamlara da çıktığı oluyordu, ama 1 saniyelik falan. Çok uzattım biliyorum, kısacası sorum şu; yukarıda yazmış olduğum her şeyi yaparken parçalara herhangi bir fiziksel ya da diğer türlü zarar vermiş miyimdir? Ömürlerini kısaltmış mıyımdır?

Bana yardımcı olmanızı istiyorum, bu soruları artık kafamdan çıkarmak istiyorum!

Sistem istediği kadar sağlıklı olsun, bu şekilde ağır testler yaparak sisteme zarar verme şansınız her zaman var.

Maalesef @Akif hocama katılmıyorum bu konuda.

Sağlıklı bir sistemde zarar vermez. Eğer stres testiyle bozulan bir sistem varsa zaten ondan önce de bir sorun vardır. Sıcaklıklar kontrol edilmelidir yalnızca. Olması gerekenin üstüne çıkmamalıdır.

İşlemci yüzde yüz yükte 76 Max ama anlık şekilde. 1 dakikalık testte 4. dakikadan sonra 67-98 sabit oluyor.
Grafik kartı 69 derece Max, 68 sabit

Sistem istediği kadar sağlıklı olsun, bu şekilde ağır testler yaparak sisteme zarar verme şansınız her zaman var.

Yok. Nasıl vereceksin? Arabayı Dyno testine sokmakla aynı şey. Eğer o yüke dayanamıyorsa başka bir sıkıntı vardır. Stres testinden geçemeyen sistem ileride bir yerde illa patlak verir.

Dediğim gibi çok uzun süre yapmadım bu testleri. İkisi ayrı ayrı Max 3 saattir. Stabilite sağlamak için bunların yapılması gerek diye biliyorum.
Yok. Nasıl vereceksin? Arabayı Dyno testine sokmakla aynı şey. Eğer o yüke dayanamıyorsa başka bir sıkıntı vardır. Stres testinden geçemeyen sistem ileride bir yerde illa patlak verir.

Geçti, fakat cidden zorlandığı zamanlar da oldu ama şu an bir sıkıntı yok. FurMark ile AIDA64 testini aynı anda açtım bugün. Hem GPU hem CPU yüzde yüz yükte çalıştılar 15 dakika. Sıkıntısız bir şekilde tamamlandı test ve çok da ısınmadılar ama bir zarar gelmiş midir diye düşüncelere daldım nedense.

Dediğim gibi çok uzun süre yapmadım bu testleri. İkisi ayrı ayrı Max 3 saattir. Stabilite sağlamak için bunların yapılması gerek diye biliyorum.

Geçti, fakat cidden zorlandığı zamanlar da oldu ama şu an bir sıkıntı yok. FurMark ile AIDA64 testini aynı anda açtım bugün. Hem GPU hem CPU yüzde yüz yükte çalıştılar 15 dakika. Sıkıntısız bir şekilde tamamlandı test ve çok da ısınmadılar ama bir zarar gelmiş midir diye düşüncelere daldım nedense.
Stabilite sağlamak için değil, test etmek için yapılır stres testleri.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı